Ο στρατός του Σουδάν ανακοίνωσε ότι σκότωσε πάνω από 300 μαχητές του Κινήματος για Δικαιοσύνη και Ισότητα (JEM) σε πρόσφατες συγκρούσεις στο Νταρφούρ, ενώ υπέστη 75 απώλειες, όπως μετέδωσαν κρατικά ΜΜΕ.

Ωστόσο το JEM διέψευσε τις πληροφορίες αυτές, κάνοντας λόγο περί φθηνής προπαγάνδας κι υποστηρίζοντας ότι κατίσχυσαν στις μάχες.

Μέλη της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης -που διαθέτει ελλιπή εξοπλισμό και λίγους άνδρες, καθώς εντέλλεται να επιβλέπει μια περιοχή έκτασης ίσης με εκείνη της Ισπανίας- επιβεβαίωσαν ότι ο στρατός του Σουδάν και αντάρτες συγκρούστηκαν με αντάρτες του JEM δύο ως τρεις φορές αυτή την εβδομάδα, καθώς η βία κλιμακώνεται μετά την απόφαση των ανταρτών να αναστείλουν τη συμμετοχή τους στις ειρηνευτικές συνομιλίες στις αρχές Μαΐου.

Ο στρατηγός αλ Ταγιέμπ Μουσμπά Οσμάν δήλωσε στο κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ότι ο στρατός κατέστρεψε δεκάδες οχήματα των ανταρτών και ανέκτησε πολλά δεξαμενοφόρα φορτηγά με καύσιμα που είχαν κλέψει οι αντάρτες.

«Θέλουν να εκτρέψουν την προσοχή από την ήττα τους», είπε από την πλευρά του ο Άχμεντ Χουσεΐν Άνταμ, εκπρόσωπος του JEM, σημειώνοντας ότι το κίνημα πήρε στρατιώτες αιχμαλώτους στις μάχες.