Παρά τη… φιλότιμη προσπάθειά του να βάλει τέλος στο σάλο που έχει ξεσπάσει γύρω από καταγγελίες για παράνομες πολιτικές δωρεές, ο Νικολά Σαρκοζί απέτυχε να πείσει τους Γάλλους ότι πράγματι δεν υπάρχει σκάνδαλο.

Αυτό δείχνουν δύο δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται στις εφημερίδες Le Parisien και Le Figaro, αναφορικά με την ζωντανή τηλεοπτική συνέντευξη που έδωσε τη Δευτέρα.

Ο υπουργός Εργασίας Ερίκ Βερτ έχει κατηγορηθεί ότι δέχθηκε μια παράνομη δωρεά 150.000 ευρώ σε μετρητά από την κληρονόμο της L’ Oreal Λιλιάν Μπετανκούρ η οποία χρηματοδοτούσε συντηρητικούς πολιτικούς.

Μια έρευνα της CSA για την εφημερίδα Le Parisien/Aujourd’hui en France έδειξε πως το 57% των ερωτηθέντων διατηρούν τις αμφιβολίες τους. Αντίθετα το 32% είπε ότι ο Σαρκοζί ήταν πειστικός. Η έρευνα της CSA βασίσθηκε σε δείγμα 876 ανθρώπων ηλικίας 18 ετών και άνω.

Σε έρευνα του IFOP για την εφημερίδα Le Figaro, το 44% των ερωτηθέντων είπε πως ο Σαρκοζί ήταν συνολικά πειστικός, σε σύγκριση με το 56% που πιστεύει το αντίθετο.

Οι απαντήσεις του Σαρκοζί για τη μεταρρύθμιση των συντάξεων ήταν οι μόνες που θεωρήθηκαν πειστικές από την πλειονότητα των ερωτηθέντων (52% έναντι 48%).

Στα άλλα θέματα, περιλαμβανομένης της υπόθεσης Μπετανκούρ και της μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος, το 60% των ερωτηθέντων από το IFOP είπε ότι ο Σαρκοζί δεν ήταν πειστικός.

Η έρευνα του IFOP βασίσθηκε σε δείγμα 443 ανθρώπων από 18 ετών και άνω.