«Κακόγουστη φάρσα» χαρακτήρισε ο Ούγο Τσάβες τις κατηγορίες της
κυβέρνησης Ουρίμπε περί παρουσίας Κολομβιανών ανταρτών  στη Βενεζουέλα. Ο Τσάβες μίλησε για πρόσχημα για πιθανή εισβολή δυνάμεων της Κολομβίας και των ΗΠΑ στη χώρα του.

Μια ημέρα μετά την διάρρηξη των διμερών σχέσεων με την Κολομβία, ο σοσιαλιστής πρόεδρος της Βενεζουέλας χαρακτήρισε την κυβέρνηση Ουρίμπε «όργανο του ιμπεριαλισμού» των ΗΠΑ και επανέλαβε ότι η Ουάσινγκτον έχει στοχοποιήσει την κυβέρνηση της Βενεζουέλας, που είναι η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα στη Λατινική Αμερική.

«Τώρα η Κολομβία έχει γίνει μια μεγάλη βάση των Γιάνκηδων», είπε, αναφερόμενος στην διμερή συμφωνία που συνήψαν Ουάσινγκτον και Μπογοτά το 2009 κι επιτρέπει στις δυνάμεις των ΗΠΑ να χρησιμοποιούν κολομβιάνικες βάσεις.

Ο ηγέτης της Βενεζουέλας υποστήριξε ότι οι φωτογραφίες, τα βίντεο και οι χάρτες που παρουσίασε η Κολομβία στον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών  για να «αποδείξει» ότι αντάρτες των οργανώσεων FARC και ELN έχουν «στρατόπεδα» στο έδαφος της χώρας δεν έχουν καμιά βάση.

«Όλο αυτό το παραμύθι ότι εδώ στη Βενεζουέλα βρίσκονται κι εγώ δεν ξέρω πόσες χιλιάδες τρομοκράτες. . . αυτό το ψέμα είναι η τέλεια δικαιολογία για να επιχειρηθεί μια εισβολή στη Βενεζουέλα», προειδοποιώντας πως μια τέτοια επίθεση θα πυροδοτούσε έναν 100ετή πόλεμο.