Το Ράλι Ντακάρ, η πιο σκληρή αγωνιστική δοκιμασία για οχήματα πάσης φύσεως στον πλανήτη Γη, ολοκληρώθηκε χθες στο Dammam της Σαουδικής Αραβίας με θρίαμβο του Καταριανού Ολυμπιονίκη (στη σκοποβολή) Νασέρ Αλ Ατίγια. Ο 53χρονος οδηγός επικράτησε από την αρχή του αγώνα οδηγώντας ένα Toyota GR DKR Hilux της ομάδας Gazoo racing με συνοδηγό τον Γάλλο Μάθιου Μπομέ και σημείωσε την 5η νίκη στο Dakar (σε 19 συμμετοχές), ανεβαίνοντας 2ος στο πάνθεον των νικητών του αγώνα πίσω από τον 8άκις νικητή Στεφάν Πετερανσέλ.

Ο Αλ Ατίγια κυριάρχησε σε σχεδόν όλη τη διάρκεια του αγώνα, περνώντας στην 1η θέση στη 3η από τις 14 απίστευτα σκληρές ειδικές διαδρομές, κάνοντας στην συνέχεια αγώνα τακτικής, καθώς η διεκδικήτρια ομάδα της Audi (με Πετερανσέλ, Σάϊνθ και Έκστρομ) έμεινε εκτός συναγωνισμού λόγω μηχανικών προβλημάτων και οδηγικών λαθών, ενώ η ομάδα της Prodrive με αιχμή τον Σεμπαστιάν Λεμπ (Hunter BRX) καθυστέρησε υπερβολικά από την 2η ειδική λόγω κλαταρισμένων ελαστικών, μηχανικών προβλημάτων και ενός τουμπαρίσματος.

Στη συνέχεια ο αγώνας εξελίχθηκε σε μονόλογο του Λεμπ που από την 31η θέση βάλθηκε να κυνηγά το βάθρο, την ώρα που ο Αλ Ατίγια ταξίδευε συντηρητικά προς την επανάληψη της περσινής του νίκης. Ο 9άκις παγκόσμιος πρωταθλητής ράλι κέρδισε 7 ειδικές του αγώνα, από τις οποίες οι 6 διαδοχικές σπάζοντας το ανάλογο ρεκόρ που κατείχε εδώ και 30 χρόνια ο Άρι Βάτανεν. Τελικά ανταμείφθηκε με την 2η θέση του βάθρου, καθώς κατάφερε λίγο πριν το τέλος να περάσει την έκπληξη του αγώνα, δηλαδή τον 32χρονο Βραζιλιάνο Λούκα Μοράες στην μόλις πρώτη του συμμετοχή σε Dakar στο τιμόνι ενός ακόμα Toyota Hilux με συνοδηγό τον Γερμανό Τίμο Γκότσαλκ. Ο πρωτόμπαρκος οδηγός αντιστάθηκε μέχρι σχεδόν το τέλος του αγώνα στον Γάλλο πολυπρωταθλητή και τελικά ανταμείφθηκε από την 3η θέση του βάθρου.

Τον αγώνα τον αυτοκινήτων σημάδεψαν οι πολύ σκληρές ειδικές (ήταν το πιο σκληρό Dakar επί Σαουδαραβικού εδάφους) και η απόφαση των οργανωτών να επιτρέψουν στην Audi (τερμάτισε μόνο το RS e-Tron E2 του Έκστρομ στην 14η θέση) την αναβάθμιση της απόδοσης του κινητήρα μεσούντος του αγώνα.

Τέλος τον αγώνα των φορτηγών που κέρδισε το πλήρωμα των Βαν Κάστερεν, Ρόντγουόλντ και Σνάϊερς με ένα φορτηγό της ομάδας του πολυνίκη Ολλανδού Ντε Ρόϊ, σημάδεψε ο θάνατος ενός θεατή που προσπαθώντας να βγάλει μια θεαματική φωτογραφία στάθηκε πίσω από ένα ύψωμα, ακριβώς πάνω στη διαδρομή των οχημάτων και καταπατήθηκε από ένα Τσέχικο πλήρωμα που ούτε καν τον είδε (πληροφορήθηκαν το γεγονός όταν έφθασαν στο σέρβις παρκ).