Ένας σχετικά καινούργιος κινεζικός δορυφόρος προσέγγισε επικίνδυνα κοντά και εντέλει συγκρούστηκε μ’ έναν άλλο δορυφόρο της Κίνας, σε μια σειρά περίεργων, εσκεμμένων ελιγμών, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση Αμερικανών ερευνητών.

«Το διάστημα 20 Ιουλίου – 16 Αυγούστου, ο κινεζικός δορυφόρος SJ-12 πραγματοποίησε τουλάχιστον έξι ελιγμούς σε χαμηλή γήινη τροχιά», ανακοίνωσε το Secure World Foundation, ένας ιδιωτικός οργανισμός στις ΗΠΑ με στόχο την «ασφαλή χρήση του Διαστήματος».

Στη διάρκεια ενός από αυτούς τους ελιγμούς, ο SJ-12 φέρεται να προσέγγισε τον SJ-06F, έναν παλαιότερο δορυφόρο της Κίνας που εκτοξεύτηκε το 2008.

«Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο δορυφόρος υπέστη βλάβες, ούτε ενδείξεις για συντρίμμια, επομένως δεν θα το χαρακτήριζα σύγκρουση. Ήταν περισσότερο ένα τσούγκρισμα», δήλωσε στο Space.com ο Μπράιαν Ουίντεν, πρώην αναλυτής της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας και επικεφαλής της νέας μελέτης.

Να σημειώσουμε ότι το μυστικοπαθές διαστημικό πρόγραμμα της Κίνας συνδέεται στενά με το στρατό, αφού η ασιατική χώρα δεν περιλαμβάνεται στα 16 κράτη που συμμετέχουν στο πρόγραμμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.