H δημιουργία μιας καλής σειράς μυστηρίου είναι άθλος από μόνη της. Δεδομένης της πληθώρας σειρών τέτοιου είδους τα τελευταία χρόνια, η ισορροπία μεταξύ παραπλάνησης του κοινού σε συνδυασμό με μια καθηλωτική πλοκή είναι λεπτή.

Σύμφωνα με το Lordoftheseries.gr όταν το Dark κυκλοφόρησε το 2017, άλλαξε τα δεδομένα όσον αφορά στις σειρές με ταξίδι στο χωροχρόνο. Αν σκεφτούμε τι ποικιλία τέτοιων σειρών αυτό δεν είναι κάτι απλό, καθώς κάθε σειρά του είδους έβαλε κάτι καινούριο στο πεδίο. Επομένως πώς ξεπερνάει κανείς αυτό το ψηλό πήχη;

Υπόθεση

Αυτό είναι το αίνιγμα που αντιμετωπίζει το 1899, η νέα σειρά από τους Jantje Friese και Baran Bo Odar, δημιουργοί και του Dark. Παρόλο που διαφημίζεται ως γερμανική σειρά, χαρακτηρίζεται από το ποικίλο καστ και τη συνεχή εναλλαγή διαλόγων μεταξύ καντονέζικων, γερμανικών, πορτογαλικών, αγγλικών και άλλων γλωσσών, κάτι που αποτελεί ιδιαίτερο στοιχείο της. Είναι πραγματικά ενδιαφέρον και σπάνιο μια σειρά μικρής διάρκειας να προσεγγίζει όλες αυτές τις διαφορετικές γλώσσες και πολιτισμούς. Η πολυπολιτισμικότητα έχει νόημα στη πλοκή και δεν είναι μόνο για εντυπωσιασμό.

Αυτή η ποικιλομορφία έρχεται με τη μορφή μιας ομάδας ευρωπαίων μεταναστών που εγκαταλείπουν το Λονδίνο σε ένα ατμόπλοιο που ονομάζεται Kerberos με σκοπό να κάνουν μια νέα ζωή στη Νέα Υόρκη. Ωστόσο, στη πορεία του, το Kerberos συναντά ένα άλλο μεταναστευτικό πλοίο, εγκαταλελειμμένο εδώ και μήνες στον ωκεανό, το Προμηθέας, από την ίδια εταιρία. Καθώς αρχίζουν να διερευνούν αυτό το περίεργο πλοίο, τόσο πιο απειλητικό, ανησυχητικό και τρομακτικό γίνεται το μυστήριο. Αυτό που ξεκινά ως ένα απλό ταξίδι σύντομα κλιμακώνεται σε πολλά περισσότερα, καθώς κάθε επιβάτης αρχίζει να αμφισβητεί τη φύση της πραγματικότητας.

Γενικές Εντυπώσεις

Ευτυχώς, το 1899 ισορροπεί επιτυχημένα, όπως προαναφέρθηκε, διατηρώντας το μυστήριο και κεντρίζοντας το ενδιαφέρον μέχρι τέλους. Κάποιοι χαρακτήρες έχουν ένα μεγάλο/δυσάρεστο παρελθόν και πολύπλοκες σχέσεις με άλλους χαρακτήρες και κατά τη διάρκεια της πρώτης σεζόν, αυτό διερευνάται με πολύ περισσότερες λεπτομέρειες χάρη σε μια εναλλασσόμενη προοπτική, που εξετάζει το παρελθόν ορισμένων επιβατών.

Χαρακτήρες

Οι βασικοί πρωταγωνιστές είναι η Maura και ο Eyk. H πρώτη είναι αποφασισμένη να βρει τον εξαφανισμένο επί 4 μήνες αδερφό της. Παράλληλα, ο Eyk Larsen είναι ο καπετάνιος του πλοίου, στοιχειωμένος από τις οικογενειακές αναμνήσεις του. Αυτοί οι δύο στοιχίζονται από μια ποικιλία χαρακτήρων, που σταδιακά αναπτύσσονται εντός 8 επεισοδίων. Κοινός παρονομαστής όλων αυτών: η επιθυμία του να ανήκουν κάπου.

Κάθε ένας από αυτούς τους άνδρες και κάθε μια από αυτές τις γυναίκες προσπαθούν είτε να ταιριάξουν, είτε να βρουν αποδοχή, είτε να βρουν το νόημα της ζωή τους. Ο τρόπος με τον οποίο ο καθένας και η καθεμία δρα είναι πολύ διαφορετικός, ανάλογα με τη τάξη και τα βιώματά τους, και η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο εντάσσονται στην ευρύτερη πλοκή της σειράς είναι ένα από τα δυνατά σημεία του 1899.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Το 1899 είναι απίστευτα ατμοσφαιρικό και η αισθητική του είναι πολύ παρόμοια με το Dark. Τα μικρά μουσικά μοντάζ στο τέλος κάθε επεισοδίου είναι ενδιαφέροντα, με μια επιλογή από κλασικά κομμάτια. Οι στίχοι ταιριάζουν με τη πλοκή. Δεδομένου ότι η σειρά γυρίστηκε ως επί το πλείστον σε μια μεγάλη τεχνητή σκηνή και όχι σε αληθινές τοποθεσίες, το αποτέλεσμα εκπλήσσει. Τα γραφικά φαίνονται προσεγμένα, ειδικά δε για τα δεδομένα του Netflix, αν και υπάρχουν μερικές οπτικές παραφωνίες σποραδικά.

Τελική Ετυμηγορία

Το 1899 είναι μια αξιόλογη σειρά και μια ευπρόσδεκτη προσθήκη στο είδος των σειρών μυστηρίου. Οι επιρροές του πολλές και συνυφασμένες, ενώ ο πυρήνας του έχει τα στοιχεία που έκανα δημοφιλές και επιτυχημένο το Dark. Αυτή είναι μια σειρά που σίγουρα θέλει το χρόνο και το χώρο της. Αναμφίβολα, μετά τη παρακολούθηση της πρώτης σεζόν, όχι μόνο θα έχετε πολλά να συζητήσετε και να σκεφτείτε, αλλά και θα προσδοκάτε τη 2η σεζόν!