Τα επεισόδια σημειώθηκαν ενώ ο στρατός των ΗΠΑ μειώνει τις δυνάμεις του στο Ιράκ και  δεν έχει σχηματιστεί κυβέρνηση πέντε μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές.

Επτά αστυνομικοί, ο επικεφαλής μιας φιλοκυβερνητικής παραστρατιωτικής ομάδας κι ένας εξτρεμιστής σκοτώθηκαν χθες σε επεισόδια βίας κοντά στη Βαγδάτη και στο βόρειο Ιράκ.

Στο πιο αιματηρό από τα επεισόδια, τέσσερις αστυνομικοί σκοτώθηκαν και 10 πολίτες, ενώ οκτώ αστυνομικοί τραυματίστηκαν όταν ξέσπασε μάχη στη Σαϊντίγια, περιοχή που θεωρείτο προπύργιο εγχώριας οργάνωσης που πρόσκειται στην Αλ Κάιντα στο νότιο τμήμα της Βαγδάτης.

Επίσης στη Βαγδάτη, ένας αστυνομικός της τροχαίας σκοτώθηκε κι ένας ακόμα τραυματίστηκε όταν ένοπλοι τους επιτέθηκαν.

Στη Φαλούτζα, ένας αστυνομικός σκοτώθηκε κι άλλοι τρεις τραυματίστηκαν όταν ένοπλοι επιτέθηκαν σε σημείο ελέγχου. Άλλοι 13 άνθρωποι τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους τέσσερα παιδιά και πέντε γυναίκες, όταν εξεγερμένοι πυροδότησαν βόμβες σε σπίτια αστυνομικών το πρωί του Σαββάτου.

Στην Μοσούλη, βομβιστής αυτοκτονίας σκότωσε έναν αστυνομικό και τραυμάτισε τρεις ακόμα αστυνομικούς και δυο πολίτες.

Στην πόλη Χαλές, 65 χλμ. βόρεια της Βαγδάτης, ένοπλοι σκότωσαν το Σαμπάχ αλ Ομπάιντι, ηγετικό στέλεχος της Σάχουα, μιας σουνιτικής παραστρατιωτικής ομάδας –που αποκαλείται από το στρατό των ΗΠΑ «Οι Γιοι Του Ιράκ» και πολέμησε στο πλευρό των Αμερικανών εναντίον σουνιτών ανταρτών και της Αλ Κάιντα από το 2006 και εξής.

Επίσης, χθες, τουλάχιστον 16 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 110 τραυματίστηκαν από τρεις βομβιστικές επιθέσεις στη Βασόρα.