Δεκαπέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες από τις δίδυμες εκρήξεις παγιδευμένων οχημάτων στην Αμπούτζα, την πρωτεύουσα της Δυτικοαφρικανικής χώρας, όπου εορταζόταν η 50ή επέτειος της ανεξαρτησίας της από τη Βρετανία, ανέφεραν αυτόπτες.

Το Κίνημα για την Ανεξαρτητοποίηση του Δέλτα του Νίγηρα (MEND) προειδοποίησε με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έστειλε σε ΜΜΕ ότι είχε τοποθετήσει βόμβες και έδωσε προθεσμία 30 λεπτών στον κόσμο να εκκενώσει την Πλατεία των Αετών στην Αμπούτζα, όπου ο πρόεδρος Γκούντλακ Τζόναθαν παρευρισκόταν σε εορταστικές εκδηλώσεις.

«Άκουσα δύο ισχυρές εκρήξεις σε μικρό διάστημα κι αργότερα είδα τουλάχιστον 15 σορούς να απομακρύνονται από την περιοχή με νοσοκομειακά ενώ άλλες σοροί εξακολουθούσαν να κείτονται εκεί», είπε αυτόπτης μάρτυρας

Ένας δεύτερος αυτόπτης είπε ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας απέκλεισαν την περιοχή όπου σημειώθηκαν οι εκρήξεις λίγο έξω από την πλατεία–και οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν.

Πάνω από 1.000 μαθητές σχολείων έκαναν επίδειξη καλλιφωνίας, ενώ οι απανθρακωμένες σοροί περισυλλέγονταν μερικές εκατοντάδες μέτρα μακρύτερα.

«Τοποθετήθηκαν επιτυχώς διάφοροι εκρηκτικοί μηχανισμοί στον και γύρω από τον τόπο των εκδηλώσεων από πράκτορές μας που δουλεύουν μέσα στις κυβερνητικές υπηρεσίες ασφαλείας», ανέφερε ο Τζόμο Γκμπόμο, εκπρόσωπος του MEND, στο προειδοποιητικό μήνυμα της οργάνωσης μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

«Δεν υπάρχει τίποτα που να αξίζει να γιορτάσουμε μετά από 50 χρόνια αποτυχίας. Επί 50 χρόνια, ο λαός στο Δέλτα του Νίγηρα υφίσταται κλοπή της γης του και των φυσικών του πόρων», πρόσθεσε.

Στην Ουάσινγκτον, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Πι Τζέι Κρόουλι δήλωσε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ καταδικάζει τις βομβιστικές επιθέσεις κι εκφράζει τα συλλυπητήριά τους στις οικογένειες των θυμάτων.

«Καθώς η Νιγηρία κοιτά πλέον τις νέες εκλογές και την επαναβεβαίωση των δημοκρατικών αξιών της, είναι ατυχές ότι παραμένουν εκείνοι που καταφεύγουν στη βία σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο. Η βία δεν έχει θέση στον πολιτικό διάλογο”, ανέφερε ο Κρόουλι.

Η επέτειος έχει προκαλέσει αρκετή ενδοσκόπηση στην πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής–η οποία βίωσε μια εμφύλια σύρραξη, στρατιωτικές δικτατορίες, νοθευμένες εκλογές και την εμπέδωση ενός κλίματος ενδημικής διαφθοράς στα 50 χρόνια της ανεξαρτησίας της.

Τον Μάρτιο, το MEND είχε προβεί σε παρόμοια επίθεση, όταν είχαν ανατιναχθεί δυο οχήματα έξω από το χώρο όπου γίνονταν διαπραγματεύσεις με σκοπό τον τερματισμό των ταραχών στο Δέλτα του Νίγηρα, όπου παράγεται το σύνολο του πετρελαίου που εξάγει η χώρα.

Το MEND κατάφερε να μειώσει δραστικά την πετρελαϊκή παραγωγή της Νιγηρίας κάνοντας επί χρόνια σαμποτάζ και απαγάγοντας υπαλλήλους ξένων πετρελαϊκών στο Δέλτα και διακηρύσσοντας ότι πρέπει να υπάρξει πιο δίκαιη κατανομή των κερδών από το πετρέλαιο στους κατοίκους της περιοχής.

Δεν υπήρξαν συλλήψεις για τις χθεσινές επιθέσεις, σύμφωνα με την αστυνομία.

Η κυβερνητική αμνηστία που ανακηρύχθηκε το 2009 ώθησε πολλούς αντάρτες να παραδώσουν τα όπλα, κι αυτό μείωσε κατά πολύ την ένοπλη βία στο Δέλτα. Όμως οι χθεσινές επιθέσεις εγείρουν φόβους ότι το MEND σχεδιάζει να εξαπολύσει ένα νέο κύμα βίας, μειώνοντας εκ νέου την παραγωγή πετρελαίου της χώρας από τα 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα στα επίπεδα πριν την αμνηστία, το 1,6 εκατ. βαρέλια.

Σύμφωνα με τον Κρόουλι στους εορτασμούς παρευρίσκονταν ο Τζόνι Κάρσον, αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών για Αφρικανικά Θέματα, ο Ρατζίβ Σαχ, διευθυντής της υπηρεσίας διεθνούς βοήθειας των ΗΠΑ (USAID), και άλλοι αμερικανοί αξιωματούχοι, οι οποίοι δεν κινδύνεψαν.