Το Βερολίνο έχει πολλά μουσεία όμως μπορεί να περηφανεύεται για την πρωτοπορία του καθώς είναι η μοναδική πόλη στον κόσμο που διαθέτει μουσείο ομοφυλοφιλίας.

Στο συγκεκριμένο χώρο μπορεί να βρει κανείς περισσότερα από επτακόσια εκθέματα, βιβλιοθήκη με μη λογοκριμένα βιβλία και βίντεο, εκθέσεις ζωγραφικής και κόμικς και πλούσιο ιστορικό αρχείο για τις σεξουαλικές επιλογές που εξακολουθούν να προκαλούν.

Ο διευθυντής του Καρλ-Χάινζ Στέινλ είναι υπερήφανος γιατί θεωρεί ότι το μουσείο, που ξεκίνησε πριν από 25 χρόνια από μια αίθουσα, κατάφερε να επεκταθεί και να πετύχει τους στόχους της ίδρυσής του.

Γκέι, λεσβίες, αμφισεξουαλικοί, τρανσέξουαλ και ετερόφυλοι μπορούν να ενημερώσουν και να ενημερωθούν, με επαγγελματικό και επιστημονικό τρόπο, σε όλα τα θέματα που αφορούν την ομοφυλοφιλία.

Η μόνιμη έκθεση, που καλύπτει χώρο 250 τ.μ., αφορά την ιστορία της ομοφυλοφιλίας στη διάρκεια των δύο τελευταίων αιώνων. Ξεκινάει από το 1790 με τα πρώτα σκίτσα ομοφυλοφιλικού έρωτα που έκαναν τότε δειλά την εμφάνισή τους και συνεχίζει με φωτογραφίες βγαλμένες με τη μέθοδο της δαγεροτυπίας, αλλά και με περιοδικά των αρχών του 20ου αιώνα.

Πηγή: Espresso