Μουσουλμάνοι και χριστιανοί βουλευτές είναι διχασμένοι όσον αφορά μια
πρόταση νόμου που έχει στόχο την παροχή στους πρόσφυγες αυτούς του
δικαιώματος άσκησης όλων των επαγγελμάτων, του δικαιώματος στην ιδιοκτησία και του δικαιώματος στην κοινωνική
ασφάλιση και στην ιατρική περίθαλψη.

Το ευαίσθητο θέμα των παλαιστινίων προσφύγων προέκυψε εκ νέου τον περασμένο μήνα, μετά την υποβολή μιας πρότασης νόμου από την κοινοβουλευτική ομάδα του Δρούζου ηγέτη Ουαλίντ Τζουμπλάτ που εισηγείται την παροχή αυτών των πολιτικών δικαιωμάτων στους πρόσφυγες των 12 παλαιστινιακών καταυλισμών του Λιβάνου.

Το νομοσχέδιο έλαβε τη στήριξη των μουσουλμανικών κομμάτων, κυρίως αυτού του Σάαντ Χαρίρι αλλά και του σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ, δύο στρατοπέδων των οποίων οι σχέσεις είναι τεταμένες τα τελευταία χρόνια.
Διχασμένα εμφανίζονται επίσης τα χριστιανικά κόμματα, καθώς εξέφρασαν από την πλευρά τους τις επιφυλάξεις τους, κυρίως όσον αφορά το δικαίωμα της ιδιοκτησίας.

“Υποστηρίζουμε πλήρως τα δικαιώματα των παλαιστινίων προσφύγων”, δήλωσε ο βουλευτής Ιμπραχίν Καναάν, μέλος της κοινοβουλευτικής ομάδας του χριστιανού ηγέτη Μισέλ Αούν, συμμάχου της Χεζμπολάχ.
“Ωστόσο είναι θέμα πολιτικής τάξης” είπε. “Αν μετατρέπετε προοδευτικά έναν παλαιστίνιο πρόσφυγα σε κάτοικο στη χώρα εξορίας του, αυτό καθίσταται επικίνδυνο”.