Με ανακοίνωσή της η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ ενημέρωσε τους πολίτες της χώρας της, ότι η βασιλική οικογένεια άνοιξε λογαριασμό με φωτογραφίες της στη δημοφιλή δωρεάν online υπηρεσία Flickr.

Για αρχή επέλεξαν περισσότερες από 600 φωτογραφίες, μεταξύ αυτών πορτρέτα των μελών του οίκου του Γουίνδσορ σε πολύ νεαρή ηλικία. Οι φωτογραφίες της βασιλικής οικογένειας συνεχώς θα ανανεώνονται και θα εμπλουτίζονται, σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία. Κάθε μέλος της οικογένειας διαθέτει τη δική του φωτογραφική γκαλερί.

Οι χρήστες, μολονότι θα μπορούν να αξιοποιούν το φωτογραφικό υλικό και να το ενσωματώνουν π.χ. σε σελίδες κοινωνικών δικτύων, δε θα μπορούν να γράφουν τα σχόλια τους για τις βασιλικές φωτογραφίες…

Οι πρώτες φωτογραφίες περιλαμβάνουν εικόνες της Ελισάβετ και του γιού της πρίγκιπα Καρόλου όταν ήταν μωρό, επίσημα πορτρέτα, όπως του βασιλιά Γεωργίου του 6ου κατά τη στέψη του το 1937 και στιγμιότυπα από τελετές και γιορτές στο παλάτι του Μπάκιγχαμ.

Μια από τις παλαιότερες και σπάνιες φωτογραφίες είναι μια ασπρόμαυρη του 1854, που δείχνει τη βασίλισσα Βικτόρια και το σύζυγό της πρίγκιπα Αλβέρτο στο Μπάκιγχαμ μετά το γάμο τους. Η μακαρίτισσα πριγκίπισσα Νταϊάνα επίσης υπάρχει στις φωτογραφίες, μαζί με τους γιους της πρίγκιπες Γουίλιαμ και Χάρι.

Το 2007 η βασιλική οικογένεια απέκτησε το δικό της «κανάλι» στο YouTube, το οποίο έχει πάνω από 30.000 συνδρομητές, ενώ ακολούθησε το 2009 η δημιουργία από το παλάτι λογαριασμού στο Twitter, στον οποίο έχουν εγγραφεί περίπου 50.000 χρήστες. Η ιστοσελίδα της βρετανικής μοναρχίας προσελκύει περίπου 300.00 επισκέπτες την εβδομάδα.

Εκπρόσωπος του παλατιού δε διευκρίνισε πάντως κατά πόσο η ίδια η 84χρονη Ελισάβετ χρησιμοποιεί το Flickr και τις άλλες online υπηρεσίες ή αν απλώς όλα αυτά εντάσσονται σε μια στρατηγική της μοναρχίας να δείξει ότι συμβαδίζει με την εξέλιξη της τεχνολογίας και το «σφυγμό» του κόσμου.