Μια πρόσκληση σε «Συναυλία Φιλίας» έχει προκαλέσει αντιδράσεις. Συγκεκριμένα διοργανώνεται στις 13 Ιουλίου στη πλατεία Ουνίτα ντ’ Ιτάλια της Τεργέστης συναυλία με μουσικούς από την Σλοβενία τη Κροατία και την Ιταλία. Έχουν καλεστεί λοιπόν  οι πρόεδροι και της Σλοβενίας και της Κροατίας μαζί με τον Ιταλό πρόεδρο.

Η συναυλία διοργανώνεται την ημέρα που συμπληρώνονται 90 χρόνια από την σφαγή μελών της σλοβενικής μειονότητας στην πόλη, από ομάδες Ιταλών ακροδεξιών που πυρπόλησαν το ξενοδοχείο «Μπάλκαν» ή «Νάροντνι Ντομ» (πολιτιστικό κέντρο των Σλοβένων της Τεργέστης) ως αντίποινα για τη δολοφονία δύο Ιταλών στο Σπλιτ.

Το θέμα γίνεται περίπλοκο επειδή οι Σλοβένοι θεωρούν ότι η επίθεση ήταν η πρώτη πράξη φασισμού και ζητούν να αναγνωριστεί το συμβάν. Έτσι ο πρόεδρος της Σλοβενίας θα παραστεί στη συναυλία μόνον υπό συγκεκριμένους όρους οι οποίοι δεν έχουν διευκρινιστεί. Η συγκεκριμένη πρόταση πυροδότησε έντονες δημόσιες συζητήσεις, και στην Ιταλία. Σχολιάστηκε ότι αν δεν καταφέρουν να συναντηθούν οι τρεις πρόεδροι θα αποτελέσει μεγάλη διπλωματική ήττα.

Από το προεδρικό γραφείο του κ. Γιοσίποβιτς ανακοινώθηκε ότι ο πρόεδρος της Κροατίας θα παραστεί στη Συναυλία Φιλίας στην Τεργέστη και θα συναντηθεί με τους ομολόγους του Ναπολιτάνο και Τουρκ.