Στους δρόμους βγαίνουν σήμερα οι Γάλλοι εκφράζοντας την αντίθεσή τους στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού που προωθεί η κυβέρνηση Σαρκοζί. Μεγάλα προβλήματα παρατηρούνται στις σιδηροδρομικές και εναέριες συγκοινωνίες καθώς και στη λειτουργία των σχολείων.

Σε ο,τι αφορά τις αερομεταφορές, η Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Αεροπορίας προβλέπει την ακύρωση του 50% των προγραμματισμένων πτήσεων σήμερα στο αεροδρόμιο Ορλί και του 40% των πτήσεων στο Ρουασί Σαρλ ντε Γκολ. Η AirFrance αναφέρει σε ανακοίνωσή της πως αναμένεται να ακυρωθεί το 50% των πτήσεών της από και προς χώρες της Ευρώπης.

Στα άλλα αεροδρόμια της χώρας αναμένεται να ακυρωθεί το 40% των πτήσεων.

Στους γαλλικούς σιδηροδρόμους, η εταιρία SNCF προβλέπει να εκτελείται ένα στα δύο δρομολόγια των αμαξοστοιχιών μεγάλης ταχύτητας.

Ωστόσο η διεθνής κυκλοφορία προς τη Βρετανία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, την Ελβετία και τη Γερμανία διεξάγεται σχεδόν κανονικά.

Στο μετρό του Παρισιού τα προβλήματα είναι σχετικά περιορισμένα.

Είναι η δεύτερη ημέρα απεργιών και κινητοποιήσεων μέσα σε δύο εβδομάδες, κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης που προτείνει ο Νικολά Σαρκοζί . Τα συνδικάτα, με την υποστήριξη της αριστερής αντιπολίτευσης, πιστεύουν ότι θα αναγκάσουν την κυβέρνηση να υποχωρήσει στο νομοσχέδιο που προβλέπει την αύξηση του ορίου της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 60 στα 62 χρόνια έως το 2018. Ο Σαρκοζί έχει χαρακτηρίσει τη μεταρρύθμιση αυτή ως τη σημαντικότερη της πενταετούς θητείας του.

Σχεδόν 230 διαδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί σήμερα στις γαλλικές πόλεις. Στην προηγούμενη απεργία της 7η Σεπτεμβρίου, μετείχαν στις κινητοποιήσεις τουλάχιστον ένα εκατομμύριο διαδηλωτές, σύμφωνα με την αστυνομία και 2,7 εκατομμύρια, σύμφωνα με τα συνδικάτα.

Tο νoμοσχέδιο υιοθετήθηκε από τη γαλλική Εθνοσυνέλευση, ενώ η Γερουσία (άνω βουλή του κοινοβουλίου) θα αρχίσει την εξέταση του στις 5 Οκτωβρίου.