Το ηγετικό-ιστορικό στέλεχος του γερμανικού κόμματος «Η Αριστερά» (Die Linke) τάχθηκε σε συνέντευξή του στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk (DLF) υπέρ της συγκρότησης ενός κόκκινο-κόκκινο-πράσινου συνασπισμού. Κάλεσε μάλιστα το Γερμανικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) να κάνει το βήμα για την «πραγματική πολιτική αλλαγή» και πριν τις εθνικές εκλογές του 2017.

«Κυβερνητική αλλαγή θα υπάρξει όμως μόνον εάν οι σοσιαλδημοκράτες επαναπροσανατολιστούν». Στην περίπτωση αυτή είναι αυτονόητο ότι η Αριστερά είναι διατεθειμένη να κάνει συμβιβασμούς κατά τις σχετικές διαπραγματεύσεις, όπως είπε χαρακτηριστικά ο Όσκαρ Λαφοντέν.

Ο αριστερός πολιτικός ζήτησε επίσης στη συνέντευξή του φορολογικές ελαφρύνσεις για τη μεσαία τάξη, επειδή εκείνοι οι οποίοι έχουν ετήσιο εισόδημα 30-40.000 ευρώ «απομυζώνται περισότερο». Αυτό πρέπει να αλλάξει, τόνισε, αντιπροτείνοντας τη μεγαλύτερη φορολόγηση όσων έχουν ετήσια εισοδήματα εκατομμυρίων ευρώ. Επίσης, χαρακτήρισε καταστροφικό το γεγονός ότι πολλοί Γερμανοί πολίτες απασχολούνται με χαμηλές αμοιβές, διότι απειλούνται με φτώχεια στα γηρατειά τους.

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Αριστεράς στο κρατίδιο του Σάαρλαντ επέκρινε επιπλέον τον προϋπολογισμό του κυβερνώντος συνασπισμού (Χριστιανοδημοκρατών-Σσιαλδημοκρατών) ως μη αρμόζοντα στην παρούσα πολιτική κατάσταση. «Επενδύονται πολύ λίγα στις δημόσιες υποδομές», και «στον τομέα αυτό η Γερμανία βρίσκεται πολύ πίσω από άλλες βιομηχανικές χώρες», επισήμανε και προσέθεσε ότι «βρισκόμαστε από οικονομικής απόψεως σε δυσμενέστερη κατάσταση από ό,τι φαίνεται». O νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ είπε πρόσφατα ότι θέλει να κάνει επενδύσεις στις υποδομές, ανέφερε ο Λαφοντέν και «σε αυτό το θέμα η γερμανική κυβέρνηση θα μπορούσε ασφαλώς να διδαχθεί από τον Ντόναλντ Τραμπ».

Για το θέμα του υποψηφίου σοσιαλδημοκράτη για την καγκελαρία (σ.σ. πιθανότεροι είναι ο πρόεδρος του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελς και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς) αρκέστηκε να πει: «Επιθυμούμε κάποιον ο οποίος να είναι διατεθειμένος για την πολιτική αλλαγή. Ο καθένας ο οποίος είναι διατεθειμένος γι’ αυτό θα έχει την υποστήριξή μας».

Σημειώνεται ότι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Τόμας Όπερμαν είπε χτες, επίσης στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk (DLF): «Το ότι το Γερμανικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα SPD είναι ανοικτό σε έναν κόκκινο-κόκκινο-πράσινο συνασπισμό το έχει δηλώσει σαφώς. Σε τελευταία ανάλυση, όμως, αυτό δεν το αποφασίζουν τα κόμματα, αλλά οι ψηφοφόροι. Ο μεγάλος συνασπισμός (Χριστιανοδημοκρατών/CDU-Σοσιαλδημοκρατών /SPD) δεν πρέπει να γίνει μόνιμος θεσμός, διότι διαφορετικά θα ενισχυθούν τα πολιτικά άκρα».