Κοντά στο αρχιπέλαγος του Φραγκίσκου Ιωσήφ βρέθηκε ο σκελετός ενός άνδρα και σελίδες από το ημερολόγιο ενός πλοίου, που όπως αποδείχτηκε ήταν ό, τι απέμεινε από μια ρωσική εξερευνητική αποστολή, η οποία χάθηκε πριν από σχεδόν έναν αιώνα στην Αρκτική.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο σκελετός και οι σελίδες ημερολογίου που βρήκαμε στα τέλη Ιουλίου στο αρχιπέλαγος του Φραγκίσκου Ιωσήφ είναι ό, τι απέμεινε από την αποστολή του Γκέορκι Μπρουσίλοφ», είπε ο επικεφαλής των Ρώσων εξερευνητών που αναζητούσαν τα ίχνη της αποστολής, Ολέγκ Προντάν.

Η γολέτα (τύπος ιστιοφόρου πλοίου) «Αγία Άννα» του Μπρουσίλοφ είχε αποπλεύσει από την Αγία Πετρούπολη το 1912 για να διαπλεύσει, για πρώτη φορά, το θαλάσσιο δρόμο του βορρά μέχρι το Βλαδιβοστόκ. Μετά από δύο χρόνια, ενώ το πλοίο είχε παγιδευτεί στους πάγους στη Θάλασσα του Κάρα, στη βόρεια Σιβηρία, 11 από τα 24 μέλη του πληρώματος αποφάσισαν να κατέβουν στη στεριά. Οι δύο, μεταξύ των οποίων και ο ναυτικός Βαλεριάν Αλμπάνοφ, κατάφεραν να φτάσουν στη Γη του Φραγκίσκου Ιωσήφ. «Όμως δε γνωρίζαμε τίποτα για τα υπόλοιπα μέλη που ακολούθησαν τον Αλμπάνοφ», εξήγησε ο Προντάν.

Η ομάδα του Προντάν ακολούθησε το δρομολόγιο των ναυτικών και εντόπισαν τα απομεινάρια της αποστολής μετά από πέντε ημέρες. Μεταξύ άλλων βρήκαν ένα ρολόι, ένα κουτάλι, ειδικά χιονοπάπουτσα, ένα μαχαίρι και ένα ζευγάρι αυτοσχέδια γυαλιά ηλίου που είχε κατασκευάσει ο μηχανικός του πλοίου χρησιμοποιώντας πάτους από μπουκάλια ρούμι. Τέσσερις σελίδες από το ημερολόγιο του πλοίου, που χρονολογούνται από το 1913, διατηρήθηκαν χάρη στους πάγους και αφηγούνται τη ζωή πάνω στο «Αγία Άννα».

Τα απομνημονεύματα του Αλμπάνοφ δημοσιεύτηκαν το 1917 και ενέπνευσαν τον συγγραφέα Βενιαμίν Καβερίν να γράψει το μυθιστόρημα «Οι δυο πλοίαρχοι».