Αποζημίωση για θύμα του τσουνάμι στη Χιλή

Το δικαστήριο δικαίωσε την οικογένειά του


ΚΟΣΜΟΣ
14:47
20/12/2013
Αποζημίωση για θύμα του τσουνάμι στη Χιλή
loading

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Χιλής αποφάσισε για πρώτη φορά πως το κράτος πρέπει να πληρώσει αποζημίωση στους συγγενείς ενός από τα θύματα του τσουνάμι που έπληξε τη χώρα το 2010. Η απόφαση αυτή μπορεί να αποτελέσει προηγούμενο για εκατοντάδες άλλα παρόμοια αιτήματα, σύμφωνα με το BBC.

Περισσότεροι από 500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το Φεβρουάριο του 2010 από το σεισμό και το τσουνάμι που ακολούθησε.

Παράκτια χωριά χτυπήθηκαν από τα κύματα αφότου η κυβέρνηση είχε άρει την αρχική προειδοποίηση για τσουνάμι.

Το δικαστήριο αποφάσισε πως το κράτος πρέπει να πληρώσει στη χήρα, τα παιδιά και τα εγγόνια του Mario Ovando, που ζούσε στο λιμάνι Talcahuano, 100.000 δολάρια ως αποζημίωση.

Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στη δίκη, ο Ovando άκουσε, μετά το σεισμό, πως δεν υπήρχε κίνδυνος για τσουνάμι, κι έτσι αποφάσισε να μείνει σπίτι του.

Όμως 20 λεπτά μετά το σπίτι του χάθηκε στα κύματα.

Παρότι οι συγγενείς του κατάφεραν να τον σώσουν και να τον μεταφέρουν στο νοσοκομείο, πέθανε τρεις μέρες μετά.

Το ναυτικό της Χιλής, που διοικεί την Υδρογραφική και Ωκεανογραφική Υπηρεσία, παραδέχθηκε μετά το τσουνάμι πως είχαν κάνει λάθος στις προβλέψεις του και πως είχε δώσει συγκεχυμένες πληροφορίες στους κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Η κυβέρνηση είχε εκδώσει προειδοποίηση, μετά την είχε ανακαλέσει και εν τέλει την ενεργοποίησε ξανά αλλά ήταν ήδη πολύ αργά.

Πολλές οικογένειες θυμάτων κατέφυγαν στη Δικαιοσύνη κατά του κράτους υποστηρίζοντας πως η παραπληροφόρηση αυτή έκανε πολλούς ανθρώπους να πάρουν λάθος αποφάσεις.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει