Τα επεισόδια, που ξεκίνησαν την Παρασκευή στη Μιτρόβιτσα, συνεχίζονται μέχρι σήμερα καθώς σήμερα το πρωί πυροβολήθηκε βουλευτής, τη στιγμή που έβγαινε από το σπίτι του στην πολυκατοικία, όπου διαμένει.
Τα επεισόδια ξεκίνησαν ύστερα από έκρηξη βόμβας σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας Σέρβων, στο βόρειο τμήμα της πόλης, με αποτέλεσμα ένας άνθρωπος να σκοτωθεί και έντεκα ακόμη να τραυματιστούν.

Σήμερα το πρωί άγνωστος πυροβόλησε και τραυμάτισε τον Πέταρ Μίλετιτς, στέλεχος του Αυτόνομου Φιλελεύθερου Κόμματος. Ο Μίλετις, είναι ένας από τους δέκα Σέρβους βουλευτές, που συμμετέχουν στις εργασίες της Βουλής του Κοσσόβου.
Ο βουλευτής δέχτηκε τέσσερις πυροβολισμούς, τη στιγμή που έβγαινε από την πολυκατοικία, όπου βρίσκεται το διαμέρισμά του, στο βόρειο τμήμα της πόλης. Τα τραύματα του δεν αποτελούν, ωστόσο, κίνδυνο για τη ζωή του.

Οι διαδηλώσεις των Σέρβων στο Κόσσοβο πραγματοποιούνται με αφορμή την έναρξη λειτουργίας γραφείου της κυβέρνησης του Κοσσόβου, στο βόρειο τμήμα της πόλης Μιτρόβιτσα, όπου ο σερβικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία και δεν αποδέχεται την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσόβου.

Σύμφωνα με αλβανικά ΜΜΕ, το γραφείο της κυβέρνησης του Κοσσόβου, αρχικά, θα ασχολείται με την έκδοση διαφόρων πιστοποιητικών και εγγράφων, ενώ σταδιακά θα επεκτείνει της αρμοδιότητες του σε τομείς της δημόσιας διοίκησης και της οικονομίας.

Στόχος της κίνησης αυτής είναι η επανένταξη των Σέρβων στους κεντρικούς, κρατικούς θεσμούς του Κοσσόβου και η απεξάρτησή τους από το Βελιγράδι. Πολιτικοί αναλυτές στη Σερβία επισημαίνουν, ότι η κυβέρνηση Θάτσι βιάζεται να δηλώσει την παρουσία της στο βόρειο τμήμα του Κοσσόβου, πριν την ανακοίνωση της γνωμοδοτικής απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, όπου προσέφυγε η Σερβία, καταγγέλλοντας τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσόβου.

Η απόφαση αυτή αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα στον Ιούλιο και παρ’ ότι δεν θα έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, εκτιμάται πως θα επηρεάσει τη στάση κάποιων χωρών, που δεν έχουν μέχρι στιγμής αναγνωρίσει το Κόσσοβο, ενώ στο εσωτερικό ενδέχεται να πυροδοτήσει αντιδράσεις.