Έκκληση να ενταθούν οι έρευνες για τη διαλεύκανση της δολοφονίας της ρωσίδας υπέρμαχου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Νατάλια Εστεμίροβα απηύθυνε σήμερα η Άνγκελα Μέρκελ από το Εκατερίνεμπουργκ στα Ουράλια.

Η Εστεμίροβα απήχθη στις 15 Ιουλίου του 2009 στην Τσετσενία και βρέθηκε νεκρή λίγες ώρες αργότερα στην γειτονική Ινγκουσετία.

Μιλώντας σε φόρουμ Ρώσων και Γερμανών επιχειρηματιών, στο οποίο συμμετέχει και ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, η κ. Μέρκελ υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία της υπόθεσης Εστεμίροβα για την κοινωνία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Είναι σημαντικό να συνεχιστούν οι έρευνες για την διαλεύκανση της υπόθεσης της δολοφονίας της Εστεμίροβα», τόνισε η γερμανίδα καγκελάριος.

Μέχρι σήμερα, οι αστυνομικοί έχουν εντοπίσει έναν ύποπτο, τον ισλαμιστή Αλχαζούρ Μπασάγεφ, ο οποίος σκοτώθηκε το περασμένο φθινόπωρο, αγνοώντας κάθε άλλη ένδειξη και ίχνος.

Στο μεταξύ, η Διεθνής Αμνηστία ζήτησε σήμερα από την ρωσική ηγεσία να διασφαλίσει πως η έρευνα για την δολοφονία της Εστεμίροβα θα έχει αποτελέσματα.