Το καλοκαίρι στα ελληνικά νησιά και τους δημοφιλείς προορισμούς για διακοπές, γενικότερα, δεν συνδυάζεται μόνο με χρυσαφένιες αμμουδερές ακτές και γαλαζοπράσινα νερά.

Εδώ και αρκετά χρόνια έχει αποκτήσει και πολιτιστική χροιά, την οποία όλος και περισσότερος κόσμος εκτιμά. Φεστιβάλ κινηματογράφου, χορού αλλά και ποικίλων άλλων πολιτιστικών εκδηλώσεων δίνουν το παρών ακόμη μία χρονιά, καλώντας σε ένα διαφορετικό ταξίδι αυτήν τη φορά.

Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας αποτελεί κορυφαία δραστηριότητα του Διεθνούς Κέντρου Χορού της πρωτεύουσας της Μεσσηνίας. Ιδρύθηκε την άνοιξη του 1995 με αντικείμενο την προώθηση της χορευτικής τέχνης και με άξονες την έρευνα, την εκπαίδευση και την καλλιτεχνική δράση και παραγωγή.

Ονόματα πολύ σημαντικών δημιουργών, που γράφουν την ίδια την ιστορία του σύγχρονου χορού, εμφανίσθηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα φρόντισε για την προβολή και ενίσχυση της ελληνικής δημιουργίας είτε μέσα από την ανάθεση χορογραφικού έργου σε ταλαντούχους δημιουργούς, είτε μέσα από την στήριξη της πειραματικής διάθεσης νέων ομάδων.

Αναπόσπαστο μέρος του Φεστιβάλ αποτελούν τα εκπαιδευτικά σεμινάρια χορού, τα εργαστήρια και οι διαλέξεις που απευθύνονται σε σπουδαστές και επαγγελματίες του χώρου, ενώ στις παράλληλες δραστηριότητες του Φεστιβάλ συμπεριλαμβάνονται οι εκδόσεις και οι παραγωγές video dance.

H 25η κατά σειρά διοργάνωση του φεστιβάλ θα κάνει πρεμιέρα στις 19 Ιουλίου και θα διαρκέσει έως τις 28 του ίδιου μήνα.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ.

Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου, που ιδρύθηκε το 2013, παρουσιάζει ένα ευρύ φάσμα κινηματογραφικών ταινιών σε περισσότερες από έξι διαφορετικές τοποθεσίες του νησιού. Το SIFF επιστρέφει στο νησί για 7η συνεχόμενη χρονιά, έως τις 21 Ιουλίου, κερδίζοντας το κοινό με τις πρωτότυπες προβολές τα ενδιαφέροντα εργαστήρια και τις μουσικές περφόρμανς.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ.

Φεστιβάλ Νάξου

Στον Πύργο του Μπαζαίου στον κάμπο της Αγιασσού και περίπου στο 12ο χλμ. από την χώρα του νησιού διοργανώνεται κάθε καλοκαίρι από το 2001 το περίφημο Φεστιβάλ της Νάξου. Στόχος του δεν είναι άλλος από την ανάδειξη και συντήρηση ενός διατηρητέου μνημείου, την αναβάθμιση της κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής του νησιού, την ενίσχυση του πολιτιστικού τουρισμού καθώς και την προστασία του ευρύτερου φυσικού περιβάλλοντος.

Οι εκδηλώσεις –εκθέσεις εικαστικών τεχνών, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, σύγχρονος χορός κ.α.– φιλοξενούνται από τον Ιούλιο έως το Σεπτέμβριο κυρίως στον Πύργο Μπαζαίου, μνημείο του 17ου αιώνα στην ενδοχώρα της Νάξου, ένα υποβλητικό περιβάλλον, που αγκαλιάζει, εμπνέει και αναδεικνύει τα πρόσωπα και τα γεγονότα του Φεστιβάλ. Η φετινή διοργάνωση θα κάνει πρεμιέρα στις 26 Ιουλίου.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ.

Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου

Tο Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2015 και πραγματοποιείται κάθε καλοκαίρι με μεγάλη επιτυχία. Οι παραστάσεις ξεκινούν την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου και ολοκληρώνονται προς το τέλος Αυγούστου.

Στα τέσσερα χρόνια της λειτουργίας του έχουν παρουσιαστεί σπουδαίες θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες Ελληνικής και κλασικής μουσικής αλλά και τοπικά σχήματα όπως η Φιλαρμονική αλλά και θεατρικές σκηνές, χορευτικά συγκροτήματα της Άνδρου.

Στόχος του Φεστιβάλ είναι να παρουσιάζει ποιοτικές θεατρικές παραστάσεις, αξιόλογες συναυλίες κλασικής μουσικής, τζαζ και χορού. Βασικός κορμός του Φεστιβάλ κάθε χρόνο είναι οι θεατρικές παραστάσεις. Η έναρξη της πέμπτης διοργάνωσής του θα πραγματοποιηθεί στις 31 Ιουλίου με την παράσταση από τη Λαϊκή Σκηνή Άνδρου «Πλούτος» του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Νίκου Ψαριανού.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ.

Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αιγαίου

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αιγαίου διοργανώνεται κάθε Ιούλιο ανάγοντας τα νησιά της Πάτμου και της Πάρου σε σημείο συνάντησης και πόλο έλξης για κινηματογραφιστές από όλο τον κόσμο.

Παραγωγοί, σκηνοθέτες, ηθοποιοί και κριτικοί διεθνούς εμβέλειας, αλλά και νεότεροι συνάδελφοί τους, καθώς και σινεφίλοι δεν χάνουν την ευκαιρία να δηλώσουν το παρών και να παρακολουθήσουν τις προβολές, τα σεμινάρια, τις μουσικές εκδηλώσεις και τα εργαστήρια που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του φεστιβάλ έως την Κυριακή 21 Ιουλίου.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ.

Φεστιβάλ Πολυγύρου

Για 11η συνεχόμενη χρονιά το Φεστιβάλ Πολυγύρου δίνει και πάλι το παρών στη Χαλκιδική, παραμένοντας πιστό στο ραντεβού με το κοινό του. Μια σειρά από διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις θα λάβει χώρα στο Ανοιχτό Θέατρο Πολυγύρου, την παραλιακή ζώνη του δήμου και άλλες τοποθεσίες, κρατώντας συντροφιά στο πιστό κοινό του τα βράδια του καλοκαιριού έως και τέλος Αυγούστου.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ.