Κλιμακώνεται η ένταση στη Μέση Ανατολή καθώς συνεχίζεται η ανταλλαγή πυρών μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης. Σειρήνες συναγερμού ήχησαν το βράδυ της Τρίτης (11/05) στην περιοχή του Τελ Αβίβ και στο κεντρικό Ισραήλ, ενώ ακούγονταν εκρήξεις, όπως αναφέρουν μάρτυρες στο Reuters.

Μια γυναίκα έχασε τη ζωή της από τα πλήγματα που εξαπέλυσε η Χαμάς εναντίον του Τελ Αβίβ, όπως ανακοίνωσε η Ισραηλινή Αστυνομία.

Η ισραηλινή μητρόπολη έγινε στόχος βροχής ρουκετών, στην… απάντηση του βομβαρδισμού, νωρίτερα, ενός πολυώροφου κτιρίου, στη Γάζα, όπου στεγάζονταν μεταξύ άλλων και τα γραφεία στελεχών της και το οποίο κατέρρευσε.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση άρχισαν να ηχούν οι σειρήνες συναγερμού στο Τελ Αβίβ, τα προάστιά του και τις γειτονικές πόλεις.

Η οργάνωση Ισλαμικός Τζιχάντ προειδοποίησε ότι θα εκτοξεύσει ρουκέτες εναντίον του Τελ Αβίβ στις 21:00 απόψε, σε αντίποινα για την κατάρρευση ενός 13όροφου κτιρίου στη Γάζα, λίγο νωρίτερα σήμερα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Σε απάντηση για τη στοχοθέτηση πολυκατοικιών και πολιτών, το ραντεβού σας με τις ρουκέτες της αντίστασης στους ουρανούς του Τελ Αβίβ είναι στις 9» το βράδυ, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Άμπου Χάμζα, ο εκπρόσωπος του Ισλαμικού Τζιχάντ.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, η οργάνωση Χαμάς, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε ότι εκτόξευσε 130 ρουκέτες εναντίον του Τελ Αβίβ. Ο Ισραηλινός Στρατός έκανε λόγο πως περισσότερες από 500 ρουκέτες έχουν εκτοξευθεί από το βράδυ της Δευτέρας προς το ισραηλινό έδαφος, από διάφορες ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις.

Μάλιστα, δημοσίευσε βίντεο με πυραύλους που έχουν πλήξει σημεία στο Τελ Αβίβ.

Δημοσίευσε επίσης φωτογραφία με ένα λεωφορείο να έχει τυλιχτεί στις φλόγες μετά από ρουκέτα που έπεσε πάνω του. «Μια από τις 100 ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από τη Γάζα προς το Τελ Αβίβ και το Κεντρικό Ισραήλ εξερράγη πάνω σε ένα αστικό λεωφορείο» γράφει σε ανάρτηση στο Twitter.

Βίντεο της στιγμή της επίθεσης στο Τελ Αβίβ από χρήστη στο Twitter:

Χτυπήθηκε αγωγός μεταφοράς καυσίμων

Ένας αγωγός μεταφοράς καυσίμων που συνδέει τις πόλεις Εϊλάτ και Ασκελόν χτυπήθηκε από ρουκέτα που εκτοξεύτηκε από τη Γάζα, μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι Channel 12 TV, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ένας αξιωματούχος του ενεργειακού τομέα επιβεβαίωσε στο πρακτορείο Reuters ότι έχει χτυπηθεί ο αγωγός, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Στα πλάνα που μετέδωσε το κανάλι διακρίνονται φλόγες να υψώνονται από κάτι που μοιάζει με μεγάλη δεξαμενή καυσίμων κοντά στην Ασκελόν, στα νότια του Τελ Αβίβ.

Η λειτουργία της μονάδας παραγωγής ενέργειας της Ασκελόν δεν διαταράχθηκε.

Ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά στη Δυτική Όχθη

Ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε και άλλος ένας τραυματίστηκε απόψε, από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών, στη βόρεια Δυτική Όχθη, όπως έγινε γνωστό από πηγή των παλαιστινιακών υπηρεσιών ασφαλείας, με φόντο την κλιμάκωση της βίας στο Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Τα θύματα ήταν μέλη των παλαιστινιακών υπηρεσιών πληροφοριών και δέχτηκαν πυρά σε μια στρατιωτική διάβαση κοντά στη Νάμπλους, ανέφερε αυτή η πηγή, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε ότι υπήρξε μια «απόπειρα» κάποιων να ανοίξουν πυρ μέσα από ένα αυτοκίνητο στη διασταύρωση της Τάπουα, κοντά στη Νάμπλους. «Οι δράστες εξουδετερώθηκαν επί τόπου», ανέφερε σε αυτήν την ανακοίνωση. Δεν υπήρξαν θύματα από την πλευρά των Ισραηλινών.

Τη βαθιά ανησυχία τους εξέφρασαν οι ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ εξέφρασαν σήμερα τη βαθιά ανησυχία τους σχετικά με την κλιμάκωση μεταξύ του Ισραήλ και όσων εκτοξεύουν ρουκέτες από τη Γάζα και κάλεσε όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.

«Απευθύνουμε έκκληση για αυτοσυγκράτηση και ηρεμία. Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του και να απαντήσει στις επιθέσεις με ρουκέτες. Ο παλαιστινιακός λαός έχει επίσης το δικαίωμα στην ασφάλεια, όπως και οι Ισραηλινοί», δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων, προσθέτοντας πως ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό ομόλογό του Γκάμπι Ασκενάζι.

Ο Λευκός Οίκος καταδικάζει τις επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ

Ο Λευκός Οίκος καταδίκασε απόψε τις συνεχιζόμενες επιθέσεις της Χαμάς και άλλων παλαιστινιακών οργανώσεων εναντίον στόχων στο ισραηλινό έδαφος, τονίζοντας ότι το Ισραήλ έχει το νόμιμο δικαίωμα στην αυτοάμυνα.

«Η Ιερουσαλήμ, μια πόλη τόσο σημαντική για τους πιστούς όλου του κόσμου, πρέπει να είναι ένας τόπος συνύπαρξης», είπε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Η Ψάκι υπογράμμισε ότι ο Λευκός Οίκος εξακολουθεί να στηρίζει τη λύση των δύο κρατών στο Μεσανατολικό. Η Ουάσινγκτον επικεντρώνει όμως τώρα τις προσπάθειές της στην αποκλιμάκωση της έντασης.