Να αρχίζεις ό,τι μπορείς να κάνεις ή να ονειρεύεσαι πώς θα ήθελες να το κάνεις. Η τόλμη κρύβει μέσα της την ευφυΐα, τη μαγεία και τη δύναμη, έγραφε ο Γιόχαν Βόλφγκανγκ Φον Γκαίτε και σίγουρα πρόκειται για μια φράση που συμφωνεί απόλυτα με μια από τις τελευταίες τάσεις της εποχής: Ονομάζεται manifestation -και ναι, παραπέμπει στο μανιφέστο, όπου η σημασία της λέξης συνδέεται με την «δήλωση» και την «εκδήλωση» ή τη «φανέρωση»- και όσοι το εφαρμόζουν ισχυρίζονται ότι μπορεί να αλλάξει τη ζωή σου!

Η νέα αυτή τάση της new age ωστόσο δεν είναι στην πραγματικότητα και τόσο νέα, καθώς πρόκειται για μια πνευματική πρακτική που χρονολογείται από τον 19ο αιώνα και αφορά ουσιαστικά την ιδέα ότι μπορείς να προσελκύσεις συνειδητά οτιδήποτε επιθυμείς στη ζωή σου.

Είτε πρόκειται για αγάπη, χρήματα ή οτιδήποτε άλλο, το manifestation ισχυρίζεται ότι είναι η τέλεια μέθοδος για την επίτευξη των στόχων σου και τη δημιουργία της ζωής των ονείρων σου. Μια άλλη ιδέα που συνδέεται επίσης στενά με αυτήν τη συζήτηση ονομάζεται Νόμος της έλξης: η πεποίθηση ότι οι σκέψεις και η ενέργειά σου έχουν τη δύναμη να διαμορφώσουν την πραγματικότητά σου.

Αν θες να μάθεις περισσότερα και να εμβαθύνεις, έχεις πλέον το κατάλληλο βοήθημα. Το Manifest της Gill Thackray (Εκδόσεις Η Τέχνη της Ζωής, εκδοτικού ομίλου BRAINFOOD), είναι εδώ για να σου δείξει τον τρόπο. Με λιγότερες από 130 σελίδες, το βιβλίο είναι ένας περιεκτικός και κατανοητός οδηγός, ένα βασικό εγχειρίδιο που θα σε μυήσει στα μυστικά αυτής της αρχέγονης φιλοσοφίας και στάσης ζωής.

Στο Manifest θα ανακαλύψεις πρακτικές που έρχονται από τα βάθη της ιστορίας και ταιριάζουν στις σύγχρονες ανάγκες σου με έναν καθησυχαστικό κι αρμονικό τρόπο. Δε θα χάσεις την ώρα σου με μαγικά τρικ και μεταφυσικές επικλήσεις, ξόρκια ή γητειές. Θα μυηθείς σε μια μέθοδο που σε ωθεί να έρθεις πιο κοντά στον εαυτό σου, ξεκλειδώνοντας τη συνειδητότητα και την αυτογνωσία. Σε βάζει στη διαδικασία να σκεφτείς πώς λειτουργεί το σύμπαν και σε κάνει να δεις και να σκεφτείς τι θες από τη ζωή σου. Σε φέρνει αντιμέτωπο με τις επιθυμίες, τις ανάγκες και τους στόχους σου.

Η Gill Thackray, συγγραφέας του βιβλίου, είναι καθοδηγήτρια ενσυνείδησης, εκπαιδεύτρια και ψυχολόγος και μέσα από τις σελίδες αυτού του βιβλίου πετυχαίνει να σου προσφέρει με τις γνώσεις και την εμπειρία της τα εργαλεία που θα σε βοηθήσουν να εφαρμόσεις τις οδηγίες της στη ζωή και στην καθημερινότητά σου. Αρκεί να είσαι σε φάση για μια ουσιαστική αλλαγή.

Με εύκολα βήματα, απλές ασκήσεις για συμβουλές για την εξοικείωση με πρακτικές όπως η ανάλυση των αριθμών, ο οραματισμός, η εξισορρόπηση των τσάκρας και η ενσυνειδητότητα. Η πυξίδα σε ένα προσωπικό ταξίδι προς τη γνώση και την επιτυχία.

«Τίποτα δεν συμβαίνει αν δεν κινηθεί κάτι. Όταν κάτι δονείται, τα ηλεκτρόνια όλου του σύμπαντος συντονίζονται με αυτό. Όλα συνδέονται…», Άλμπερτ Αϊνστάιν

Θέτοντας στόχο το να αλλάξεις τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις πράξεις σου, γίνεσαι ο αρχιτέκτονας της ίδιας σου της ζωής. Όταν αξιοποιείς συγκεκριμένες τεχνικές για να πετύχεις αυτό που θέλεις, την ίδια στιγμή δημιουργείς τις κατάλληλες συνθήκες προκειμένου να αλλάξεις τη ζωή σου και να δημιουργήσεις την πραγματικότητα που θέλεις.

Θα μάθεις πώς να αναδιατυπώνεις τους στόχους σου με σαφήνεια κι επίγνωση. Θα σε βοηθήσει να έχεις μεγαλύτερο έλεγχο στη σκέψη, αλλά και στα συναισθήματά σου. Θα σε ωθήσει σε μια πιο θετική στάση ζωής, όπου δεν θα εναποθέσεις μαγικά τις ελπίδες σου στο σύμπαν, αλλά θα μάθεις να συνεργάζεσαι μαζί του, κατανοώντας τον τρόπο που λειτουργεί και βρίσκοντας τη θέση σου μέσα σε αυτό. Με σύμμαχό σου τη φύση, θα αφεθείς στο να εμπιστεύεσαι καλύτερα το ένστικτό σου και θα αρχίσεις να ακούς πιο δυνατά και ξεκάθαρα την εσωτερική σου φωνή και τις βαθύτερες σκέψεις σου.

«Πίστεψε ότι μπορείς· και έχεις κάνει ήδη τη μισή διαδρομή», Θίοντορ Ρούζβελτ

Η δήλωση επιθυμίας δεν δείχνει ούτε εγωκεντρισμό ούτε ναρκισσισμό. Δείχνει την ικανότητά σου να αναδημιουργείς και να μεταμορφώνεις. Γίνεσαι οδηγός αντί για επιβάτης. Η δήλωση επιθυμίας είναι ένας πρακτικός τρόπος να ανταποκριθείς στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο πλανήτης. Από σένα εξαρτάται, εσύ επιλέγεις πώς θα την χρησιμοποιήσεις.

Οι άνθρωποι που πετυχαίνουν τους στόχους τους δεν είναι ξεχωριστοί. Έχουν απλώς μάθει πώς να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους. Αν επικεντρωθείς σε ό,τι δεν θέλεις, κινδυνεύεις να προσκολληθείς στον παλιό τρόπο σκέψης σου. Αναδιατύπωσε τον στόχο σου με θετικό τρόπο και η ενέργειά σου θα εστιάσει ακολουθώντας το νέο σου επίκεντρο.

«Αυτό που μας καθορίζει δεν είναι ούτε τα λόγια ούτε οι σκέψεις μας, αλλά οι πράξεις μας» Τζέιν Όστιν

Μερικές φορές, εμείς οι ίδιοι «κρατάμε πίσω» τον εαυτό μας. Μόνοι μας βάζουμε εμπόδια στην πορεία μας, θεωρώντας ότι δεν είμαστε έτοιμοι ακόμα… Πρέπει να φροντίσουμε τον εαυτό μας για να πάμε από εκεί που βρισκόμαστε εκεί που επιθυμούμε να είμαστε. Η θετική στάση ζωής και η αισιοδοξία έτσι κι αλλιώς βοηθούν πολύ πιο αποτελεσματικά ακόμα και στην απλή καθημερινότητά σου από το να σκέφτεσαι αρνητικά και να τα βλέπεις όλα μαύρα.