Καλή η ανανέωση της γαστρονομικής σκηνής της πόλης, αλλά σαν τα καλτ γευστικά στέκια δεν έχει. Η εμπειρία που βιώνει κανείς σε αυτά είναι τόσο μοναδική, που άλλωστε δικαιολογεί και τη διαχρονικότητά τους.

Με κοινό σημείο αναφοράς τους την πίστη στην παράδοση, οι γευστικές προτάσεις που ακολουθούν σίγουρα θα συμπεριληφθούν ανάμεσα στις αγαπημένες σας.

Αναψυκτήριο (του Γιώργου και της Ρίτσας)

Αναψυκτήριο Γιώργου Ρίτσας

Η ταμπέλα γράφει «Αναψυκτήριο» και με το που μπαίνεις βρίσκεσαι σε ένα μικρό συνοικιακό ψιλικατζίδικο. Προχωρώντας στο διάδρομο, φτάνεις σε ένα μικρό μαγειρείο με λίγα τραπεζάκια και σπιτική ατμόσφαιρα. Σε αυτό το μυστικό φαγάδικο της οδού Σαρρή στου Ψυρρή (Σαρρή 22), μαγειρεύουν καθημερινά και κάτι διαφορετικό, σαν στο σπίτι τους. Απλά και νόστιμα πιάτα, όπως μακαρόνια με κιμά, κοτόπουλο στο φούρνο, μπιφτέκια με πατάτες, καλαμαράκια τηγανητά ή ψάρι εποχής, σερβίρονται σε χορταστικές μερίδες και πολύ καλές τιμές.

Η Ήπειρος

μαγειρείο η Ήπειρος

Μια από τις πιο καλτ διευθύνσεις και ένα από τα θρυλικά ξενυχτάδικα της πόλης, μέσα στη Βαρβάκειο Αγορά. Ό,τι θα έφτιαχνε μία μαμά ή μία γιαγιά στο σπίτι για να ταΐσει την οικογένειά της, φιγουράρει καθημερινά στη βιτρίνα της Ηπείρου και σερβίρεται σε γενναίες μερίδες. Ψυχή του ιστορικού μαγειρείου η Ράνια που συνεχίζει με αγάπη και μεράκι την παράδοση που ξεκίνησε ο πατέρας της Τζίμης, μυώντας στα μυστικά των αυθεντικών, ηπειρώτικων συνταγών, ελαφρώς πειραγμένων με μια γαλλική νότα. Σημείο αναφοράς του οινομαγειρείου –τι άλλο;– οι ζεστές και χορταστικές σούπες του, που γίνονται καθημερινά ανάρπαστες. Στα όσα πρέπει να δοκιμάσετε, επίσης, τα παραδοσιακά, χειροποίητα σουτζουκάκια.

Ραμόνα

Ταβέρνα Ραμόνα

Κουτούκι στην περιοχή της Καλλιθέας, που για να το ανακαλύψετε πρέπει να ψάξετε αρκετά. Στη Ραμόνα (Μίνωος 11-13) θα έρθετε για την εξαιρετική κουζίνα του, η οποία ικανοποιεί τους πάντες και τους έχει μετατρέψει σε θαμώνες. Οικογενειακή ατμόσφαιρα και φιλόξενο περιβάλλον, σε ένα καλτ σκηνικό με τα χαρακτηριστικά κρασοβάρελα να κυριαρχούν στο χώρο. Μεγάλες μερίδες και λογικές τιμές στα συν. Εκτός από τα μαγειρευτά, φημίζεται και για τα ψητά στα κάρβουνα. Στο τέλος σερβίρουν κέρασμα σπιτικό ραβανί με παγωτό.

Η Καντίνα της Καραγιώργη Σερβίας

Ένα καλά κρυμμένο μυστικό στην καρδιά της πόλης. Στην αρχή της Καραγιώργη Σερβίας (νο 2), στο Σύνταγμα, στην ταράτσα μιας παλιάς πολυκατοικίας θα βρείτε όλα και όλα πέντε τραπεζάκια, μία καντίνα και θέα σε όλη την Αθήνα. Στην Καντίνα της Καραγιώργη Σερβίας θα χορτάσετε με πεντανόστιμα μπιφτέκια και σπιτικές τηγανητές πατάτες, ενώ θα βρείτε, επίσης, σαλάτες και χορταστικές ομελέτες.

Μπάρμπα Σταύρος

Πεϊνιρλί στο Μπαρμπά Σταύρο

Με περισσότερα από 70 χρόνια πείρας στο αντικείμενο, ο Μπαρμπα Σταύρος έχει ταυτίσει το όνομά του με το πεϊνιρλί του, ενώ αποτελεί και γευστικό στέκι για την Δραπετσώνα (Βενιζέλου 70 & Σωκράτους). Βασισμένο στην αυθεντική, παραδοσιακή συνταγή του παππού Σαββουλίδη, οι συνεχιστές της παράδοσης διατηρούν το μεράκι και την αγάπη του προαναφερθέντος, κρατώντας αναλλοίωτη στο πέρασμα του χρόνου τη συνταγή της επιτυχίας του. Με κασέρι και βούτυρο, διπλό κασέρι, κασέρι και λουκάνικο, κασέρι και παστουρμά, κασέρι και σουτζούκι είναι κάποιες από τις επιλογές που έχετε. Το πιο «δυνατό», ωστόσο, πεϊνιρλί δεν είναι άλλο από το ομώνυμο με το μαγαζί Σπέσιαλ μπαρμπα- Σταύρος με τυρί, ζαμπόν, μπέικον, αυγό, λουκάνικο και κιμά για… δυνατούς καλοφαγάδες! Το βούτυρο, το οποίο λιώνει μπροστά στα μάτια σας, προστίθεται πάντα στο τέλος.