Η «Λυσσασμένη γάτα» είναι κραυγή απελπισίας που δεν υπάρχει κανείς για να την ακούσει, έγραψε ο Μάριος Πλωρίτης.

Γράφει η Χαρά Κιούση

Σε μια πλούσια αγροικία του Αμερικανικού Νότου συγκεντρώνεται η οικογένεια Πόλιτ για να γιορτάσει τα 65α γενέθλια του Big Daddy. Ο παππούς, αγνοώντας ότι είναι καρκινοπαθής, επιθυμεί να δει απογόνους από τον γιο του Μπρικ για να τον κληρονομήσουν, γιατί αντιπαθεί φανερά την οικογένεια του μεγάλου του γιου Γκούπερ, που περιμένει το έκτο του παιδί. Ο Μπρικ και η όμορφη γυναίκα του Μάγκι δεν κάνουν παιδιά γιατί εκείνος το ‘χει ρίξει στο ποτό, κατηγορώντας την  πως είναι υπεύθυνη για το θάνατο  του επιστήθιου φίλου του Σκίπερ.

Ο οποίος προσπαθώντας να ολοκληρώσει σεξουαλικά με τη Μάγκι αποτυγχάνει και πεθαίνει. Ωστόσο η σχέση του ζευγαριού είναι παραπλανητική για να αποσπάσει τους θεατές από τον ανομολόγητο έρωτα των δυο αντρών, κάτι τόσο απωθητικό και καταδικαστέο την εποχή εκείνη. Η συμβίωσή τους βασισμένη σε «ψευτιές», μέσα από ενδοοικογενειακές προστριβές και κυρίως από την σύγκρουση του Big Daddy με τον Μπρικ, θα οδηγήσει σε τέλος απρόσμενο. Για να αποκρύψει «τι πίστευε»  για τους ήρωές του ο ίδιος ο Ουίλιαμς.

Η μετάφραση και η ρεαλιστική  σκηνοθεσία του Νικορέστη Χανιωτάκη διατηρεί την δραματικότητα, την τρυφερότητα και μια ιδέα ρομαντισμού μέσα στην ατμόσφαιρα σκληρότητας του αμερικανικού κόσμου. Το συμφέρον, η φιλία, ο πόθος, η αγωνία, τα υπαρξιακά αδιέξοδα, η απελπισία, η ακραία φτώχεια και ο πλούτος, καταπιεσμένα ένστικτα,  και το παιχνίδι του έρωτα και του θανάτου, σε λόγο απλό και ευθύ δημιουργούν χαοτικές ανθρώπινες καταστάσεις.

Η σκηνοθεσία ακολουθώντας μια λυσσαλέα υποδόρια διαδικασία οδηγεί σε δυνατή θεατρική δημιουργία.

Ο Νικήτας Τσακίρογλου  – Big Daddy με το πληθωρικό του ταλέντο ερμηνεύει ένα πατέρα δεσποτικό, αγροίκο που δεν σηκώνει ψέμα από τους δικούς του, ενώ ο ίδιος υπηρέτησε ένα ψευδές σύστημα. Ταυτόχρονα επιδιώκει να μάθει την αλήθεια με τον Μπρικ και τον πλησιάζει με στοργή και κατανόηση. Ο απροσδιόριστος  ερωτικός πόθος που νιώθει για την Μάγκι, λειτουργεί ενθαρρυντικά στις αποφάσεις του ζευγαριού.

Η Μαρία Κίτσου ως Μάγκι «φέρνει» τον ρόλο μέσα της. Η σπουδαία ηθοποιός  με ευσυνείδητη ερμηνεία συναρπάζει τον θεατή, καθώς πασχίζει με νύχια και με δόντια να κρατήσει τη θέση της στον γάμο της. Αισθησιασμός, ερωτικό πάθος, διεκδίκηση,  επιμονή, συμπαράσταση και ενδιαφέρον, αφοσίωση, κοντράρονται λυσσαλέα με τον πόθο για αποδοχή, κοινωνική επιβεβαίωση, χρήμα και τη χαρά της μητρότητας. Η βαθιά της αγάπη για τον άντρα της την κάνει να αντέχει την περιφρόνησή του, να καλύπτει την ανεπάρκειά του και να τον ανεβάζει στα μάτια τής οικογένειας που γνωρίζει καλά τι συμβαίνει.

Στο ρόλο του Μπρικ ο Ορέστης Τζιόβας έπλασε ένα γιο ενοχικό, ένα σύζυγο σκληρό, προκλητικά αδιάφορο, κι’ ένα φίλο πιστό που βασανίζεται  από έναν υπολανθάνοντα ομοφυλοφιλικό έρωτα. Με μια ερμηνεία σε βάθος βγάζει την απελπισία, το χάλι του αλκοολικού και του ανθρώπου με την καταστροφική εσωτερική ακαταστασία. Το σπασμένο πόδι του Μπρικ και οι πατερίτσες ολοκληρώνουν την εικόνα της ρημαγμένης και παθητικής ύπαρξής του. Το ζευγάρι  απομονωμένο στη δική του παγίδα αναζητά διέξοδο και λύτρωση στη σωματική επαφή, ώστε να ανοίξει  η κλειστή πόρτα στη ζωή.

Ο Γεράσιμος Σκαφίδας κυνικός Γκούπερ και η Μπέτυ Αποστόλου ως Μέη ολοκληρώνουν την επίπλαστη, ωμή και όλο υποκρισία Αμερικανική κοινωνία που αλληλοσπαράσσεται κυνηγώντας το όνειρο του πλούτου.

Ως Big Mama η Ελένη Κρίτα έπλασε μια μάνα αυθεντική. Ικανοποιητικές επίσης είναι οι ερμηνείες των δευτερευόντων ρόλων που πλαισιώνουν τους πρωταγωνιστές.

Η Έλλη Λιδωρικιώτη εκμεταλλεύτηκε έξυπνα τον χώρο δίνοντας ένα σκηνικό θαύμα. Όμορφα κοστούμια, ζεστοί φωτισμοί και πρωτότυπες παρεμβολές ήχων, συνέβαλαν στην γενικότερη εικόνα της εξαιρετικής παράστασης. Μια ευτυχής ώρα  στα θεατρικά δρώμενα δοσμένη με ρεαλισμό και ευαισθησία. Μια παράσταση που αγγίζει το σήμερα και καταδεικνύει πως η κατανόηση μπορεί να σώσει ζωές και ψυχές.

Συντελεστές:

Μετάφραση – Σκηνοθεσία: Νικορέστης Χανιωτάκης
Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα
Δραματολογική συνεργασία: Μαριλένα Παναγιωτοπούλου
Πρωτότυπη μουσική: Γιώργος Σιτώτης
Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα
Βοηθός Σκηνοθέτη: Έμμα Μαυρέλη
Φωτογραφίες: Αγγελική Κοκκοβέ

* Η μουσική θα παίζεται ζωντανά από τους ηθοποιούς

Παίζουν:

Μπιγκ Ντάντι: Νικήτας Τσακίρογλου
Μάγκι: Μαρία Κίτσου
Μπρικ: Ορέστης Τζιόβας
Μπιγκ Μάμα: Ελένη Κρίτα
Γκούπερ: Γεράσιμος Σκαφίδας
Μέη: Μπέτυ Αποστόλου
Γιατρός Μπόου: Θωμάς Γκαγκάς
Αιδεσιμότατος Τούκερ – παιδί: Δημήτρης Σταματελόπουλος (τρομπέτα)*
Υπηρέτρια Σάλυ – παιδί: Μαρία Νίκα (βιολί)

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:

Τέταρτη: 19:00
Παρασκευή 21:15
Σάββατο 21:15
Κυριακή 19:00

Διάρκεια: 100 λεπτά (με διάλειμμα 10 λεπτών)

Θησείον – Ένα Θέατρο Για τις Τέχνες

Τουρναβίτου 7, Θησείο

Τηλέφωνο: 210-3255444