Με σημερινή επιστολή του προς την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, επανήλθε στο ζήτημα των απ’ ευθείας συνομιλιών με το Ισραήλ, τονίζοντας ότι «αυτές οι συνομιλίες δεν θα καταστεί δυνατόν να συνεχιστούν, στην περίπτωση που το Ισραήλ συνεχίσει την πολιτική του εποικισμού».

Λίγες μέρες πριν είχε συμφωνηθεί να ξεκινήσουν στις 2 Σεπτεμβρίου στην Ουάσινγκτον ειρηνευτικές συνομιλίες Ισραηλινών και Παλαιστινίων, με τη συμμετοχή και του Αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ και του Ιορδανού μονάρχη Αμπντάλα, με την προσδοκία μέσα σε 12 μήνες να καταλήξουν σε απτά αποτελέσματα.

«Οι συνομιλίες θα καταλήξουν, εάν όμως γίνουν με καλή πίστη και δίκαιο τρόπο», υπογράμμισε στην ίδια επιστολή ο Παλαιστίνιος πρόεδρος.

Παράλληλα, εξέφρασε την ευχή, κρίσιμα θέματα όπως είναι το προσφυγικό, το τελικό καθεστώς της ανατολικής Ιερουσαλήμ και τα όρια του ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους να συμπεριληφθούν στην ημερησία διάταξη των διαπραγματεύσεων.