Στην πώληση διαμαντιών από αμφιλεγόμενα ορυχεία στην Τσιάντζουα, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, θα προχωρήσει το υπουργικό συμβούλιο της Ζιμπάμπουε. Η απόφαση ανακοινώθηκε παρά την απαγόρευση της πώλησης των λεγόμενων «ματωμένων
διαμαντιών» από την περιοχή, που επιβάλει διεθνής οργανισμός λόγω
παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το 2006 ο στρατός είχε απομακρύνει από την περιοχή Τσιάντζουα, κάνοντας χρήση βίας, 35.000  διαμαντορύχους χωρίς άδεια.

Σύμφωνα με οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περίπου 200 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί και χιλιάδες είχαν δεχθεί επιθέσεις από στρατιώτες. Άνδρες του στρατού είχαν επίσης κατηγορηθεί για πλιάτσικο και λαθρεμπόριο διαμαντιών.

Η οργάνωση πιστοποίησης διαμαντιών Kimberley Process (KP), που έχει στόχο την μείωση του εμπορίου διαμαντιών που χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση συγκρούσεων, απαγόρευσε την εξαγωγή διαμαντιών από τη Ζιμπάμπουε όταν οι καταγγελίες αυτές είχαν έλθει στο φως.

Η κυβέρνηση φέρεται να έχει συγκεντρώσει διαμάντια περίπου 4,5 εκατ. καρατίων μετά την επιβολή της απαγόρευσης στα τέλη της περασμένης χρονιάς.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.