Την πρόθεση του Ιράν να απελευθερώσει την αμερικανίδα Σάρα Σουρντ, η οποία συνελήφθη στις 31 Ιουλίου 2009 με την κατηγορία της κατασκοπείας και της παράνομης εισόδου στη χώρα, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ραμίν Μεχμανπαράστ.

Σύμφωνα με την ιρανική τηλεόραση, ο Μεχμανπαράστ δήλωσε πως η Σάρα Σουρντ «θα αφεθεί σύντομα ελεύθερη», διευκρίνισε όμως πως διεξάγονται ακόμη συνομιλίες όσον αφορά τις λεπτομέρειες και την ημερομηνία της απελευθέρωσής της.

«Καθώς πλησιάζει η γιορτή Αϊντ αλ-Φιτρ (που σηματοδοτεί το τέλος της νηστείας του μήνα του Ραμαζανιού σήμερα Παρασκευή) αποφασίστηκε η κυρία αυτή να αφεθεί ελεύθερη σύντομα, ώστε να πάει κοντά στην οικογένειά της», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος στο αγγλόφωνο ιρανικό τηλεοπτικό δίκτυο Press-TV.

Αξιωματούχος του υπουργείου Πολιτισμού ανακοίνωσε ότι η Σάρα Σουρντ θα αφεθεί ελεύθερη το πρωί του Σαββάτου, σύμφωνα με το επίσημο ιρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο IRNA.

Ο Μεχμανπαράστ πρόσθεσε ότι η απόφαση για την απελευθέρωση της Σουρντ ελήφθη «από ισλαμική ευσπλαχνία και λόγω της ιδιαίτερης προσέγγισης της ιρανικής κυβέρνησης στις γυναίκες».

Η Σουρντ συνελήφθη με άλλους δύο Αμερικανούς, τους Σέιν Μπάουερ και Τζόσουα Φάταλ από τις ιρανικές δυνάμεις στις 31 Ιουλίου του 2009, μόλις διέσχισαν την ιρανική μεθόριο προερχόμενοι από το γειτονικό ιρακινό Κουρδιστάν.
Και οι τρεις δήλωσαν ότι εισήλθαν στα σύνορα από λάθος, ενώ έκαναν εκδρομή σε μια ορεινή περιοχή μεταξύ του Ιράν και του Ιράκ. Κατηγορήθηκαν ωστόσο για κατασκοπεία και παράνομη είσοδο.

Η μητέρα της 31χρονης Σουρντ είχε δηλώσει τον Αύγουστο ότι στην κόρη της διαγνώστηκε αρχικό στάδιο καρκίνου και ότι πάσχει από κατάθλιψη.