Το Σαββατοκύριακο έφτασε και είναι μία καλή ευκαιρία για ατελείωτες βόλτες στην πόλη, για μικρούς και μεγάλους,. Μάλιστα, αυτό το διήμερο στην Αθήνα υπάρχουν πολλές επιλογές για δωρεάν εκδηλώσεις, και μάλιστα με μεγάλο ενδιαφέρον, τις οποίες μπορείτε να παρακολουθήσετε χωρίς εισιτήριο.

Δωρεάν ξεναγήσεις από τον Δήμο Αθηναίων

Ο θεσμός των δωρεάν ξεναγήσεων σε ιστορικά σημεία της Αθήνας που έχει αγκαλιάσει το κοινό και διοργανώνεται από τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) σε συνεργασία με το Σωματείο Διπλωματούχων Ξεναγών Αθήνας, επιστρέφει αυτή την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου.

Αναλυτικά το πρόγραμμα για τις ξεναγήσεις την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου:
Λόφοι γύρω από την Ακρόπολη:
10:30| Σημείο συγκέντρωσης: Ναός Αγ. Δημητρίου Λουμπαρδιάρη
Ξεναγός: Άννα Μπενάκη (έως 40 άτομα)
Εθνικός κήπος:
10:30| Σημείο συγκέντρωσης: είσοδος από Βασ. Σοφίας
Ξεναγός: Γεωργία Τόγκα (έως 40 άτομα)
Αρχαία αγορά:
10:30| Σημείο συγκέντρωσης: είσοδος από οδό Αδριανού, απέναντι από τον Άγιο Φίλιππο
Ξεναγός: Τζέμμα Οικονομοπούλου (έως 40 άτομα)
Επιγραφικό Μουσείο:
10:30| Σημείο συγκέντρωσης: Είσοδος του μουσείου, Τοσίτσα 1
Ξεναγός: Νόρα Παντελάκη (έως 40 άτομα)
Αρχοντικό Μπενιζέλων:
11:00| Σημείο συγκέντρωσης: Αδριανού 96, Πλάκα
Ξεναγός: Άρτεμις Σκουμπουρδή (έως 200 άτομα)

Λέσχη Ανάγνωσης: «Το σκλαβάκι της Κνωσού»

Τον Φεβρουάριο, συνεχίζεται η Παιδική Λέσχη Ανάγνωσης, για τους μικρούς βιβλιόφιλους από 9 έως 12 ετών, με συντονίστρια τη συγγραφέα Αγγελική Δαρλάση. Αφορμή για τη συνάντηση του μήνα είναι το βιβλίο «Το σκλαβάκι της Κνωσού» της Ελένης Κατσαμά. Οι μικροί αναγνώστες θα συναντηθούν για να ανταλλάξουν εντυπώσεις, συναισθήματα και σκέψεις, αλλά και να ταξιδέψουν, με όχημα τη φαντασία τους και αφετηρία το βιβλίο του μήνα, στους συναρπαστικούς κόσμους που ξεπηδούν από τις σελίδες τους.

Ο μικρός Αϊσά από τις ακτές της Αφρικής, έχοντας ταξιδέψει με ένα πειρατικό πλοίο, φτάνει στην Κρήτη, όπου και πουλιέται σκλάβος στο παλάτι της Κνωσού. Θα ζήσει κρυμμένος στα μαγειρεία, συχνά απαρατήρητος. Ίσως για αυτό και θα μάθει την αλήθεια για τον βασιλιά Μίνωα, που τελικά δεν ήταν τόσο τρομερός, αλλά μάλλον ένας ξεδοντιάρης γέρος. Όπως θα μάθει την αλήθεια και για τη βασιλική οικογένεια. Θα κάνει παρέα με την Ηώ και την Αγάθη. Μαζί τους θα περιπλανηθεί σε μυστικά δωμάτια και υπόγεια, στα δρομάκια της πόλης, αλλά και έξω από τα τείχη της. Θα ονειρευτεί τα αστέρια, αλλά θα συναντήσει και πάλι τον πόλεμο, τον φόβο και το σκοτάδι. Και στο τέλος θα αντικρίσει τη μανία της φύσης. Πώς άραγε θα επηρεάσει αυτή η μανία τον Μινωικό πολιτισμό;

Τοποθεσία: Παιδικό Εργαστήρι ΕΒΕ
Έως 22 συμμετοχές, για παιδιά 9 έως 12 ετών

Συναυλία του Duo Sirius | Diogo João Márcio Silva

Οι Πορτογάλοι κιθαριστές Diogo João και Márcio Silva συγκροτούν το Duo Sirius, ένα δυναμικό ντουέτο που διαγράφει λαμπρή πορεία σε διαγωνισμούς και αίθουσες συναυλιών. Οι δύο μουσικοί γνωρίστηκαν το 2015 κατά τη διάρκεια των σπουδών τους με καθηγητή τον Dejan Ivanović στο Πανεπιστήμιο της Έβορα.
Ωδείο Φίλιππος Νάκας
Ιπποκράτους 41
17 Φεβρουαρίου: 19:00

Δήμητρα Μαρούδα – έκθεση «Be a Good Girl»

Στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» του Δήμου Αθηναίων παρουσιάζεται η έκθεση «Be a Good Girl» της Δήμητρας Μαρούδα. Παραπέμποντας στις φυλακές της παιδικής μας ηλικίας, η ζωγράφος δημιουργεί έναν φανταστικό κόσμο μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας. Στους πίνακες και στα σχέδιά της πρωταγωνιστούν μοναχικά κορίτσια πλαισιωμένα από κούκλες και ζώα. Φτιαγμένα από το 2010 έως σήμερα, τα έργα της έκθεσης αποτυπώνουν τη σκοτεινή πλευρά του ονείρου. Όπως υπαινίσσεται ο τίτλος, οι εικόνες αυτές μιλούν για μια σιωπηρή υποταγή. Η Μαρούδα αντλεί στοιχεία από τον κόσμο των παραμυθιών, αλλά και από βιώματα και μνήμες.

Οι φιγούρες της Δήμητρας Μαρούδα δεν είναι υπαρκτές. Από το ντύσιμό τους υποθέτεις ότι ανήκουν σε μια άλλη εποχή, σε έναν απροσδιόριστο χωροχρόνο. Έχεις την εντύπωση ότι μπανοβγαίνουν στον κόσμο μας – είναι έμψυχες και άψυχες συγχρόνως. Σε κάποιους πίνακες τις βλέπουμε να φορούν μάσκες, σε άλλα προσομοιάζουν με κούκλες και πολύ συχνά τα πρόσωπά τους γίνονται ένα με το τοπίο.

Κείμενο έκθεσης: Χριστόφορος Μαρίνος
Mετάφραση κειμένου: Παυλίνα Κύρκου
Φωτογράφηση έργων: Χριστόφορος Δούλγερης
Εγκαίνια: Σάββατο 17 Φεβρουαρίου, 19:00-22:00

«Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα»

Το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου στις 9.00 μ.μ. στoν Δημοτικό Κινηματογράφο «Νέα Ελβετία», η θεατρική Ομάδα Θ’εραστές παρουσιάζει την παράσταση «Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα» του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα σε σκηνοθεσία Μάριου Μακρόπουλου.

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία: Μάριος Μακρόπουλος
Φωτογραφίες: Κυριακή Γενάρη
Πρωταγωνιστούν (με αλφαβητική σειρά): Ελένη Δημητριάδου, Κατερίνα Ζαχαροπούλου, Ιωάννα Μπελιά, Κατερίνα Μπελιά, Ελένη Μπίτα, Ηρώ Παρδαβέλλα, Καλλιρρόη Παχή, Ηλέκτρα Χρηστίδη, Θάλεια Ψευτογιάννη
Δημοτικός Κινηματογράφος «Νέα Ελβετία»
Νέας Ελβετίας & Σεβαστείας 34)

«Τα Κυψελάκια διασκεδάζουν στην Αγορά!»

Η δωρεάν δράση που αφιερώνει μια ολόκληρη μέρα στα παιδιά επιστρέφει την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου, στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης για τα πιο δημιουργικά «Κυψελάκια». Από το πρωί έως και το απόγευμα, οικογένειες με παιδιά 4-12 ετών δίνουν ξανά ραντεβού στην Αγορά για να απολαύσουν μια σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων με ελεύθερη είσοδο.

Από χορό, ζωγραφική και πήλινες χειροτεχνίες μέχρι «ταξίδια» σε προϊστορικές εποχές και «εξερευνήσεις» σε θρυλικά μυστήρια, ό,τι μπορεί να γεννήσει η παιδική φαντασία γίνεται αφορμή για ατελείωτο παιχνίδι και διασκέδαση στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης!