Ως «ανοιχτή απειλή πολέμου» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς τη δήλωση του υπουργού Εσωτερικών του Κοσσόβου Μπαϊραμ Ρετζέπι, ότι η αστυνομία θα επέμβει στο βορά για να επιβάλει την τάξη.

Ο Τάντιτς, στη ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του, τονίζει ότι «οι πολεμοχαρείς δηλώσεις των κοσσοβάρων πολιτικών και οι προβοκάτσιες απειλούν την ήδη εύθραυστη ειρήνη στο Κόσσοβο».

Ο Μπαϊράμ Ρετζέπι, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Koha ditore» είχε δηλώσει ότι «επετεύχθη συμφωνία με την ευρωπαϊκή αποστολή της EULEX να αποσταλούν οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας του Κοσσόβου στο βόρειο τμήμα -όπου οι σέρβοι αποτελούν πλειοψηφία- για να επιβάλλουν την τάξη και τους νόμους του κράτους».

Ο υπουργός Εσωτερικών του Κοσσόβου ανέφερε ότι η επιχείρηση θα επεκταθεί σε όλο το βόρειο τμήμα, μέχρι το Λεποσάβιτς, στα σύνορα με τη Σερβία. Υποσχέθηκε δε, ότι πολύ σύντομα θα επεκταθεί η κυριαρχία του κεντρικού κράτους του Κοσσόβου σε ολόκληρη την επικράτεια.

Παρόλα αυτά, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής αστυνομικής δύναμης Υβ ντε Κεμαρμπόν διέψευσε ότι υπάρχει κάποια συμφωνία για τη μετακίνηση δύναμης της αστυνομίας του Κοσσόβου προς το βορρά. «Η κατάσταση στη Μιτρόβιτσα είναι ήρεμη και δεν συντρέχει λόγος για αποστολή αστυνομικών δυνάμεων» αναφέρει στη δήλωση του ο Γάλλος.