Οι τελευταίες ώρες του Τσε Γκεβάρα

Η εκτέλεση του αργεντίνου ρέμπελου που ακούστηκε στα πέρατα της οικουμένης


ΚΟΣΜΟΣ
13:50
09/10/2013
Οι τελευταίες ώρες του Τσε Γκεβάρα
162
loading

Σαν σήμερα, 9 Οκτωβρίου 1967, δολοφονήθηκε εν ψυχρώ στη ζούγκλα της Βολιβίας το -μετέπειτα- παγκόσμιο σύμβολο της επανάστασης Ερνέστο «Τσε» Γκεβάρα.

Στην υπόθεση εμπλεκόταν φυσικά η CIA, που παρείχε στον βολιβιανό στρατό όλη την απαραίτητη βοήθεια για να στηθεί η διαβόητη ενέδρα εναντίον του, που θα οδηγούσε στη σύλληψη του Τσε και των λιγοστών συντρόφων που είχαν παραμείνει στο πλευρό του.

Κι έτσι ο πρωτεργάτης του κουβανικού αγώνα και τρανό παράδειγμα επαναστατικού νου θα εξαφανιζόταν από προσώπου γης με συνοπτικές διαδικασίες.

Ας δούμε λοιπόν καρέ-καρέ το χρονικό των τελευταίων στιγμών του «κόκκινου» Τσε...

Η εξαφάνιση

Την ιστορία μας οφείλουμε να την πιάσουμε ωστόσο λίγο πρωτύτερα: συγκεκριμένα, τον Απρίλιο του 1965, όταν ο Γκεβάρα εξαφανίζεται από τη δημόσια ζωή της Κούβας. Εγκαταλείπει τη γυναίκα, τα παιδιά και τις θέσεις του στην κουβανική κυβέρνηση και βάζει πλώρη για άλλα. Ο συνεπής επαναστάτης ελπίζει να ξεκινήσει εξέγερση και σε άλλα σημεία του πλανήτη και βρίσκεται έτσι στο Κονγκό, όπου θα περάσει το μεγαλύτερο μέρος του 1965 αποπειρώμενος να οργανώσει εκεί επαναστατικό κίνημα.

Οι αντάρτες όμως με τους οποίους συνεργάζεται δεν μοιάζουν να ενδιαφέρονται για εξτρεμιστικές πολιτικές και ο ίδιος, αποκαρδιωμένος και βαθύτατα απογοητευμένος, εγκαταλείπει άπραγος τη χώρα έπειτα από αρκετούς μήνες προσπαθειών...

Η επανάσταση της ΒολιβίαςΜετά την αποτυχημένη απόπειρα του Κονγκό, ο Γκεβάρα μετακινείται στη Βολιβία, καθώς το έδαφος για επανάσταση έμοιαζε πρόσφορο. Τον Νοέμβριο του 1966 λοιπόν ο Τσε φτάνει στη χώρα μεταμφιεσμένος σε μεσόκοπο ουρουγουανό έμπορο επ' ονόματι Adolfo Mena Gonzalez. Μετά τον έλεγχο, πετά φυσικά τις μασκαράτες και ρίχνεται στον αγώνα της επαναστατικής οργάνωσης.

Καθώς ο κύριος όγκος της επαναστατικής του ομάδας αποτελούταν από περουβιανούς και κουβανούς αντάρτες, έμοιαζε πολύ λογικό -και επιτακτικό- να προσελκύσει κοντά του και βολιβιανούς αντιφρονούντες, ως τρόπο ενίσχυσης και υποστήριξης των σκοπών του. Δυστυχώς όμως γι' αυτόν, δεν θα τα κατάφερνε ποτέ, αφού μέχρι και οι βολιβιανοί κομμουνιστές του γύρισαν την πλάτη, όταν αρνήθηκε να παραδώσει τα ηνία της επανάστασης στον ηγέτη του Κομμουνιστικού Κόμματος της χώρας.

Νέες ελπίδες γεννήθηκαν στον Γκεβάρα όταν προσέγγισε την αγροτιά της Βολιβίας, προσπαθώντας να στρατολογήσει τους κολίγους στον ένοπλο αγώνα. Και πάλι όμως η προσεγμένη προπαγάνδα της βολιβιανής κυβέρνησης, που έδινε έμφαση στον διεθνιστικό χαρακτήρα των ρέμπελων του Τσε και τους κατηγορούσε για εισαγόμενο κομμουνισμό στη χώρα τύπου Κάστρο, θα κατέστρεφε τα σχέδιά του, καθώς οι πατριώτες χωρικοί δεν φαίνονταν διατεθειμένοι να υποστηρίξουν την ξενόφερτη επαναστατική δύναμη.

Μετά τις απανωτές αυτές αποτυχίες, όλα πήγαιναν στραβά για τον ηγέτη του κινήματος. Και σαν να μην έφταναν αυτά, η κυβέρνηση ανακάλυψε έγκαιρα τόσο την παρουσία του Γκεβάρα στη Βολιβία όσο και το κρησφύγετό του, πολύ πριν καταφέρει δηλαδή ο Τσε να εγκαθιδρύσει τη δύναμή του. Πληροφοριοδότης της κυβέρνησης ήταν η πανταχού παρούσα CIA.

Μέχρι τον Μάρτιο του 1967, ο βολιβιανός στρατός είχε βγει στο κατόπι του Τσε και των περιορισμένων επαναστατικών του δυνάμεων, κυνηγώντας τους τόσο λυσσαλέα που ανάγκαζαν τους αντάρτες να μετακινούνται συνέχεια, στερώντας τους έτσι τη δυνατότητα οργάνωσης. Διωκόμενος λοιπόν συνεχώς και χτυπημένος από άσθμα, ο Γκεβάρα δεν μπορούσε ούτε να αντεπιτεθεί όπως ήξερε ούτε και να υποχωρήσει περαιτέρω στις ζούγκλες της Βολιβίας: η ομάδα του διασπάστηκε σε μικρότερους πυρήνες, με πολλούς από αυτούς να συλλαμβάνονται και να εκτελούνται.

Η σύλληψη του Τσε και η εκτέλεση

Μέσα στο ζοφερό αυτό πλαίσιο, η σύλληψη του Τσε ήταν απλώς θέμα χρόνου: το τέλος ήρθε πράγματι τον Οκτώβριο του 1967. Το πρωινό λοιπόν της 8ης Οκτωβρίου, ο βολιβιανός στρατός περικύκλωσε τον Γκεβάρα και τους μόλις 16 άντρες του που κρύβονταν σε έναν ξηροπόταμο γνωστό ως Quebrada del Churo. Στις 1:10 μ.μ. ξέσπασε πιστολίδι, που ανάγκασε τους ρέμπελους να διασπαστούν: πολλοί έπεσαν νεκροί και άλλοι πιάστηκαν.

Κατά τη διάρκεια της ένοπλης μάχης, ο Γκεβάρα χτυπήθηκε από σφαίρα στο αριστερό του πόδι. Παρά τον τραυματισμό του, προσπαθούσε να διαφύγει όταν και τελικά αιχμαλωτίστηκε από τις κυβερνητικές δυνάμεις, οι οποίες μετέφεραν τον αιμόφυρτο Τσε σε σχολείο της πολίχνης La Higuera, όπου και ανακρίθηκε.

Την επόμενη μέρα, οι διαταγές του προέδρου της Βολιβίας ήταν σαφείς: ο Γκεβάρα έπρεπε να εκτελεστεί πάση θυσία. Κι έτσι το μεσημέρι της 9ης Οκτωβρίου 1967, ο λοχίας Mario Teran, αξιωματικός του βολιβιανού στρατού που προσφέρθηκε οικειοθελώς να εκτελέσει τον Τσε, τον γάζωσε με ημιαυτόματο όπλο. Ο Γκεβάρα έπεσε νεκρός σε ηλικία 39 ετών...

Μεταθανάτιες περιπέτειες

Αρχικά, ο βολιβιανός στρατός τοποθέτησε το άψυχο σώμα του επαναστάτη πάνω σε τσιμεντένιο πλυσταριό, αφήνοντας τους στρατιώτες και τους ντόπιους να θαυμάσουν το θέαμα. Πολλές φωτογραφίες τραβήχτηκαν από το χαρμόσυνο, γι' αυτούς, γεγονός, ενώ δεν ήταν και λίγοι αυτοί που έκοψαν τμήματα από τα μαλλιά του ως σουβενίρ και φυλαχτά. Και βέβαια πριν από την ταφή του, οι Βολιβιανοί έκοψαν τα χέρια του Τσε και τα έβαλαν μέσα σε φορμαλδεΰδη, για να λειτουργήσουν ως πειστήριο τρανό για τον χαμό του.

Στις 11 Οκτωβρίου 1967, οι Βολιβιανοί παράχωσαν μυστικά το κουφάρι του Γκεβάρα, με τον τόπο του ενταφιασμού του να παραμένει απόρρητο κυβερνητικό μυστικό για 3 ολόκληρες δεκαετίες! Και μόλις τον Ιούλιο του 1997 ο σκελετός του Τσε (και άλλων 6 συντρόφων του), που ήταν θαμμένοι κοντά στο αεροδρόμιο του Vallegrande στα νότια της χώρας, επιστράφηκε στην Κούβα για κανονική ταφή. Λίγο αργότερα την ίδια χρονιά, ο Γκεβάρα και οι αντάρτες του ενταφιάστηκαν στη Santa Clara, την ίδια πόλη που είχε οδηγήσει τις επαναστατικές του δυνάμεις σε αποφασιστική νίκη στα ζοφερά τεκταινόμενα της κουβανικής επανάστασης το 1958.

Παρά τις αποτυχημένες επαναστατικές εκστρατείες στο Κονγκό και τη Βολιβία, ο Γκεβάρα θα έμενε στην Ιστορία ως παγκόσμιο σύμβολο του επαναστατικού αγώνα, ένας συνεπής δηλαδή επαναστάτης που δεν καταλάγιασε ποτέ, πάντα πρόθυμος να θυσιάσει ακόμα και τη ζωή του για τους καταπιεσμένους όλου του κόσμου, όπου κι αν αυτοί βρίσκονταν...

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

162
σχόλια
 1. avatar akis

  αλλοι τον βλεπουν επαναστατη.. εφω τον βλεπω σαν ενα φασιστα κουμουνιστη δολοφονο που προσπαθει με τα οπλα να επιβαλει τις ιδεες του.. εχω αυτο το δικαιωμα στην ""δημοκρατια"" συριζα και κκε ????
  οταν πολεμας τους ενστολους ενος κρατους εισαι απλα τρομοκρατης.. σε μια σωστη δημοκρατικη επανασταση δεν βρισκεις απεναντι σου τον στρατο της χωρας σου... πχ καταρευση του πρωην ανατολικου μπλοκ που εγινε αναιμακτα..
  μονο ο φασισμος επιβαλεται... αρα φασισμος και κουμουνισμος ειναι το ιδιο...

  1. avatar akis

   προς τους φιλους κουμουνιστες που αντεδρασαν... και εμεις ειχαμε δικτατορια που ειχε επιβαλει η ΣΙΑ αλλα οταν ηρθε η ωρα να τους διωξουμε δεν αιματοκυλιστηκε η χωρα (πολυτεχνειο και λοιπα ειναι μεμονωμενα περιστατικα)..
   ΑΝΤΙΘΕΤΑ η χωρα αιματοκυλιστηκε και Ελληνες σκοτωναν Ελληνες οταν οι συντροφοι κουμουνιστες του Τσε προσπαθησαν να ΕΠΙΒΑΛΟΥΝ την ιδεολογια τους
   ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ ?????????????????????????????????///

   1. avatar Θαρσειν Χρη

    Και στον εμφυλιο μεταξυ Αθηνας Σπαρτης ποιοι ηταν οι "κομμουνιστες" ;
    Και στον εμφυλιο μεταξυ ρουμελιωτων μωραιτων,ποιοι ηταν οι "κομμουνιστες" ;
    Αληθεια ειχαν συμμετοχη αγγλοι,αμερικανοι στον εμφυλιο;
    Ποσα εγκληματα εγιναν,στο ενδιαμεσο,των Βʹ εμφυλιων;
    Ποιος πολυβολησε την συγκεντρωση (αοπλοι) του ΕΑΜ ΕΛΑΣ το1946;
    Πιστευεις οτι πολεμησε καμμια ηγεσια για το καλο της χωρας;
    Μονο τα νεα παιδια που σκοτωθηκαν για την πατριδα,και τις ιδεες...
    Αντι να ψαχνεις για "κομμουνιστες" παντου,κοιτα ποιον συμφερει ενας εμφυλιος σημερα,που δεν υπαρχει πια Σοβιετικο μπλοκ,το κκε εχει γινει συστημικο κομμα,αρα το παραμυθι των "προδοτων κομμουνιστων" ειναι αχρηστο και επικινδυνο!
    Η ιστορια γραφεται απο ολες τις πλευρες,και οποιος δεν γνωριζει και τις δυο,υποχρεωνεται σε επαναληψη δια ζωσης!
    ΑΠΛΟ;

    1. avatar politis panagiotis

     Θα είχε ενδιαφέρον και ουσία να προσπαθήσουμε προσδιορίσουμε τι ακριβώς εννοούμε όταν λέμε αντί συστημικό κόμμα, ποια θα πρέπει να είναι τα χαρακτηριστικά του; Μπορεί να υπάρξει αντί συστημικό κόμμα όταν υπάρχει λαός, - μάζα και όχι πολίτες; Όταν το άτομο από την στιγμή που γεννιέται αναγκάζεται έμμεσα και άμεσα να προσαρμόζεται στον τρόπο σκέψης και ζωής που διαμορφώνουν οι κυρίαρχες οικονομικά τάξεις – αγορές;

   2. avatar testament

    καταλαβαινουμε πολυ καλα...δεν ξερεις τι λες επειδη εισαι ασχετος.πανε λεβεντη μου να διαβασεις κανενα βιβλιο για το ρολο των αγγλων και ελα να μου πεις ποιος αιματοκυλισε την ελλαδα.δεν κανει κακο να δινεις που και που κανενα 10ρικο να παιρνεις βιβλια

  2. avatar politis panagiotis

   Έτσι είναι γιατί έτσι νομίζεις. Αναμασάς αυτά που άκουσες.

  3. avatar Κολομπαίος

   Μόνο που ο Γκεβάρα ξεσήκωσε τις φτωχές μάζες ενάντια σε δικτατορίες που είχαν επιβληθεί από τη CIA .
   Χειρότερη από την αμάθεια είναι η ημιμάθεια φίλε Άκη.

  4. avatar testament

   μονο που ο μπατιστα που ανετρεψε ο τσε,ηταν δικτατορας και ειχε κανει τη χωρα αποικια της αμερικης.αρα εισαι ασχετος,αρα δεν ξερεις τι λες

 2. avatar Medium

  Καλησπερα, καταρχην εχω μια ερωτηση. Τι δουλεια ειχε ενας Κουβανος στην Αφρικη και αλλου να οργανωνει ληστροσυμμοριες, να σκοτωνει οποιον ειχε αντιθετη ιδεολογικη αποψη και να προωθει εμφυλιους πολεμους; Αποδεδειγμενα σε καμμια χωρα ο λαος δεν τον ακολουθησε.
  ΥΓ.1 Για τους δηθεν "επαναστατες" υπαρχουν αλλοι με περισσοτερη αξια απο τον Ερνεστο που κανανε πολυ μεγαλυτερες επαναστασεις με επιτυχια και σχεδον αναιμακτα οπως ΓΚΑΝΤΙ και ΜΑΡΤΙΝ ΛΟΥΘΕΡ ΚΙΝΓΚ που ηταν αληθινα μεγαλοι αντρες, φορεστε δικα τους μπλουζακια καλυτερα.
  ΥΓ.2 Για ολους τους υπολοιπους απλα να τους υπενθυμισω οτι, στις επαναστασεις δεν υπαρχουν προτυπα και δεν φοριουνται με μοδατα Τ-Shirt .
  Φιλικα Παντα

  1. avatar dimitris

   Ο Λορδος Βυρων τι δουλεια στην Ελλαδα,ο Κολοκοτρωνης στο Γαλλικο στρατο,καποιοι φιλε μου ειναι μεγαλοι ανθρωποι και τιμουν ενα ρητο που λεει"δεν γινεται να ειμαι ελευθερος οταν υπαρχουν σκλαβωμενοι σε αυτη τη γη"

   1. avatar kwsths77

    φιλαράκο, κάνε ένα ταξίδι στο Μεσολόγγι. Πάνε στο Ηρώο και κοίταζε τα μνημεία. Και μέτρα από τις σημαίες κρατών, πόσοι πεσόντες ήταν έλληνες. την ίδια δουλειά με τον Τσε είχαν. γκεγκε?

  2. avatar Κολομπαίος

   Ο Κολοκοτρώνης με λουλούδια πολέμησε;

  3. avatar ΑΧ ΧΤΥΠΑ ΒΑΡΑ

   τη δουλειά είχε ένας κουβανός στην αφρικη????ευκολη απαντηση
   οτι δουλεια εχαν και οι γαλλοι αγγλοι αμερικανοι επικο ιπου ειχαν κανει του κατοικους τησ αφρικης δουλους..
   ΣΥΜΦΩΝΟ ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΣΥΝΤΡΟΦΕ ΚΑΙ Ο ΤΣΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΠΙΓΕ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ
   ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΑΦΑΙΜΑΞΗ ΤΟΥ ΟΡΥΚΤΟΥ ΤΗΣ ΠΛΟΥΤΟΥ

  4. avatar Θαρσειν Χρη

   Αργεντινος βασικα,και η επανασταση σε αιμοσταγεις δικτατοριες δεν γινεται με μπλουζακια και γαρυφαλλα
   Δηλαδη ο σιμον ντε μπολιβαρ τι ηταν που ξεσηκωσε και απελευθερωσε 5 λαους της νοτιας αμερικης;
   Με λουλουδια την εκανε;

 3. avatar ΒΑΣΙΛΗΣ

  Καθένας μπορεί να λατρεύει όποιον θέλει. Η Ελλάδα όμως διαθέτει τόσους αξιόλογους ήρωες όπως Λεωνίδας, Κολοκοτρώνης, Αυξεντίου, Ευαγόρας. Ειμαι σίγουρος ότι αν ο Τσε Γκεβάρα ήταν Έλληνας δεν θα τον τιμούσαν και δεν κυκλοφορούσαν με την όψη του στις μπλούζες τους. Το ίδιο θα συνέβαινε και με τον Λεωνίδα αν δεν ήταν Έλληνας. Η χρυσή αυγή θα τον απέρριπτε ενώ θα τον ενστερνιζόταν η Αριστερά. Αυτή είναι η αλήθεια!

  1. avatar Θαρσειν Χρη

   Ολοι Ελληνες ενστερνιζονται τον Λεωνιδα,απλα η χα δεν τον τιμα,απλα κανει κομματικη εκμεταλευση ,κατι που ειναι ανιερο!

   1. avatar Κολομπαίος

    Η ΧΑ δεν τιμάει το Λεωνίδα αλλά το Λεονάιντας.

  2. avatar duster

   καποιους ανθρωπους δεν τους θαυμαζουμε για την εθνικοτητα και τα πιστευω τους.
   ο λεωνιδας ειναι γνωστος και τον μαθαινουν στα ξενα σχολεια.
   η ελλαδα ειναι γνωστο οτι δεν θελει ηρωες της, βλεπε κολοκοτρωνης.
   ο τσε δεν εγινε γνωστος επειδη ηταν αριστερος αλλα επειδη ηταν επαναστατης και αγωνιστης. εγω τον θαυμαζω για αυτο και οχι επειδη ηταν αριστερος. αυτο δεν σημαινει οτι δεν θαυμαζω τον λεωνιδα και τοσες αλλες προσωπικοτητες.

 4. avatar mirallas

  Επαναστάτης με αιτία και άξιος σεβασμού ανεξαρτήτως πολιτικής ιδεολογίας. Και σίγουρα καμία σχέση με τους σημερινούς αριστερούς επαναστάτες με τα lacoste και τα freddo

 5. avatar duster

  η κατασταση στην κουβα σας χαλαει επειδη φταιει ο τσε;
  η κατασταση στην κουβα ειναι αποτελεσμα του αιωνιου εμπαργκο.
  το εμπαργκο εγινε για να απελπιστει ο λαος, δεν ηταν σκοπος των επαναστατων να απελπισουν τον λαο τους, οπως γινεται εδω. δεν θελει και πολυ μυαλο για να το καταλαβει καποιος αυτο, απλα χρειαζεται η ελαχιστη θεληση για να γινει η κατανοηση.
  αλλα τι κατανοηση να υπαρξει απο ατομα που διαβαζαν αρθρα οπως γιατι χιλια χρονια χιτλερ. ο μεγαλος επαναστατης της ακροδεξιας.

  1. avatar takis

   duster δηλαδη οταν τα κομμουνιστικα καθεστωτα κυριαρχουσαν στο μισο πλανητη το συστημα πηγαινε ρολοι. Απλως βαρεθηκαν καποια στιγμη την πολυφαγια και την τοση ελευθερια και ειπαν δεν το γυρναμε...

  2. avatar KRFKLS

   δυστερ , λες μπούρδες, δηλαδή στη πολωνία , αλβανία , κτλ κτλ εφτεγε κανένα εμπάργκο ?

   1. avatar Θαρσειν Χρη

    Στην πολωνια αλβανια,ηταν δικτατορικα καθεστωτα,που τοποθετηθηκαν με τα τον ΒΠΠ
    Εκει ο τσε θα πολεμαγε εναντιον τους οπως και εναντιον του μπατιστα
    Ο τσε πολεμουσε δικτατορες,δεν κυβερνησε ο ιδιος
    Απλο;

  3. avatar akis

   ακομη και στην δικη μας χωρα ακουμε τους κουμουνιστες να λενε εξω απο νατο εε κλπ.. αρα θα πορευτουμε μονοι μας... αυτο ειναι εμπαργκο που το δημιουργει η ηλιθια ιδεολογια... ποσα χρονια αληθεια ειναι φυλακισμενοι οι Κουβανοι ?????????? απο την λαμπρη ημερα της επαναστασης πνιγονται στις θαλασσες στην προσπαθεια τους να σωθουν απο το ""ονειρο"" που τους ΕΠΕΒΑΛΑΝ

   1. avatar ΚομμουνιστηςΑντικαπιταλιστης

    ενω οι αλλοι κατοικοι της καραιβικης που ειναι ξυπολητοι και μενουν σε καλυβες λατρευουν και απολαμβανουν τη δημοκρατια. α ρε προβατα που ειστε. Ο κουβανεζικος λαος ευγνωμονει τον φιντελ που τους γλυτωσε απο τη μοιρα των αιτινων των πορτορικανων (δες κανα ντοκιμαντερ τι γινετε στο πουρτο ρικο) των τζαμαικανων κτλπ.

 6. avatar duster

  ο τσε ευθηνεται για τυχον ασχημα που εγιναν μετα τον θανατο του;
  καλα, αφου δεν σας αρεσει επειδη ηταν αριστερος, πειτε μας κανεναν δεξιο επαναστατη.

  1. avatar ineth

   Επαναστάτες βαφτίζονται οι αριστεροί τρομοκράτες από εσάς. Το έχω ξαναπει. Αν κάνει κάτι παρόμοιο δεξιός το λέτε πραξικόπημα και τον λέτε δικτάτορα, αν το κάνετε εσείς το αποκαλείτε επανάσταση και τον λέτε ηγέτη. Δεν λέω πως δεν υπήρξαν καθετώτα που χρειάζονταν ανατροπή εκατέρωθεν όμως ο Τσε έχασε γρήγορα το μέτρο. Θα ήθελα να δω έναν κόσμο όπου ο Τσε, και ο κάθε Τσε θα ζούσε μέχρι βαθιά γεράματα και να μας πει στο τέλος τι πραγματικά πιστεύει. Όμως όσο θα μετάνιωσε και ο Χίτλερ άλλο τόσο εκτιμώ πως θα μετάνιωσε και ο Ερνέστο.

  2. avatar testament

   ο κασιδιαρης

   1. avatar ΑΝΤΙΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ

    Παυλος μελας.

    1. avatar Θαρσειν Χρη

     Ακριβως ενας ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ ηταν και ο τσε

 7. avatar eltassos

  ΧΑ για παντα

  1. avatar politis panagiotis

   Μπρόκολα και λάχανα για πάντα.......

  2. avatar Tsouxtra

   Μην πιείς άλλο....μέλανα ζωμό ! Σ' έκοψε.....

 8. avatar Lousy Lou

  Ο άνθρωπος ήταν ιδεαλιστής.Που να φανταζόταν ότι η Κούβα θα καταντούσε έτσι...

  1. avatar Geralt Of Rivia

   Μερικοί από εσάς, έχετε την εσφαλμένη αντίληψη πως η έστω πλειοψηφία του 60% που πήρε τα όπλα και καθάρισε το 40% που είχε άλλη άποψη, είναι υγιείς εκδήλωση δημοκρατικού φρονήματος.
   Κάνετε λάθος.

  2. avatar testament

   μεσα σε 3 χρονια εχουμε 4000 αυτοκτονιες.σκεψου να εχεις 50 χρονια εμπαργκο...

 9. avatar ineth

  Το φυσικό τέλος κάθε τρομοκράτη. Έριχνε κυβερνήσεις και καθεστώτα και ανέβαζε καθεστώτα. Θα έπρεπε να απαγορεύεται η ανάρτηση φωτό-σκίτσων του όπως απαγορεύεται για τον Χίτλερ, του Οσάμαν μπιν, Πολ Ποτ και άλλων βαρεμένων.

  1. avatar Θαρσειν Χρη

   Οταν λες "Έριχνε κυβερνήσεις και καθεστώτα και ανέβαζε καθεστώτα"
   Εννοεις και τις ΗΠΑ,που ριχνουν κυβερνήσεις και καθεστώτα και ανέβαζε καθεστώτα δικα τους οπως εδω;
   Και βεβαια οταν συγκρινεις αυτους με τον τσε....

   1. avatar ineth

    Θαρσείν συμφωνώ και ναι, έχεις απόλυτα δίκιο.

  2. avatar dimitris

   τρομοκρατης οπως ο Ζαππατα,ο Μπουκουβαλας και αλλους "τρομοκρατες" που βρηκαν τον θανατο,απο τους καλους τσιφλικαδες

   1. avatar ki

    Πες μου σε παρακαλώ ποιός ηταν ο μπουκουβάλας?

    1. avatar dimitris

     Πεθανε στο Κιλελερ,επαναστατης εκεινης της εποχης

  3. avatar darvin_50

   επιεδη το σχολιο μου ινεθ και αναφεροτανε σε σενα, το εκριναν υβριστικο κκαι δεν το περασαν, ενα θα σου πω. Μεχρι τωρα για καποιο λογο αν και νενοναζι σε σεβομουνα, αλλα ξεπερασες καποια εσκαμμενα. Φροτισες με την εικονα του (ταχα μου) πρωην αριστερου και..."μορφωμενου" να δινεις στα φασιστικα σου σχολια μια...αυρα ορθολογισμου αν και μερικες φορες το παρακανες. Οπως τωρα. Οχι ινεθ. Δεν ειναι βαρεμενος ο Τσε! [..] εισαι εσυ, ως συγχρονος γενιτσαρος που ασπαστηκες οτι πιο μαυρο και αιματοβαμμενο ανακλυψε ο αρρωστος ανθρωπινος νους! Και μαλιστα με μια εμμονη που χαρακτηριζει τους ηγετισκους της αγελης και τους οπαδους της εγκληματικης συμμοριας που ειναι υποδικη! Στον ιδιο παρονομαστη κι εσυ λοιπον, χωρις κανενα ελαφρυντικο ινεθ "μορφωμενε" νεοναζι!

   1. avatar ineth

    Γιάννη-Δαρβίνε, ξέρω πως είσαι ένας καλός άνθρωπος που παθιάζεται με την πολιτική και τις απόψεις του και μου αρέσει να σε πειράζω. Ακόμα και αν είχε περάσει το σχόλιό σου δεν υπάρχει πρόβλημα. Ξέρω πως κάτω από το πάθος παραμένεις ένας καλός άνθρωπος. Γνωρίζεις και γνωρίζω. Νομίζω πως με πιάνεις.

    1. avatar angie

     Εμετός. "Μου αρέσει να σε πειράζω". Τι κι αν για να το κάνω αυτό στην καλύτερη περίπτωση γίνομαι χαμογελαστά (πάντα) ρατσιστής και στη χειρότερη αρχίζω τα αναγκαία? Άσε μας ρε άνθρωπε για να μην πω τίποτα άλλο.

   2. avatar Νικος

    δεν μου κανει εντυπωση μπαρμπαγιαννη που εγινες δαρβινος στα 50 ,οτι σού εκοψαν σχολιο γιατι εβριζες.τετοιος εισαι,τραμπουκος του πληκτρολογιου ρε καημενε.

  4. avatar darvin_50

   Ινεθ..... νομιζω πως κι ο σεβασμος εχει τα ορια του. [..]! Γιατι ακριβως εισαι ενας "κολλημενος" νεοναζι ή καλυτερα ενας "συγχρονος γενιτσαρος" που ασπαστηκε οτι πιο μαυρο κι αρρωστο εχει γεννησει η ανθρωπινη υποκουλτουρα. Και δεν περναει πια εδω μεσα ουτε καν η χροια του δηθεν αγανακτισμενου και μορφωμενου πρωην αριστερου που εντεχνως φροντισες να πλασαρεις. Δυστυχως δεν εισαι τιποτα παραπανω απ ολα τα [..] προπαγανδιζοντας τις θεσεις και τις αποψεις των μπραβων της συμμοριας στην οποια ανηκουν!

   1. avatar Afrodite

    μορφωμένος ο ίνεθ??? δεν θα αναφερθώ στις πολιτικές του πεπιθήσεις, ούτε στις δικές σου γιατί δεν θέλω να πάρω ανοιχτή πολιτική θέση εδώ πέρα.. αλλά μορφωμένος; έχει τύχει να ανοίξει το στόμα του και πάνω σε θέμα στο οποίο κάνω το διδακτορικό μου και έμεινα με την τοποθέτησή του ίνεθ πάνς σε αυτό, αλλά μου λύθηκε εύκολα η απορία: έβαλα στο google τις λέξεις κλειδιά του άρθρου και προφανώς είχε βάλει τα ίδια, γιατί μέσα στα πρώτα αποτελέσματα αναφέρονταν αυτολεξεί οι ανακρίβειες του φίλου μας ίνεθ, απλά σε μετάφραση από τα αγγλικά!!! απλά προσοχή, μην εξισώνουμε την δοσμένη με αυτοπεποίθηση ημιμάθεια με την προσπάθεια για απόκτηση πραγματικής γνώσης....!

    1. avatar ineth

     Αφροδίτη, επειδή ομολογώ πως θίχτηκα (ξέρω πως δεν το έκανες επίτηδες) από την τοποθέτησή σου, έχω να σου προτείνω αν θέλεις να κάνεις το εξής: Υπάρχει ένα ελληνικό site το aquatek. Εκει στην βιβλιογραφία γλυκού νερού θα δεις ένα άρθρο-παρουσίαση 23 τίτλων από εμένα. Ρίξε μια ματιά, διάβασέ το και θα καταλάβεις πως κάνεις λάθος.

    2. avatar ineth

     Αφροδίτη να μου πεις σε τι αναφέρεσαι μια και όλες σχεδόν οι αναφορές που κάνω έρχονται από τις γνώσεις μου και μετά χαράς μπορώ σε πολλά από τα θέματα που θα μου ζητήσεις να σου αποκαλύψω την πηγή (το βιβλίο κατα πάσα πιθανότητα που θα έχω στο ράφι μου,) φυσικά και οι τοποθετήσεις μου θα βρίσκουν και αντίστοιχες αναφορές στο διαδύκτιο μια και αποκλειεται να έχω εφεύρει μια απάντηση ένα πρόβλημα ή μία επιστήμη. Έχω αναφέρει πότε δεν γνωρίζω κάτι και όταν έψαξα ανέφερα την πηγή (χωρίς σύνδεσμο μια και το τέρας μας, μας το απαγορεύει) και ασφαλώς η μετάφραση που θα έκανα δεν μπορεί να ήταν και τόσο κακή (άντε κανα ορθογραφικό αν με τσιγκλά ο γιος μου και δεν έχω χρόνο) όμως εξακολουθώ να βγάζω χρήματα από επιμέλεια και μεταφράσεις επιστημονικών έργων από Γερμανικά-αγγλικά άρα οι μεταφράσεις που ΔΕΝ έχω κάνει εδώ, θα ήταν σωστές. Εύχομαι να το πήρες το διδακτορικό. όσο για τις πολιτικές τοποθετήσεις, το ότι άρχισα να τοποθετούμαι επί αυτών ήταν τεράστιο λάθος μου και σε παρακαλώ να μην το κάνεις ποτέ. Η εδώ τοποθέτησή μου είναι καθαρά για να τσιγγλίσω φίλους σχολιαστές (ειδικά τον Γιάννη-Δαρβίνο-50) μια και ο Ερνέστο είναι πολύ ψηλά στην υπόληψή μου και μπορεί να έχω τις ενστάσεις μου όμως ένας ιδεαλιστής χρήζει σεβασμού, άσχετα με τις ιδέες του.
     Κατανοώ πως δεν μπορείς να θυμάσε το κάθε άρθρο το οποιο έχεις διαβάσει και πιθανή, μη απάντησή σου, δεν θα ληφθεί σε καμία περίπτωση ως ψευδομομφή. Αν έκανα κάπου λάθος, ή αν κάνω ποτέ, σε παρακαλώ να με διορθώσεις και ας δούμε κατά περίπτωση τις αναφορές μας από εκεί. Σε καμία περίπτωση δεν έχω σκοπό να παρέχω άκυρη πληροφόρηση. Δεν το έκανα και δεν θα το κάνω. Την καλησπέρα μου.....

  5. avatar maria

   Στο "βαρεμένων", πρέπει να συμπεριληφθούν και δικά σου σχόλια τότε. Την ξέρετε τη δουλειά της λασπολογίας φασιστες....

 10. avatar darvin_50

  Τιμη και Δοξα στον Αιωνιο Επαναστατη Τσε! Αθανατος ο ηρωας που με τον Φιντελ και τους αλλους συντροφους, ελευθερωσε ενα λαο απο μια αιμοσταγη δικτατορια που ειχε εξαθλιωσει τον Κουβανικο λαο και ειχε καταντησει ολοκληρο το νησι σ ενα απεραντο οικο ανοχης! Ο Τσε ηταν και θα παραμεινει η προσωποποιηση του αγωνα εναντια στο φασισμο και στην τυρρανια! Εναντια στο κατεστημενο, το διεφθαρμενο, το σαπιο. Εσαει θα παραδειγματιζει και θ ανοιγει το δρομο, θα παρηγορει και θα γεμιζει θαρρος καθε σκλαβο και καθε κατατρεγμενο αυτου του κοσμου εναντια στην αδικια και την εκμεταλευση! Αθανατος κομανταντε!!!

  1. avatar akis

   @δαρβιν
   θα σε λυπησω αλλα ο τρομοκρατης πεθανε κατα την εισβολη του σε μια ξενη χωρα απο τους ενδοξους στρατιωτες της που την υπερασπιζονταν εναντια στον φασισμο των κουμουνιστων...
   ΔΙΔΑΓΜΑ ΠΕΝΗΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ
   Βολιβια μια χαρα Κουβα ενα μαυρο χαλι οπου πας και σου πλασαρουν την κορη τους για ενα κομματι ψωμι....
   ηταν πιθανον ενας οικος ανοχης πολυτελειας και εγινε το χειροτερο [...]

   1. avatar darvin_50

    Ακη.... δεν θα μπω στον κοπο να σου απαντησω στις ανορθοδοξες κι ανιστορητες επισημανσεις σου (απορω που βρηκε το κουραγιο ο Θαρεσειν Χρη και το κανε) κι αυτο γιατι θελω να πιστευω πως οσα πλσαματικα εγραψες ειναι αποτελεσμα αμαθειας ή ημιμαθειας σου κι οχι κακης προθεσης. Απλα θα σε προτρεψω να διαβασεις (απ οποιες πηγες θελεις) λιγο παραπνω για τη περιοχη και τα ιστορικα της τεκταινομενα.

   2. avatar Θαρσειν Χρη

    Βολιβια μια χαρα;;;;
    χαχαχαχαχαχα!
    Οι ενδοξοι στρατιωτες ηταν τα ταγματα θανατου,που υπηρετουσαν την αμερικανικη χουντα,οπως και στην κουβα;
    Μηπως αυτα που γραφεις για Κουβα,ισχυουν για Βολιβια,Περου,Βραζιλια κλπ;
    Η υποτιθεται πλουσιωτερη χωρα στον πλανητη Βραζιλια,εχει εκατομμυρια κατοικους στην απολυτη φτωχεια,εκει που εκδιδονται οι παντες και τα παντα για ενα κομματι ψωμι;
    Τωρα ορθοποδησαν οι ανθρωποι εκει,μολις ξεμπλεξαν απο τις χουντες!
    Oχι δεν γουσταρω κουβα,αλλα μην λες οτι θες
    Και ο Τσε δεν ειναι Καστρο

  2. avatar takis

   πηγαινε στην Κουβα να δεις αν παραμενει οικος ανοχης και αν υπαρχει ελευθερια και ανθρωπινη αξιοπρεπεια. Αρρωστε ε αρρωστε!

   1. avatar testament

    takis στη χωρα μας υπαρχει ελευθερια και ανθρωπινη αξιοπρεπεια;

    1. avatar takis

     τεσταμεντ καταρχην χαιρομαι που συμφωνεις εμμεσα οτι στην Κουβα δεν υπαρχει ελευθερια και ανθρωπινη αξιοπρεπεια. Δευτερον η χωρα μας που βιωνει την εσχατη παρακμη και ειναι στην πρωτη γραμμη της παγκοσμιας κρισης του καπιταλιστικου συστηματος ακομα και τωρα αποτελει παραδεισο σε σχεση με οποια κομμουνιστικη χωρα και αν επιλεξεις τοσο σε επιπεδο ατομικων ελευθεριων οσο και σε βιοτικο επιπεδο.

     1. avatar testament

      τάκης για την κουβα δε μπορω κουβεντα γιατι επι της ουσιας αυτα που ξερω ειναι αυτα που θελουν να μας δειξουν οι τηλεορασεις και οι κουβανοι που εχω γνωρισει ειναι αντικαθεστωτικοι οποτε η γνωμη τους ειναι αρνητικη για τα παντα.ως προς το 2 σκελος του σχολιου σου,θεωρω απολυτα ντροπιαστικο να συγκρινουμε τη χωρα μας που ειναι 30 χρονια στην ευρωπαικη ενωση σε οτιδηποτε με χωρες οπως η μολδαβια,η αλβανια,η βουλγαρια κτλ και να λεμε οτι ειμαστε παραδεισος σε σχεση με αυτους(αναφερομαι στις συγκεκριμενες χωρες οχι με ρατσιστικη διαθεση,αλλα ειναι χωρες οι οποιες δεν εχουν πορους).

    2. avatar KRFKLS

     ναι testament

     1. avatar testament

      KRFKLS μαλλον θα πιστευεις οτι υπαρχει ανθρωπινη αξιοπρεπεια..μη σας ξαναδω τοτε να γραψετε για τις 4000 αυτοκτονιες...απολαυστε τον καπιταλιστικο σας παραδεισο

    3. avatar Νικος

     μπαρμπαγιννη δεν βρεχει,σε φτυνουν βρε σαλεμενε μου..

   2. avatar Σατυρος

    Ειναι δημοκρατης ο ανθρωπος..μην τον κραζετε..Πεταει στη φωτο τον αγκυλωτο σταυρο στα σκουπιδια..Αρα;;;..Ειναι δημοκρατης. Τι δεν καταλαβαινετε;

    1. avatar Αντώνης

     Σατυρε επειδη εισαι ασχετος απο ιστορια και φαινεται απο αυτο που ειπες τον αγκυλωτο σταυρο θα επρεπε να τον πεταμε ολοι στο καδο. Ειδικα εμεις οι Ελληνες.

     1. avatar Σατυρος

      Αντωνακη απο ιστορια ξερω και τα οικονομικα της Αυστρουγγαριας επι Μεττερνιχ..Οποτε ασε τα ''ανιστορητος'' και ''φαινεται '' και γενικα λεξεις που προσδιδουν κυρος ενω δεν το εχεις... Δεν καταλαβες ουτε στο απειροελαχιστο τι εγραψα οποτε μην το παλευεις..Αστο..ειναι ολοκληρωματα αυτα για σενα οπως ΦΑΙΝΕΤΑΙ..

    2. avatar Tsouxtra

     Η Δημοκρατία είναι ας πούμε κάτι σαν,,,,κορσές one size . Τον φοράει μία κανονικών κιλών και ούτε κρύο ούτε ζέστη.... Τον φοράει και η υπέρβαρη και κοντεύει να.... σκάσει ! Ασφυκτιά !

  3. avatar daidalos

   Αφου είναι έτσι όπως τα λες, γιατί ο Κάστρο δεν άφηνε τους Κουβανούς να μεταναστεύσουν αλλά αντιθέτως με τα όπλα τους κράταγε μαντρωμένους? Μήπως τελικά η δικτατορία στην Κούβα δεν έπεσε απλά άλλαξαν τα πρόσωπα?

   1. avatar testament

    daidalos ο τσε δεν ειναι ο φιντελ,ειναι αλλο προσωπο

    1. avatar Θαρσειν Χρη

     Μην βαζεις δυσκολα στον κοσμο τεσταμεντ

  4. avatar KRFKLS

   περαστικά σου και σύντομα στη κούβα

   1. avatar testament

    KRFKLS μενουμε ελλαδα επειδη ειμαστε μαζοχες

    1. avatar KRFKLS

     testament , μένεις ελλάδα επειδή μπορείς και μιλάς

     1. avatar testament

      KRFKLS μενω ελλαδα επειδη ετσι γουσταρω,εχω ανωμαλα γουστα και δε θα σε ρωτησω κιολας

 11. avatar V-R

  Δεσποίνης Ανθέλληνα από που έβγαλες το συμπέρασμα ότι είμαι αριστερός? οεο? οποίος μας τα χώνει και μας καίει είναι αριστερός η δεξιός? τσουβάλιασμα επιδεδου νεοδημοκράτη, δεν μπορείς να κανείς και κάτι άλλο βέβαια... επειδή δεν σου κάτσε στην ζωή σου να κανείς την καριέρα αεροσυνοδού που πάντα ήθελες πρέπει να ανεχτούμε εμείς κάθε μέρα τις μπαρούφες που σου πασάρουν από το κόμμα να γράφεις στα site ?

 12. avatar V-R

  Μις Ανθέλληνα εντάξει μην κλαις άλλο, δεν θα σε πειράξω σήμερα γιατί σε πέρνει πολύ από κάτω... δεν πειράζει ρε συ, στην επόμενη ζωή σου μπορεί να πετύχεις... χαχαχαχαχα!

 13. avatar Κολομπαίος

  Φίλε μου, αφορμή για αυτό που έγραψα ήταν τα σχόλια που έλεγαν για "επαγγελματία επαναστάτη", "τι ήθελε στην ξένη χώρα", "κοινός τρομοκράτης", ο άλλος τον παρομοίασε με τον Μπιν Λάντεν.
  Και στις δυο περιπτώσεις έχουμε εθελοντές ιδεολόγους (Τσε - Φιλέλληνες) που άφησαν την άνετη ζωή τους στις χώρες τους και πήγαν σε ξένες χώρες να πολεμήσουν για μια ιδέα (κοινωνική εξέγερση - εθνικοαπελευθερωτική) ενάντια σε αυταρχικούς δυνάστες (δικτατορίες - Οθωμανική Πύλη). Και στις δυο περιπτώσεις θυσιάστηκαν για αυτήν την ιδέα.
  Η βίαιη και αιματηρή καταστολή της Άνοιξης της Πράγας δεν ανήκει σε αυτήν την κατηγορία. Η αυτοπυρπόληση του Πάλατς θα μπορούσε να παρομοιαστεί με την αυτοπυρπόληση του βουδιστή μοναχού στο Βιετνάμ, σαν τον ύστατο τρόπο διαμαρτυρίας ενάντια σε μια ξένη επέμβαση στα εσωτερικά μιας χώρας και ενάντια στη θέληση ενός λαού.

 14. avatar V-R

  ΥΓ όσο θα λες τις μπαρούφες που σου πασάρουν από τη συγγρού θα σου λέω και εγώ το αστείο...

 15. avatar V-R

  Μις-Ανθελληνα κλασικος προπαγανδιστης των γερμανοτσολιάδων, όταν χαλιεσε από τις αλήθειες μου αρχίζεις το τσουβάλιασμα, μια με κανείς συριζαιο μια με κανείς χρυσαυγίτη κτλ όπως σε βολευει γιατί έτσι έχεις μάθει να απαντάς όταν δεν έχει επιχειρήματα...σε χαλάει πολύ που εγώ μπορώ να επιβιώνω χωρίς να κουνάω κομματικά σημαιάκια, να πω ότι σε λυπάμαι? όχι δεν... παραδέξου επιτέλους ότι έχεις αποτύχει ως άνθρωπος και τραβά εκεί στο κόμμα να σου αλλάξουν πόστο...

 16. avatar V-R

  Μις Ανθέλληνα ανέβασε εσύ την δική σου να γελάσουμε, άντε κοριτσαρα μου κάνε και ένα καλό να διασκεδάσεις τα πλήθη ... να μάθουμε και για τότε που προσπάθησες να πας δουλέψεις τσεκαδόρος στο Πακιστάν αλλά δεν σου κάτσε γιατί έχασες το τρόλεϊ...

 17. avatar V-R

  ΑΧ ΧΤΥΠΑ ΒΑΡΑ ούτε για μαξιλαροπόλεμο δεν κάνει αυτός

 18. avatar Θαρσειν Χρη

  Αρχομανης;
  Μα οι αρχομανεις καθονται και κυβερνουν (αρχουν)
  Νασαι καλα παντως, εκανες πολυ κοσμο να ασχοληθει με ενα υπεροχο θεμα,μιας και η χα ειχε γινει κουραστικο θεμα για διασκεδαση!

 19. avatar duster

  ρε φιλε διαβαζεις τι γραφεις;
  δεν εκανε γενοκτονια, τους εχθρους της κουβας σκοτωσε. εσυ δηλαδη ποιον μεγαλο επαναστατη θαυμαζεις; που πολεμησε με μαξιλαρια και βιολετες.

 20. avatar Θαρσειν Χρη

  Μην βαζεις τους ψευτοσυνδικαλιστες στο ιδιο τσουβαλι!
  Βεβαια για τον μπουκουβαλα στο κιλελερ,πιστευω να μην εχεις την ιδια αποψη!
  Τοτε που ο συνδικαλιστης πεθαινε για τα δικια του εργαζομενου,και οχι απο την μασα!

 21. avatar Θαρσειν Χρη

  Ξερεις πολλους με ρολεξ,και ...γουνες στους ωμους,να κανουνε επαναστασεις;

 22. avatar V-R

  τι να πεις κ εσύ που δεν κανείς ούτε για καμαριέρα στις Φιλιππίνες...

 23. avatar psy1054

  Αυτος θαυμαζει τον τσολακογλου που μας προδωε και μας παρεδωσε στους γερμανους παρα τις χιλιαδες θυσιες μας και τον ραλλη που εφτιαξε τα περιφημα ταγματα εφοδου που σφαζανε και συνεχιζουν να σφαζουν ΕΛΛΗΝΕΣ.

 24. avatar ΑΧ ΧΤΥΠΑ ΒΑΡΑ

  εγω ξερω εναν επαναστατη που πολεμησε με μαξιλαρια και βιολετες!
  τον λενε μισελληνα και γραφει σχολια στο newsbeast

 25. avatar V-R

  όσο για την ερώτηση ποιον επαναστάτη θαυμάζει είναι εντελώς άκυρη μιας και οι γερμανοτσολιάδες παθαίνουν αλλεργικό σοκ μόνο στο άκουσμα της λέξης επανάσταση... μην του λες τέτοια και μας πάθει τίποτα είναι και ευαισθητούλης...

 26. avatar V-R

  duster παίζει σοβαρά το ενδεχόμενο να μην διαβάζει τι γράφει , μάλλον του τα δίνουν έτοιμα και τα κάνει επικοληση τα περισσότερα ... ο συγκεκριμένος από μόνος του δεν κάνει ούτε για καθαρίστρια στην ουγκάντα...

 27. avatar Lousy Lou

  Δεν νομίζω πως αν έβλεπε την κατάσταση της Κούβας ο Γκεβάρα θα συμφωνούσε...Η όλη επανάσταση ξεκίνησε δυναμικά και είχε προοπτικές αλλά κατέληξε να γίνει μια απολυταρχία.Άκουσον άκουσον!Να μην επιτρέπουν στους Κουβανούς να βγουν έξω από την πατρίδα τους...

 28. avatar Nestor

  Ενίοτε αποτελούν και το άλλοθι για τους 'αγώνες' συνδικαληστών!

 29. avatar Tsouxtra

  Αιώνια σύμβολα χωρίς συνεχιστές....μένουν μόνο σύμβολα ! Το μάρκετινγκ τους κάνει και ....μπλουζάκια !

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει