Μπορεί ο Man of Steel και ο Dark Knight να διατηρούν συνήθως αρμονικές σχέσεις, ακόμα και οι φίλοι όμως ψυχραίνονται καμιά φορά.

Και όταν μιλάμε βέβαια για υπερήρωες, τα καυγαδάκια μετατρέπονται σε φαντασμαγορικές μάχες που δεν αφήνουν τίποτα όρθιο!

Με το πολυναναμενόμενο «Batman v Superman: Dawn of Justice» να βγαίνει στη σκοτεινή αίθουσα στις 24 Μαρτίου 2016 (σε 2D και 3D) ως το πιο φιλόδοξο μέχρι στιγμής project στην ιστορία του σύμπαντος της DC Comics, η όρεξη όλων έχει ανοίξει για τα καλά για τους σούπερ ήρωες της DC.

suprmmbannfbnn11

Ο πανίσχυρος τιμωρός του Γκόθαμ Σίτι έρχεται αντιμέτωπος με τον σωτήρα της Μετρόπολις με τις εξωγήινες δυνάμεις, εγκαινιάζοντας έτσι έναν σούπερ κινηματογραφικό πόλεμο μεταξύ τους που δεν θα αφήσει κανέναν γήινο αλώβητο!

Παρά το μέγεθος και την έκταση του οράματος των DC και Warner Bros βέβαια, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που Superman και Batman θα έρθουν αντιμέτωποι. Οι δυο ανεπανάληπτοι υπερήρωες έχουν μονομαχήσει συχνά πυκνά στις σελίδες των κόμικς της DC, φέρνοντας απέναντι μούσκουλα και μυαλό. Μέχρι τελικής πτώσεως!

Δεν είναι φυσικά όλες οι μάχες τους ίδιες. Άλλες είναι ανηλεείς, βίαιες και αιματοβαμμένες και άλλες πάλι πιο κωμικές και ανάλαφρες. Κάθε φορά βέβαια που έρχονται αντιμέτωποι, οι φαν τρελαίνονται να τους βλέπουν να επιστρατεύουν τις σούπερ δυνάμεις τους και να μετατρέπουν την πόλη σε πεδίο μάχης.

Μετρώντας νίκες, ήττες και ισοπαλίες, αυτές είναι οι συγκλονιστικότερες μάχες Superman και Batman όλων των εποχών!

The Dark Knight Returns (1986)

Τεύχη: «The Dark Knight Returns» #1-4

suprmmbannfbnn1

Ο Batman βγαίνει από τη μακρόχρονη αποστρατεία του και επιστρέφει ως τιμωρός, μόνο που πια οι βίαιες τακτικές του θολώνουν τη λεπτή γραμμή μεταξύ δικαιοσύνης και εγκλήματος. Γι’ αυτό και ο αμερικανικός στρατός ζητά τη βοήθεια του Superman να τσακώσει τον Σκοτεινό Ιππότη και να τον φέρει ενώπιον των ευθυνών του. Η απεικόνιση του Batman είναι εδώ όσο πιο τεχνολογική παίρνει (παρέχοντας έμπνευση στον Ζακ Σνάιντερ για το κινηματογραφικό «Batman v Superman»), καθώς ο Dark Knight έχει πια νέα θωράκιση, ηχητικές τεχνολογίες, ηλεκτρικά γάντια και βέλη κρυπτονίτη φυσικά (μια ευγενική χορηγία του Green Arrow). Η μάχη-αρχέτυπο έθεσε νέα πρότυπα για τις μονομαχίες των υπερηρώων, αποτελώντας κολοσσιαία στιγμή στην ιστορία των κόμικ.

Ποιος νίκησε: ο Batman γρονθοκοπεί ανηλεώς τον Superman, μέχρι να σκηνοθετήσει ο Bruce τον θάνατό του (μέσω μιας σικέ ανακοπής καρδιάς), ώστε να συνεχίσει να μάχεται μυστικά το έγκλημα στο Γκόθαμ…

Batman: Hush (2002)

Τεύχη: «Batman» #608- 619

suprmmbannfbnn2

Κάτω από τα μάγια των νευροτοξινών της Poison Ivy, ο τυφλωμένος Superman τα βάζει με τον Batman, αν και ο Man of Steel μάχεται ταυτοχρόνως με τον εαυτό του, καθώς ο Kal-El προσπαθεί ασυνείδητα να τον κάνει να απαλλαγεί από το δηλητήριο της Poison Ivy. Ευτυχώς, ο Batman έχει ήδη ετοιμάσει ειδικά καλούδια για ενδεχόμενη επίθεση του Superman, όπως το δαχτυλίδι από κρυπτονίτη, αν και η στρατηγική του περιλαμβάνει ακόμα και συναισθηματικό χειρισμό του Kal-El και απειλές κατά της Lois Lane (με τη βοήθεια της Catwoman), κάτι που του δίνει το πάνω χέρι, καθώς όλοι προσπαθούν να φέρουν τον Man of Steel στα συγκαλά του.

Ποιος νίκησε: ο Batman τα καταφέρνει μια χαρά, μόνο όμως επειδή ο εγγενώς καλός Superman συγκρατείται παλεύοντας πρωτίστως με τον εαυτό του. Μνημειώδης ατάκα αυτή που βγαίνει από το στόμα του Dark Knight: «Κατά βάθος, ο Κλαρκ είναι καλός άνθρωπος και κατά βάθος, εγώ όχι»!

The Dark Knight Strikes Again (2002)

Τεύχη: «The Dark Knight Strikes Again» #1-3

suprmmbannfbnn3

Μετά τα γεγονότα του «The Dark Knight Returns», ο Batman επιστρέφει στη δράση για να τα βάλει με μια στρατιωτική χούντα ευγενική χορηγία του Lex Luthor. Με τη βοήθεια των Green Arrow και Atom, ο Batman θα βρεθεί αντιμέτωπος με μια στρατιά ηρώων της Justice League, μεταξύ αυτών ο Superman και η Wonder Woman, καθώς η σκιώδης αμερικανική κυβέρνηση τους κρατά στο χέρι απειλώντας τους αγαπημένους τους.

Ποιος νίκησε: ο Superman καταδιώκει τον Batman, μόνο που ο τελευταίος τον παγιδεύει στο Batcave του και τον εξουδετερώνει με τα γάντια από κρυπτονίτη. Νικητής ο Batman λοιπόν, αν και εδώ έχει την πολύτιμη βοήθεια των άλλων υπερηρώων της Λεγεώνας της Δικαιοσύνης…

Superman: Red Son (2003)

Τεύχη: «Superman: Red Son» #1-3

suprmmbannfbnn4

Στην αναπάντεχη αυτή σειρά, η σωστική κάψουλα του Kal-El δεν προσγειώνεται στο Κάνσας των ΗΠΑ αλλά στη Σοβιετική Ένωση, όπου και αναθρέφεται ο μελλοντικός Superman από έναν ρώσο στρατιωτικό διοικητή! Ο κακός Superman μετατρέπει λοιπόν την ΕΣΣΔ στη μόνη υπερδύναμη του πλανήτη κυβερνώντας τη με σιδερένια δικτατορική πυγμή. Οι γονείς του Batmankoff(!), όχι του γνωστού μας Bruce Wayne δηλαδή, σκοτώνονται από κομμουνιστές κι έτσι ο κατοπινός τιμωρός του Γκόθαμ εκπαιδεύεται από μικρός να εκδικηθεί τον Superman και τη μοχθηρή διακυβέρνησή του.

Ποιος κερδίζει: ο Ρώσος Batman παγιδεύει τον Σοβιετικό Superman μέσα σε ένα δωμάτιο με λάμπες που εκπέμπουν την ίδια ακτινοβολία όπως και ο κόκκινος ήλιος του πλανήτη Krypton. Αποδυναμωμένος, ο Superman δέχεται τα πολλαπλά χτυπήματα του Batman, ο οποίος ξεπηδά απόλυτος θριαμβευτής από τη μονομαχία, αν και ο Superman θα σωθεί τελικά με τη βοήθεια της Wonder Woman. Κι εδώ αρχίζουν τα παλαβά: φοβούμενος την εκδίκηση του Superman, ο Batman αυτοκτονεί μέσω εκρηκτικού μηχανισμού που χώνει στο στέρνο του!

Lex Luthor: Man of Steel (2005)

Τεύχη: «Lex Luthor: Man of Steel» #1-5

suprmmbannfbnn5

Ο Bruce Wayne δέχεται ένα απροσδόκητο δώρο από τον Lex Luthor στην κωμική αυτή μίνι σειρά: ένα κομμάτι κρυπτονίτη, το οποίο επιστρατεύει αμέσως για να τσακίσει τον Man of Steel, τον οποίο θεωρεί φυσικότατα ως ωρολογιακή βόμβα για την ανθρωπότητα. Η μάχη είναι βέβαια περισσότερο μια επίδειξη δύναμης του Superman, ο οποίος όταν δεν είναι κάτω από την επίδραση μηχανισμών ελέγχου σκέψης και ξορκιών παραμένει ανίκητος. Ο Man of Steel χρησιμοποιεί τη σούπερ αναπνοή του για να απομακρύνει από το χέρι του Dark Knight τον κρυπτονίτη και μετά τον κάνει ό,τι θέλει: τον πετά στον ουρανό, τον κοπανά στους δρόμους κ.λπ.

Ποιος νίκησε: ο Superman φυσικά, παίζοντας κυριολεκτικά χωρίς αντίπαλο! Κι όταν θα εκτοξεύσει τελικά το τελικό χτύπημά του στο πρόσωπο του Batman, θα θυμηθεί πόσο καλός είναι και θα σταματήσει την τελευταία στιγμή την μπουνιά που θα σκότωνε τον Batman.

Superman Sacrifice (2005)

Τεύχη: «Superman» #219 (1ο Μέρος), «Action Comics» #829 (2ο Μέρος), «Adventures of Superman» #642 (3ο Μέρος) και «Wonder Woman» #219 (4ο Μέρος)

suprmmbannfbnn6

Αφού χακάρει τον υπολογιστή του Batman για να βρει τις αδυναμίες των υπερηρώων της Λεγεώνας της Δικαιοσύνης, ο Maxwell Lord ελέγχει κατόπιν τη συνείδηση του Superman και τον στρέφει απέναντι στους φίλους του, κάνοντάς τον να πιστέψει πως μάχεται ουσιαστικά όλους τους κορυφαίους εχθρούς του (όπως τον υπερκακό Darkseid). Ο Superman αιφνιδιάζει λοιπόν τον παντελώς ανέτοιμο Batman στο Batcave του και τον κάνει για άλλη μια φορά σάκο του μποξ, καθώς ο Superman ταίρι δεν έχει σε επίπεδο δύναμης. Την παρτίδα για τον Batman θα σώσει η Wonder Woman, η οποία θα τα βάλει με τον Maxwell Lord απελευθερώνοντας τον Man of Steel από τα νοητικά δεσμά του.

Ποιος κερδίζει: Κανείς. Όλοι χάνουν! Ο Batman καταλήγει πολυτραυματίας και ο Superman είναι αποδυναμωμένος και ψυχολογικό ράκος, μόλις μαθαίνει ότι τα έβαλε με τους φίλους του. Ισοπαλία λοιπόν εδώ…

Superman/Batman: Super-Bat (2008)

Τεύχη: «Superman/Batman» #53-57

suprmmbannfbnn7

Κατά τη διάρκεια μιας μάχης του Superman με τον Silver Banshee, όλες οι υπερδυνάμεις του Man of Steel περνούν στον Batman, ο οποίος μετατρέπεται έτσι σε σούπερ τιμωρό του Γκόθαμ! Χωρίς δυνάμεις πια, ο Superman αποσύρεται για χάρη του Κλαρκ Κεντ, ο οποίος ζει μια φυσιολογική ζωή απαλλαγμένος από τον βραχνά να σώζει κάθε τόσο την οικουμένη. Χωρίς κάποιον όμως να τον φρενάρει, ο Batman μεθά με τους τόνους των υπερδυνάμεών του και μετατρέπεται σε αδίστακτο, επικίνδυνο και επιθετικό τιμωρό, νικώντας διαδοχικά τους Wonder Woman, Green Lantern, Firestorm, Red Tornado και Hawkgirl! Ο Κλαρκ Κεντ αποφασίζει να τα βάλει με τον πανίσχυρο Batman, ξέροντας τη μοίρα που τον περιμένει.

Ποιος νίκησε: Ο Κλαρκ Κεντ! Αν και η νίκη του είναι σε ηθικό επίπεδο, αφού ήταν αποφασισμένος να θυσιαστεί για να σώσει τον καλό του φίλο από τον ίδιο τον κακό του εαυτό…

Justice League: Origin (2011)

Τεύχη: «Justice League: Origin» #1-6

suprmmbannfbnn8

Το ανανεωμένο «Justice League: Origin» φιλοξενεί την «πρώτη» μάχη των δύο υπερηρώων στο νέο σύμπαν της σειράς, φέρνοντας αντιμέτωπο τον νεοφερμένο Superman κόντρα στον ήδη καθιερωμένο Batman, ο οποίος πιστεύει ότι ο πανίσχυρος εξωγήινος είναι στην ουσία επικίνδυνος για την ανθρωπότητα. Καθώς όμως ο Superman είναι άγνωστος ακόμα, ο Batman δεν γνωρίζει τις υπεράνθρωπες ικανότητές του, κι έτσι τα τεχνολογικά γκατζετάκια του δεν μπορούν να τον σώσουν.

Ποιος κερδίζει: ο Superman φυσικά, που χορεύει ταραντέλα τον Batman και το τσιράκι του Green Lantern, κερδίζοντάς τον σε κάθε αναμέτρηση. Μέχρι να φανεί τελικά ότι μόνο με διάλογο μπορούν να λυθούν οι διαφορές. Κι έτσι ο Superman νικά, αλλά ο Batman μαθαίνει την αξία της ανθρώπινης επικοινωνίας…

Injustice: Gods Among Us (2013)

Τεύχος: «Injustice: Gods Among Us» #36

suprmmbannfbnn9

Αφού ο Joker πυροδοτήσει πυρηνικό εκρηκτικό μηχανισμό στη Μετρόπολις και ξεγελάσει τον Superman κάνοντάς τον να σκοτώσει τη Lois Lane και το αγέννητο παιδί τους, ο Kal-El αποφασίζει ότι ο μόνος τρόπος για να προστατεύσει τη Γη είναι μέσω της επιβολής μιας αυταρχικής κυβέρνησης με υπερήρωες και σούπερ κακούς! Ο ίδιος αναγορεύεται σε Υπέρτατο Σύμβουλο, αν και ο Batman μετατρέπεται σε αντάρτη προσπαθώντας να επαναφέρει την ελευθερία στην οικουμένη. Ο Man of Steel θα εισβάλει βέβαια στο Batcave και θα τσακίσει την πλάτη του Dark Knight στο γόνατό του, αλά Bane στιλ δηλαδή.

Ποιος κερδίζει: ο Alfred! Η ιδιαιτέρως σύντομη αναμέτρηση των δύο υπερηρώων θα λάβει απρόοπτο τέλος όταν παρέμβει ο Alfred και με ένα σούπερ όπλο στο πλευρό του στείλει τον Superman στα αγύριστα, σώζοντας τον Batman από τις μοχθηρές βουλές του…

Batman: End Game (2014)

Τεύχη: «Batman: End Game» #1-6

suprmmbannfbnn10

Μαγεμένοι από ένα πρωτόγνωρο δηλητήριο που μετατρέπει όλα τα μέλη της Λεγεώνας της Δικαιοσύνης σε υβρίδια του Joker(!), οι σούπερ ήρωες (όπως οι Wonder Woman, Flash και Aquaman) τα βάζουν διαδοχικά με τον φουκαρά τον Batman. Παρά τις ανεξέλεγκτες δυνάμεις τους, ο Dark Knight τους καταφέρνει όλους και πλέον του μένει μόνο ένας: ο κακός Superman. Στην επικών προδιαγραφών μάχη με τον υπερ-τεχνολογικό Batman και τον πανίσχυρο Superman όλη η Μετρόπολις γίνεται γης μαδιάμ και την πληρώνουν μάλιστα και πολύ αθώοι.

Ποιος κερδίζει: ο Batman (φτύνοντας ένα κομματάκι κρυπτονίτη στο μάτι του Superman!). Αποδυναμωμένος από τον κρυπτονίτη, ο Superman ηττάται κατά κράτος, αν και βλέποντας τα ερείπια που άφησε η μονομαχία τους πίσω, ο Batman ομολογεί ότι κανείς τους δεν κέρδισε τελικά τη μάχη…