Μία από τις πιο όμορφες, ατμοσφαιρικές και γοητευτικές γωνιές στην πόλη, η Πλάκα θα αποτελεί πάντα μια αφορμή για να βρεθούμε στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας.

Για μια βόλτα όπως παλιά, επιλέξτε το καφέ, το μεζεδοπωλείο ή την ταβέρνα που σας ταιριάζει καλύτερα και απολαύστε νοσταλγικές στιγμές.

Γιασεμί

Αν ένα cafe έχει συνδέσει το όνομά του με την Πλάκα, αυτό δεν είναι άλλο από το ρομαντικό Γιασεμί. Στα διάσημα σκαλάκια της Μνησικλέους, με ρετρό ατμόσφαιρα και vintage διακόσμηση θυμίζει πολύ το σπίτι της γιαγιάς, στο ιστορικό κέντρο της πόλης, στην παλιά καλή Αθήνα. Αρωματικός καφές και γευστική πληθώρα σε σνακ, ρακόμελο και λαχταριστά σπιτικά γλυκά, όπως η περίφημη πορτοκαλόπιτά του, στα όσα μέχρι σήμερα κερδίζουν το κοινό.

Μελίνα

Melina cafe

Όσοι δηλώνουν ρομαντικοί, αλλά και οι νοσταλγοί των παλαιότερων εποχών, σίγουρα έχουν βρεθεί στα τραπεζάκια του cafe Μελίνα στα σκαλάκια της Λυσίου, σε μια από τις πιο όμορφες περιοχές της Αθήνας. Με όνομα που παραπέμπει ευθέως στη μία και μοναδική Μελίνα Μερκούρη λειτουργεί από το 1994 και αποτελεί μία από τους πιο διαχρονικές στάσεις για καφέ στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Η ρετρό ατμόσφαιρα ενισχύεται από το νοσταλγικό διάκοσμο με τους πίνακες της Μελίνας να δεσπόζουν στους τοίχους.

Καφενείον

Κάτω από την Ακρόπολη, το Καφενείον (Επιχάρμου 1) φιλοξενείται σε ένα κτήριο του 1836 –δεν είναι λίγοι οι γνωστοί Έλληνες και μη που το είχαν επιλέξει των κατοικία– και αποτελεί ένα από τα πιο διαχρονικά στέκια στη γραφική Πλάκα. Εικόνες από την παλιά Αθήνα ζωντανεύουν στον παραδοσιακό χώρο του, με κυρίαρχα στοιχειά την πέτρα και το ξύλο. Πολίτικα γλυκά συνοδεύουν ιδανικά τον καφέ σας.

Κιμωλία

Κρυμμένη στο δρόμο της Υπερείδου (νο 5), κοντά στο Σύνταγμα, η Κιμωλία αποτελεί πια στέκι για τους λάτρεις της Πλάκας. Με vintage αισθητική και οικείο περιβάλλον, το all day cafe με την ατμόσφαιρα που ταξιδεύει στο Παρίσι, σερβίρει αρωματικό καφέ και τσάι, σε έναν προσεγμένο χώρο που σίγουρα θα μετατραπεί στο στέκι της παρέας.

Η παλιά ταβέρνα του Ψαρρά

Η παλιά ταβέρνα του ψαρρά

Στεγασμένη σε δύο παλιά αρχοντικά ακριβώς κάτω από το Μετόχι του Παναγίου Τάφου, η Παλιά ταβέρνα του Ψαρρά (Ερεχθέως 16 & Ερωτοκρίτου) είναι μία από τις πιο ιστορικές ταβέρνες της περιοχής καθώς πρωτολειτούργησε το 1898. Τόσο στα τραπέζια στον εσωτερικό ατμοσφαιρικό χώρο, όσο και σε αυτά στα σκαλάκια και τη μικρή εξωτερική αυλή σερβίρει μια ενδιαφέρουσα γκάμα σε ψάρια (σχάρας ή στο τηγάνι), καθώς και προτάσεις της ελληνικής κουζίνας.

Διόσκουροι

Διόσκουροι

Αν ένα μεζεδοπωλείο έχει συνδέσει το όνομά του με την Πλάκα (νο 37-39) αυτό δεν είναι άλλο από τους θρυλικούς Διόσκουρους. Το παραδοσιακό καφενείο- μεζεδοπωλείο ενδείκνυται για απολαυστική μεζεδοκατάσταση συνοδεία ούζου ή τσίπουρου. Ποικιλίες κρεατικών και ψαρικών, αλλά και πιάτα της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας γίνονται καθημερινά ανάρπαστα.