Το αποκαλυπτικό αρχείο των μυστικών υπηρεσιών που διέρρευσε στο Ίντερνετ και ανατρέπει τα δεδομένα για τα όσα συμβαίνουν μεταξύ των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ και των Ταλιμπάν.

1. Ο εξοπλισμός των Ταλιμπάν
ΜΥΘΟΣ
: Οι Ταλιμπάν έχουν παλαιά και ξεπερασμένα όπλα. Συνήθως δεν αναφέρεται ο εξοπλισμός τους.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Οι Ταλιμπάν διαθέτουν στο οπλοστάσιό τους πυραύλους εδάφους-αέρος SAM. Τα τέσσερα τελευταία χρόνια δέκα επιθέσεις έχουν γίνει με πυραύλους.

2. Αυτοσχέδιες βόμβες
ΜΥΘΟΣ:
Οι Ταλιμπάν είναι ανίσχυροι και δεν μπορούν να μπλοκάρουν τις διόδους και τα περάσματα των στρατιωτικών μονάδων από αντάρτες.
ΑΛΗΘΕΙΑ:
Δεν έχει ειπωθεί ότι 8.592 τέτοιες βόμβες έχουν εξουδετερωθεί και άλλες 7.553 έχουν εκραγεί. Τα έγγραφα αποκαλύπτουν τη συνεχή αύξηση τέτοιων βομβών και το μεγάλο αριθμό απωλειών αμάχων από αυτές.

3. Θάνατοι αμάχων
ΜΥΘΟΣ:
Οι Ταλιμπάν είναι αυτοί που σκοτώνουν τους αθώους πολίτες.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Δυστυχώς υπάρχουν αρκετές παράπλευρες απώλειες ή «λάθη» των συμμάχων. Στα έγγραφα περιγράφονται 144 επιθέσεις εναντίον αμάχων. Τουλάχιστον 195 άμαχοι έχουν σκοτωθεί και 174 έχουν τραυματισθεί από λάθος βομβαρδισμούς.

4. Task force 373
ΜΥΘΟΣ:
Δεν υπάρχουν ειδικές μονάδες με συγκεκριμένα καθήκοντα «εξόντωσης».
ΑΛΗΘΕΙΑ: Τουλάχιστον 200 έγγραφα αναφέρονται στη δράση της «ειδικής ομάδας 373» καταδρομέων με στόχο τον εντοπισμό και την εξουδετέρωση ηγετικών στελεχών της Αλ Κάιντα. Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Guardian, η «λίστα θανάτου» περιλαμβάνει 2.000 πρόσωπα. Η ομάδα, σύμφωνα με τα έγγραφα, ευθύνεται και για το θάνατο πολλών γυναικόπαιδων.

5. Πακιστάν και Ιράν
ΜΥΘΟΣ:
Οι Ταλιμπάν είναι εντελώς μόνοι στις επιθέσεις τους κατά των αμερικανικών και συμμαχικών δυνάμεων.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Έχουν υπάρξει επεισόδια που αποδεικνύουν ότι οι μυστικές υπηρεσίες του Πακιστάν και του Ιράν ενισχύουν μυστικά τους Ταλιμπάν με όπλα, χρήματα και εκπαίδευση.

6. Μη επανδρωμένα αεροσκάφη
ΜΥΘΟΣ:
Τα αεροσκάφη είναι μόνο κατασκοπευτικά.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Η συμμαχία χρησιμοποιεί όλο και περισσότερα μη επανδρωμένα αεροπλάνα για να βομβαρδίσουν σημεία των ανταρτών.

7. Οσάμα Μπιν Λάντεν
ΜΥΘΟΣ:
Οι μυστικές υπηρεσίες και ο στρατός των ΗΠΑ αναζητούν τον Οσάμα από το 2000 και δε γνωρίζουν πού κρύβεται.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Το Πεντάγωνο και οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες γνώριζαν με λεπτομέρειες τις κινήσεις του Οσάμα Μπιν Λάντεν. Το γεγονός εκθέτει τη CIA, που υποστηρίζει ότι δεν έχει κανένα στοιχείο για τον Σαουδάραβα τρομοκράτη μετά το 2003. Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι το 2006 έγινε συνάντηση ηγετών, μεταξύ των οποίων και ο Οσάμα, στην Κουέτα του Πακιστάν, για τη στρατολόγηση καμικάζι.

Πηγή: Τύπος της Κυριακής