«Η Άνδρος μας τροφοδοτεί -την οικογένεια μου και εμένα- επί 25 χρόνια με τα υπέροχα καλοκαίρια, το αεράκι της, τα τζιτζίκια, τα σύκα , τις παραλίες και έναν υπόγειο πολιτισμό αναγνωρισμένο, βέβαια, από τον Εμπειρίκο, τον Καραγάτση, τον Πολέμη… που ζει μέσα από τις αφηγήσεις των ανθρώπων της» ήταν τα λόγια του Παντελή Βούλγαρη ο οποίος αποφάσισε να επιστρέψει στο νησί που του προσέφερε το φυσικό σκηνικό για την «Μικρά Αγγλία».

Η επιστροφή του δεν σηματοδοτεί βέβαια κάποια καινούργια ταινία αλλά την δημιουργία του νοσύστατου Διεθνούς Φεστιβάλ Άνδρου – την καλλιτεχνική διεύθυνση του οποίου έχει αναλάβει – που θα διεξαχθεί από την 1η έως τις 30 Αυγούστου, σε ένα νεότευκτο υπερσύγχρονο ανοικτό θέατρο-πέταλο, 900 θέσεων, στην καρδιά του παραδοσιακού οικισμού της Χώρας.

Το νέο θέατρο υπήρξε αίτημα δεκαετιών στο νησί, και πήρε σάρκα και οστά χάρη στην προσφορά του Ανδριώτη Αλκιβιάδη Τάττου. «Παρόλο που κάθε καλοκαίρι το νησί φιλοξενεί σημαντικές εκδηλώσεις τέχνης, στο Μουσείο Γουλανδρή και στο Μουσείο Κυδωνιέως, το νέο υπαίθριο θέατρο εξασφαλίζει τη δημιουργική δράση και την προοπτική του νέου θεσμού.

Φέτος, θα γιορτάσουμε τα εγκαίνιά του με τέσσερις σημαντικές εκδηλώσεις: δυο επιδαυρικές θεατρικές παραγωγές («Τρωάδες» από το Εθνικό Θέατρο σε σκηνοθεσία Σ. Χατζάκη και «Αχαρνής» σε σκηνοθεσία Γ. Κακλέα) και δυο εμφανίσεις σημαντικών εκφραστών της ελληνικής μουσικής (Δήμητρα Γαλάνη, Φίλιππος Πλιάτσικας)», είπε σήμερα στην παρουσίαση του προγράμματος ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ.

«Φιλοδοξία του νέου θεσμού», τόνισε ο Παντελής Βούλγαρης, «είναι να φιλοξενεί κάθε χρόνο εκδηλώσεις τέχνης, δίνοντας την ευκαιρία στους Ανδριώτες -και όχι μόνο- να χαρούν Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες. Δοκιμασμένους στην τέχνη, αλλά και νεότερους. Φυσικά, ο χώρος θα διατεθεί και στους ίδιους τους Ανδριώτες και στην τέχνη τους. Στα θεατρικά σχήματα που χρόνια προσφέρουν ποιοτικές παραστάσεις, στη Φιλαρμονική των Νέων και στη Χορωδία». Στόχος του είναι τα επόμενα χρόνια η διοργάνωση να απλωθεί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους σε παλιά σχολεία, πλατείες του νησιού και άλλους ανδριώτικους χώρους. Όπως είπε, στο μέλλον από την ατζέντα του φεστιβάλ δεν θα λείψουν παρουσίες νέων κινηματογραφιστών, λογοτεχνικές βραδιές, αφιερώματα στον Μάνο Χατζιδάκι, στον Νίνο Ρότα και στον Κώστα Γαβρά. Ο Π. Βούλγαρης δεν απέκλεισε μακροπρόθεσμα να υπογράψει και ο ίδιος κάποιες παραγωγές της διοργάνωσης.

andros1

Το νεοσύστατο φεστιβάλ είναι -σύμφωνα με τον δήμαρχο Άνδρου Θεοδόση Σουσούδη- το επόμενο άλμα που κάνει η, ήδη καταξιωμένη στη διεθνή εικαστική σκηνή, Άνδρος στο χώρο των παρασταστικών τεχνών αλλά και της μουσικής. «Ο Δήμος Άνδρου το στηρίζει με όλες τις δυνάμεις του, προσβλέποντας στην ανάπτυξή του σε διεθνείς συνεργασίες και μετακλήσεις κορυφαίων σχημάτων και καλλιτεχνών από το εξωτερικό, από το 2016», επισήμανε ο κ. Σουσούδης .

Όσο για τη νέα ανοιχτή σκηνή, είναι ένα οικοδόμημα που σέβεται το φυσικό τοπίο, παραπέμπει στον κανόνα των κλασικών σκηνών και συνιστά μία από τις πιο τολμηρές παρεμβάσεις στο δημόσιο χώρο της Άνδρου, μεταπολεμικά. Το θέατρο βρίσκεται σε «στρατηγική» θέση, με πανοραμική θέα προς το νότο. Χτίστηκε με την πέτρα-ταυτότητα του νησιού, την ξερολιθιά, και την τεχνική των ντόπιων μαστόρων, επάνω στη φυσική κλίση του εδάφους, δημιουργώντας ένα πέταλο 40 μέτρων. Διαθέτει τέσσερα διαζώματα, έντεκα σειρές κερκίδων, δύο εισόδους, τέσσερις εξόδους και σύγχρονο τεχνικό εξοπλισμό, με καμαρίνια και βοηθητικούς χώρους για το κοινό. Το σχεδιασμό της υπογράφουν οι αρχιτέκτονες Κυριακή Κονδυλάτου και Κωνσταντίνος Λούκος.

Η μελέτη, που εκπόνησε το 2004 ο χορηγός, δεν περιορίζεται στην ανοιχτή σκηνή. Αφορά επίσης τη δημιουργία Κέντρου Πολιτισμού και Εκπαίδευσης, ένα αρχιτεκτονικό σύμπλεγμα εντός του παραδοσιακού οικισμού της Χώρας, δίπλα από το διατηρητέο νεοκλασικό Δημαρχιακό Μέγαρο, σε έκταση 4,5 στρεμμάτων, ιδιοκτησίας του Δήμου. Όταν ολοκληρωθεί το έργο, θα διαθέτει, δίπλα στην ανοικτή σκηνή, κλειστό πολυκέντρο 350 θέσεων, κλειστό θέατρο, φουαγιέ για εκδηλώσεις και ειδικά διαμορφωμένους υπαίθριους χώρους.

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν την 1η Αυγούστου με συναυλία των Φίλιππου Πλιάτσικα-Γιάννη Μηλιώκα και θα συνεχιστούν με «Τρωάδες» από το Εθνικό Θέατρο (12/8), «Αχαρνής» (17/8), συναυλία της Κατερίνας Πολέμη (20/8) και, τέλος, τη Δήμητρα Γαλάνη με το κουαρτέτο Chronos (25/8).