Μέχρι χθες στην εικόνα της πλατείας Ομονοίας στη συμβολή με την οδό Αθηνάς κυριαρχούσε η εγκατάλειψη. Από την Πέμπτη όμως, το κτίριο του πάλαι ποτέ μεγαλόπρεπου και υπό αναστύλωση στις ημέρες μας «Μπάγκειου» ξενοδοχείου του 19ου αιώνα, ανοίγει για τους επισκέπτες χάρη στην Μπιενάλε της Αθήνας, που στο εξής θα συνδιοργανώνεται με τον δήμο Αθηναίων.

Την επισφράγιση της συνεργασίας τους γιορτάζουν οι δύο φορείς με την έκθεση στο στεγασμένο αίθριο του Μπάγκειου ξενοδοχείου, όπου έχει τοποθετηθεί ο «Ρινόκερος», έργο του Νίκου Κεσανλή, ενώ στην πρόσοψη του κτιρίου, υποδέχεται το κοινό ένα έργο της εικαστικής ομάδας Under Construction Group.

Όσο για τις δραστηριότητες της φετινής Μπιενάλε της Αθήνας με το συμβολικό όνομα «Ομόνοια» αυτές ξεκινούν επισήμως στις 23 Οκτωβρίου και θα διαρκέσουν δύο χρόνια, αντί για δύο μήνες, συνεργαζόμενη έτσι η Μπιενάλε με την documenta 14, την μεγάλη, διεθνή διοργάνωση σύγχρονης τέχνης που θα φιλοξενηθεί το 2017 στο Κάσελ και την Αθήνα, ξεκινώντας από την Αθήνα.

Τη συνδιοργάνωση του θεσμού – Μπιενάλε και δήμου Αθηναίων, ανακοίνωσαν επίσημα σήμερα οι δύο πλευρές, παρουσία και της πριγκίπισσας Laurentien της Ολλανδίας, προέδρου του European Cultural Foundation, ενός δραστήριου ιδρύματος με έδρα το Άμστερνταμ το οποίο πρόσφατα βράβευσε την Μπιενάλε της Αθήνας «για τη συμβολή της στον πολιτισμό και το ρόλο της στη δημιουργία μιας ανοιχτής, δημοκρατικής Ευρώπης.»

Ο δήμαρχος Αθηναίων αναφερόμενος στις δύσκολες στιγμές για την χώρα επεσήμανε ότι «η Αθήνα και ως τόπος πολιτικών δοκιμασιών, ανατροπών και συχνά μεγάλων αλλαγών και εξελίξεων γίνεται ένα ιδιότυπο πεδίο συμπυκνωμένης ευρωπαϊκής δράσης» και πρόσθεσε ότι «η πόλη, όπως και ο τόπος, ανήκουν απαρέγκλιτα στην Ευρώπη και ελπίζουμε ότι η «γνώση» στο πεδίο της πολιτικής θα φέρει λύση και όχι νέμεση».

Η πριγκίπισσα Laurentien της Ολλανδίας, αφού ευχαρίστησε τον δήμαρχο Αθηναίων για τη συνεργασία με την Μπιενάλε της Αθήνας υπογράμμισε ότι «ο πολιτισμός είναι η κινητήριος δύναμη της αλλαγής» και «είναι πολύ σημαντικό να επενδύσουμε στις αξίες και τις αρχές της Ευρώπης, που έχουν να κάνουν με την αλληλεγγύη, την ανεκτικότητα και τον διάλογο». Εξέφρασε την βεβαιότητα ότι «οι θυσίες του ελληνικού λαού δεν είναι μάταιες και μετά από την σημερινή κατάσταση η οικονομία θα ανακάμψει και ο πολιτισμός συμβάλει στην ανάπτυξη».

Αναφερόμενη στη συνδιοργάνωση του δήμου Αθηναίων με την Μπιενάλε της Αθήνας έκανε λόγο για ένα πρωτοπόρο εγχείρημα, σημειώνοντας ότι «η Μπιενάλε ενισχύει τις δυνατότητες της πόλης να προσελκύσει επενδυτές», ενώ έκανε ειδική αναφορά στο έργο του δήμου που αναδεικνύει την αλληλεγγύη και συνδέει τα τοπικά έργα με την Ευρώπη.

Η διευθύντρια του European Cultural Foundation Κάθριν Γουάτσον, δήλωσε ότι «η Ελλάδα βρίσκεται στο μυαλό όλων και οι συνεργασίες για να φέρουμε αλλαγές διασφαλίζουν το μέλλον της Ευρώπης, των κοινωνιών και των λαών.»

Για το καινοτόμο του εγχειρήματος μίλησαν οι συνιδρυτές της Μπιενάλε της Αθήνας, Ξένια Καλπακτσόγλου και Poka – Yio, λέγοντας ότι «η Μπιενάλε της Αθήνας ανταποκρίνεται στις ραγδαία εξελισσόμενες αλλαγές στην Ευρώπη και εμπλέκεται σταθερά με το κοινωνικό, πολιτικό, οικονομικό πλαίσιο της Αθήνας με σκοπό την συνεχή διεύρυνση του ρόλου του πολιτισμού στην κοινωνία».

Αναφερόμενοι στην συνεργασία με τον δήμο Αθηναίων σημείωσαν ότι «αποσκοπεί να αποκτήσει μια σταθερή βάση από όπου θα κατευθύνει το πρόγραμμά της και θα παράγει δράσεις που θα έχουν αποτελέσματα μεγαλύτερης διάρκειας. Στόχος της είναι να δημιουργήσει υποστηρικτικές συνθήκες για την καλλιτεχνική παραγωγή, τη συνεργασία, τον κριτικό διάλογο και την ενεργό συμμετοχή του κοινού στην τέχνη αλλά και την ευκαιρία ανάπτυξης ανθεκτικών συμμαχιών με τοπικούς και διεθνείς φορείς».

Τέλος, η έκθεση στο «Μπάγκειον» θα είναι ανοιχτή κάθε Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή από τις 16:00 έως τις 19:00 και το Σάββατο από τις 12:00 έως τις 16:00. Οι πόρτες της έκθεσης άνοιξαν σήμερα και θα παραμείνουν ανοιχτές έως τις 31 Ιουλίου και μετά την ανάπαυλα του Αυγούστου, από την 1η Σεπτεμβρίου έως την 1η Οκτωβρίου.