Newsbeast | Ειδήσεις και νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Σάββας Καλεντερίδης: Αυτό είναι το σενάριο που τρέμει ο Ερντογάν

Η σκιά του φόβου στο πρόσωπο του Σουλτάνου της Τουρκίας και γιατί χρωστάει χάρη στην Ελλάδα


WEEKEND
0:03
22/04/2017
Σάββας Καλεντερίδης: Αυτό είναι το σενάριο που τρέμει ο Ερντογάν
59
loading

«Το έχει πει ο λαός μας, καμία παροιμία δεν είναι τόσο εύστοχη όσο αυτή: "Όταν σκάβεις τον λάκκο του άλλου νομοτελειακά έρχεται η στιγμή που πέφτεις ο ίδιος μέσα". Έτσι περιγράφει στο newsbeast.gr ο Σάββας Καλεντερίδης, πρώην πράκτορας της ΕΥΠ γνωστός από την υπόθεση του φυλακισμένου σήμερα ηγέτη των Κούρδων, Αμπντουλάχ Οτζαλάν, και νυν συγγραφέας και αρθρογράφος, τι είναι αυτό που φοβάται περισσότερο από όλα ο Ερντογάν στο σύστημα που ο ίδιος έφτιαξε με την συνταγματική αναθεώρηση που εγκρίθηκε με το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου όταν το «Ναι» επικράτησε οριακά του «Όχι» με 51,41% έναντι 48,59%.

Συνέντευξη στη Μαργαρίτα Τζαγκαράκη

Ο Σάββας Καλεντερίδης αναλύει πώς διαμορφώνεται η επόμενη μέρα του δημοψηφίσματος, το σενάριο που κάνει τον Ερντογάν να κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα, ενώ στη συνέχεια εξηγεί γιατί ο «σουλτάνος» χρωστάει χάρη στην Ελλάδα για την υπόθεση των «8» και τι θα γίνει με τις τουρκικές προκλήσεις στον ελλαδικό χώρο.

Τουρκία

- Πώς μεταφράζετε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος; Περιμένατε να επικρατήσει το «Ναι»;

«Όταν ξεκίνησε η προεκλογική εκστρατεία πριν δύο μήνες, οι πρώτες δημοσκοπήσεις, όχι στημένες, κανονικές δημοσκοπήσεις, έδειχναν ότι είχε ένα προβάδισμα το "Όχι". Αυτό συνεχίστηκε περίπου για ένα μήνα και αυτό το προβάδισμα ήταν που οδήγησε τον Ερντογάν να κάνει τη σχεδιασμένη κρίση με την Ολλανδία και με τις ευρωπαϊκές χώρες.

Αυτό το δημοψήφισμα είχε μία ιδιαιτερότητα. Δεν είχε επιχειρήματα ο Ερντογάν, δεν είχε πολιτικά επιχειρήματα, επειδή ήλεγχε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης δεν συζητήθηκαν καν οι αλλαγές που θα επιφέρουν τα 18 καινούρια άρθρα, ότι δηλαδή θα συγκέντρωνε όλες τις εξουσίες στα χέρια του. Και επειδή ακριβώς δεν είχε επιχειρήματα, το μόνο επιχείρημα που συσπείρωνε πραγματικά τον κόσμο ήταν η αντιευρωπαϊκή και αντιχριστιανική του ρητορική. Έλεγε ή μάλλον επένδυε στο γεγονός ότι το πραξικόπημα το διοργάνωσαν οι νέοι σταυροφόροι και στην ουσία παρουσίαζε τους οπαδούς του "Όχι" είτε με εσωτερικούς συνεργάτες, όπως είχαμε εδώ τους γερμανοτσολιάδες εκεί είχε αυτό το λαϊκίστικο ότι αυτοί που θέλουν το "Όχι" είναι οι συνεργάτες των σταυροφόρων, είτε οι τρομοκράτες, συνοδοιπόροι των τρομοκρατών επειδή και το PKK έλεγε "Όχι".

τουρκία

Επειδή λοιπόν αυτά τα επιχειρήματα ήταν τα μόνα που συσπείρωναν σχεδίασε στις 14 Μαρτίου την κρίση με την Ολλανδία. Παρότι σχεδιασμένη ήταν μία ουσιαστική κρίση γιατί είχαμε για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες απέλαση υπουργού από μία ευρωπαϊκή χώρα. Αυτό λοιπόν συσπείρωσε και θα έλεγα ότι σε κάποιο βαθμό έστρεψε το κλίμα υπέρ του Ερντογάν γιατί παρουσιάστηκε ως ο προστάτης, ο υπερασπιστής της αξιοπρέπειας του τουρκικού λαού απέναντι στους κακούς Ευρωπαίους και στους χριστιανούς και στους σταυροφόρους.

Μέχρι μία βδομάδα πριν το δημοψήφισμα περιμέναμε ότι τα ποσοστά του θα είναι γύρω στο 55%. Όμως έγινε μία ακατανόητη δήλωση ενός από τους επικεφαλής των συμβούλων του Ερντογάν, ο οποίος είπε ότι την επόμενη θα αναθεωρηθεί το νομικό πλαίσιο που αφορά τους μητροπολιτικούς δήμους και θα αντικατασταθεί από τις αυτόνομες περιφέρειες στα πρότυπα της Κίνας. Όταν ειπώθηκε αυτό, ζωντανά σε μία τηλεόραση, το έπιασαν η αντιπολίτευση αλλά και οι γκρίζοι λύκοι, οι εθνικιστές που συμπαρατάχθηκαν με τον Ερντογάν σε επίπεδο ηγεσίας με το "Ναι", και είπαν ότι η αυτονομία είναι στην ουσία ένα δώρο στους Κούρδους και θα διαμελίσει την Τουρκία. Και έτσι εκείνες τις μέρες, είχαμε μία διαρροή 2-3 μονάδων για αυτό φτάσαμε στο αποτέλεσμα στο 51,4%. Φυσικά στο ποσοστό αυτό θα πρέπει να συμπεριλάβουμε και τις ψήφους που εκλάπησαν στην ουσία, με βία και νοθεία στην κυριολεξία που έγινε κυρίως στα εκλογικά τμήματα της υπαίθρου και πιο πολύ θα έλεγα στα εκλογικά τμήματα της περιοχής του Κουρδιστάν».

- Υπάρχουν αποδείξεις για αυτό;

«Ναι υπάρχουν εκατοντάδες ή και χιλιάδες αποδείξεις. Υπάρχουν πολλές εκατοντάδες εκλογικά τμήματα ή και χιλιάδες που ψήφισαν όλοι οι εγγεγραμμένοι. Μα αυτό είναι αδύνατο, δεν μπορούν να ψηφίσουν όλοι οι εγγεγραμμένοι.

Το θέμα είναι ότι είναι τέτοιο το νομικό πλαίσιο και τόσο στενός ο έλεγχος της δικαστικής εξουσίας που αποκτά με το καινούριο θεσμικό πλαίσιο ο Ερντογάν που στην ένσταση των κομμάτων για την εγκυρότητα των εκλογών από τους έντεκα δικαστές, ένας μόνο μειοψήφησε. Οι δέκα ψήφισαν την απόρριψη των ενστάσεων».

ερντογάν 16

- Πώς διαμορφώνεται η επόμενη μέρα στην Τουρκία μετά το τουρκικό δημοψήφισμα;

«Ήταν ήττα το αποτέλεσμα, αυτό το γνωρίζουν όλοι. Εκείνο το βράδυ και στα κεντρικά του AKP, του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης αλλά και στο Προεδρικό Μέγαρο, στο "σαράι" που λένε οι Τούρκοι, επικρατούσε παγωμάρα. Κάποια στιγμή μάλιστα είδαν να χάνουν, εξαφανίστηκαν όλοι από το περιβάλλον του Ερντογάν, και φαίνεται στη φωτογραφία στη γλώσσα του σώματος: όταν βγήκε εκείνο το βράδυ ήταν φαρμακωμένος και μάλιστα έγραψα σε ένα σχόλιό μου ότι είδα ζωγραφισμένη τη σκιά του φόβου στο πρόσωπό του».

- Δεν το περίμενε.

«Δεν είναι αυτό, θα σας πω τι εννοώ. Τα κόμματα που συστρατεύτηκαν με το "Ναι" είχαν μία εκλογική επιρροή με βάση τις εκλογές που έγιναν πριν δύο χρόνια γύρω στο 65%. Και είδαμε ότι υπήρχαν διαρροές και φτάσαμε στο 51,4% κι αυτό ήταν προβληματικό. Άρα εδώ υπάρχει ένας έντονος προβληματισμός στη πλευρά του ΑΚΡ και επιφανειακός και βαθύς. Ο επιφανειακός είναι μετρούν τα κουκιά, ο βαθύς είναι τι θα γίνει με το 2019 που έχουμε εκλογές.

Ένα άλλο που προβληματίζει είναι ότι σχεδόν το 60% των νέων ψηφοφόρων ήταν με το "Όχι". Αυτό είναι ένα τεράστιο ζήτημα. Είναι το καινούριο που δεν ξέρουν πώς θα το διαχειριστούν στο ΑΚΡ, γιατί η ρητορική του ΑΚΡ απευθύνεται σε αδαείς, αμόρφωτους, θα έλεγα ικανοποιεί τα πρωτόγονα ένστικτα των ανθρώπων. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που κυκλοφόρησαν δείχνουν ότι μειώνεται η επιρροή του στους πανεπιστημιακής μόρφωσης και αυξάνεται στους χαμηλής μόρφωσης, στις νοικοκυρές κλπ.

Σε άρθρo του ο αρθρογράφος Ατακλί, λέει ότι η σκιά του φόβου που ήταν ζωγραφισμένη στο πρόσωπο του Ερντογάν εκείνο το βράδυ έχει να κάνει με το 2019 και τις εκλογές. Δηλαδή εάν ο Ερντογάν είχε πάρει στο δημοψήφισμα πάνω από 55% θα ήταν πιο ήσυχος. Τώρα φοβάται ο Ερντογάν, αυτά είναι πληροφορίες που έφθασαν στον δημοσιογράφο που σας ανέφερα, φοβάται ο Ερντογάν ότι αυτά τα δύο χρόνια επειδή το πολιτικό περιβάλλον είναι αρνητικό για αυτόν που κυβερνά, υπάρχουν σημάδια οικονομικής κρίσης, υπάρχουν μέτωπα ανοιχτά στη Συρία, στο Ιράκ, στο Κυπριακό, στην Ευρώπη στην οικονομία, ότι το πιο πιθανό είναι να έχουν διαρροή ψηφοφόρων και όχι συσπείρωση.

Το 2019 θα έχουμε δύο εκλογές, βουλευτικές και προεδρικές. Στις προεδρικές ο πρόεδρος, με βάση το σύστημα που έχει φτιάξει ο Ερντογάν πρέπει να πάρει 50 +1. Εκεί λοιπόν φοβάται ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης, δεν θα βάλουν από την αρχή έναν υποψήφιο, που αυτό θα λειτουργήσει υπέρ του Ερντογάν, αλλά ότι το καθένα θα βάλει το δικό του υποψήφιο. Εάν όμως γίνει αυτό σχεδόν αποκλείεται ο Ερντογάν να πάρει πάνω από 50%.

ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Στο δεύτερο γύρο, σύμφωνα με αυτό το σενάριο που τρομοκρατεί τον Ερντογάν, είναι πιθανό τα κόμματα της αντιπολίτευσης να συσπειρωθούν γύρω από ένα πρόσωπο και να μοιράσουν την εξουσία. Μην ξεχνάμε ότι το νέο σύστημα έχει και δύο αντιπροέδρους της Δημοκρατίας. Έτσι το νέο πρόσωπο θα μοιράσει τις αντιπροεδρίες στα κόμματα και το υπουργικό συμβούλιο, γιατί το υπουργικό συμβούλιο δεν θα ορίζεται από τη Βουλή αλλά από τον Πρόεδρο.

Τι σημαίνει αυτό. Ότι υπάρχει πιθανότητα ακριβώς επειδή θα μοιραστεί η εξουσία, τα κόμματα εάν δεν το κάνουν αυτό θα εξαφανιστούν γιατί η Βουλή θα έχει πλέον έναν ρόλο διακοσμητικό, την εξουσία θα την ασκεί ο Πρόεδρος και το υπουργικό συμβούλιο.

Εάν τα κόμματα του "Όχι", της αντιπολίτευσης συσπειρωθούν γύρω από ένα πρόσωπο το πιο πιθανό είναι ότι θα κερδίσει το νέο πρόσωπο τον Ερντογάν. Έτσι ο Ερντογάν θα μείνει χωρίς ασυλία, δεν θα είναι βουλευτής και θα μείνει χωρίς ασυλία και στην ουσία θα είναι αιχμάλωτος του συστήματος που ο ίδιος δημιούργησε».

- Πώς μπορεί να πάρει μία τέτοια ήττα;

«Το θέμα είναι ότι έχει κάνει τέτοιες διώξεις, πολλές από τις οποίες είναι άδικες, που θα πέσει θύμα κι αυτών των διώξεων. Ο Ερντογάν έχει άπλυτα, της οικογένειάς του και του ιδίου. Κάποιοι τα μαζεύουν, κάποιοι τα γνωρίζουν και αναφέρομαι για παράδειγμα στον Γκιουλέν, ο οποίος ήλεγχε την αστυνομία, το δικαστικό άρα έχει ράμματα για την γούνα του. Αυτός είναι ο φόβος στο πρόσωπο, ότι θα είναι χωρίς ασυλία και εάν ανοίξουν κύκλοι διώξεών του πιθανόν να καταλήξει στη φυλακή».

Το πραξικόπημα και η δίκη των «8»

ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ

- Πώς είδατε το πραξικόπημα και το πώς χειρίστηκε η Ελλάδα το ζήτημα;

«Το πραξικόπημα ήταν κατά την άποψή μου πραγματικό. Υπάρχουν φωνές στην Ευρώπη, πρόσφατα είδα και στις ΗΠΑ, που λένε ότι το πραξικόπημα το έστησε ο Ερντογάν. Εγώ δεν το πιστεύω αυτό, πιστεύω όμως ότι από ένα σημείο και μετά το ήλεγξε και το χρησιμοποίησε για να ισχυροποιήσει τη θέση του, να συσπειρώσει το λαό γύρω από το μύθο. Έκανε ένα μύθο γύρω από τη δημοκρατία και τον εαυτό του, την οποία δημοκρατία καταλύει ο ίδιος τώρα. Το χρησιμοποίησε με τέχνη για να κάνει εκκαθάριση του τοπίου στο στρατό, στη δικαιοσύνη, στην αστυνομία κλπ. Τώρα σε σχέση με τους "8" εγώ πιστεύω ότι είναι αστείο και να το συζητάμε. Η Ελλάδα δεν τους κάλεσε να έρθουν. Η Ελλάδα δεν είναι Τουρκία. Δεν αποφασίζει η κυβέρνηση, αποφάσισε η δικαιοσύνη. Μάλιστα αποφάσισαν τρεις διαφορετικές έδρες στον Άρειο Πάγο και τρεις στο Εφετείο που σημαίνει ότι είναι αδύνατο να στήσει κανείς τόσες πολλές συνθέσεις. Και όλοι αποφάσισαν την ίδια απόφαση. Και εδώ πρέπει να πούμε το εξής, ένα ανώτατο δικαστήριο ένα μήνα πριν την απόφαση για τους "8" είχε αποφασίσει αρνητικά για την ελληνική κυβέρνηση, που είναι απόδειξη ότι η Ελλάδα δεν έχει καμία ευθύνη ούτε για το πραξικόπημα ούτε για το αν δημιουργήθηκαν συνθήκες που φεύγουν οι Τούρκοι αξιωματικοί από την Τουρκία για να αποφύγουν μία άδικη δίκη».

ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

- Δεν έχει δηλαδή να χρεωθεί κάτι η Ελλάδα;

«Εγώ θα έλεγα ότι ο Ερντογάν χρωστάει στην Ελλάδα χάρη. Ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν από τους πρώτους παγκοσμίως που πήρε τηλέφωνο και του εξέφρασε την συμπαράστασή του αλλά και η Ελλάδα αν και γνώριζε στοιχεία από την πτήση του εκείνο το βράδυ στην ουσία προστάτεψε τον Ερντογάν. Δηλαδή πέρασε πολύ κοντά στον ελληνικό εναέριο χώρο, κρατώντας μυστική την πτήση του, στην ουσία τον προστάτεψε. Άρα αντί να χρωστάει χάρη στην Ελλάδα και που στήριξε τον ίδιο, στρέφει τα βέλη του εναντίον της Ελλάδας. Νομίζω ότι είναι άδικο και πολιτικά άτοπο αυτό που γίνεται και η Ελλάδα δεν πρέπει να συμπεριφέρεται σαν ένοχη. Καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν εξέδωσε ανθρώπους τους οποίους η Τουρκία κατηγορεί για συμμετοχή στο πραξικόπημα».

- Θα ενταθούν οι τουρκικές προκλήσεις στην Ελλάδα το επόμενο διάστημα;

«Η Τουρκία έχει την δικιά της στρατηγική είναι πάγια, δεν έχει να κάνει με την εσωτερική κατάσταση. Έχει τα σχέδιά της και τις επιδιώξεις της στο Αιγαίο. Έχει πέντε μέτωπα να αντιμετωπίσει ο Ερντογάν: Το ένα είναι το μέτωπο του Κουρδικού στη Συρία και στο Ιράκ, που είναι μακράν το σοβαρότερο πρόβλημα που απειλεί και την ακεραιότητα της Τουρκίας. Το δεύτερο μέτωπο είναι οι εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, όπου δεν έχει να αντιμετωπίσει την Κύπρο και την Ελλάδα, εκεί έχει να αντιμετωπίσει τις ΗΠΑ, το Ισραήλ, τη Γαλλία, την Ιταλία και το Κατάρ. Γιατί οι εταιρείες από αυτές στις χώρες έχουν υπογράψει συμβόλαια μη δίνοντας σημασία στις απειλές της Τουρκίας, άρα δεν δέχονται τις θέσεις της Τουρκίας και υιοθετούν τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας οι οποίες θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι Διεθνές Δίκαιο και μέση γραμμή άρα είναι θέσεις της Ελλάδας.

Το τρίτο μέτωπο είναι η Ελλάδα, και τα αναφέρω και με σειρά προτεραιότητας. Τέταρτη είναι η Ευρώπη, η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, η σχέση της με την Ευρώπη και πέμπτο είναι το μέτωπο της οικονομίας. Το αναφέρω τελευταίο αλλά επειδή υπάρχουν σημάδια κρίσης, εάν τελικά προκύψει μία σοβαρή κρίση θα γίνει το κυρίαρχο μέτωπο. Για αυτό λέω ότι ασφαλώς οι πάγιες επιδιώξεις της Τουρκίας θα συνεχιστούν και οι προκλήσεις θα συνεχιστούν αλλά σύμφωνα με την εκτίμησή μου δεν βλέπω στον ορατό ορίζοντα κάποιο περιβάλλον έντασης που θα οδηγήσει σε μία μείζονα κρίση στα ελληνοτουρκικά».

Δείτε όλα τα θέματα του Weekend

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

59
σχόλια
 1. avatar ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ

  ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΕΙΧΑΜΕ ΑΚΟΜΗ 10 ΣΑΝ ΤΟΝ ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗ. ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΙΑΙ ΑΡΚΕΤΟΣ ΑΡΚΕΙΞ Η ΨΟΦΟΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΑΣ ΝΑ ΤΟΝ ΑΚΟΥΝ.

 2. avatar Ηλίας Κ.

  Χαρακτηριστικό τού σημερινού νεοελληνικού εξευτελισμού. Κάποιοι καί κάποιες(;) , τελείως ανενημέρωτοι (ή μήπως ενημερωμένοι από περίεργες πηγές) χλευάζουν τόν Σάββα Καλεντερίδη. Καλύτερα θά έκαναν νά μάθουν ποιός είναι πραγματικά ο άνθρωπος πού ειρωνεύονται καί ποιός πραγματικά ο ρόλος του στήν υπόθεση Οτσαλάν αντί νά ενοχλούνται ακόμη καί από τό μουστάκι του (νά υποθέσω ότι οι ίδιοι είναι ομορφόπαιδα!). Σωστά λένε ότι η ημιμάθεια είναι χειρότερη τής αμαθείας. Η μήπως υποκρύπτεται κάτι σκοτεινότερο; Καί ο νοών νοείτω.

 3. avatar Bill.333

  Καλεντεριδης..................
  ντα ντα ντιρλα ντα ντα
  και ελα να παρουμε τη πολη
  ντα ντα ντιρλα ντα ντα
  ολη φισεκια ειναι ολη
  ντα ντα ντιρλα ντα ντα
  ελα ρε καλεντεριδη παλικαρι
  ντα ντα ντιρλα ντα ντα
  τον οτσαλαν να δωσουμε παλι
  ντα ντα ντιρλα ντα
  ειχα και το παγκαλο κολητο
  ντα ντα ντιρλα ντα ντα
  και το σημιτη πρωθυπουργο
  ντα ντα ντιρλα ντα ντα
  ελα να σπασουμε τα αυγα
  ντα ντα ντιρλα ντα ντα
  αρε ελλαδα φουκαρα
  ντα ντα ντιρλα ντα ντα
  Σαββα Καλεντεριδη
  φουκαρα.......................
  23/4/2017..............ΑΧ...............ελλαδα μου

 4. avatar criskalts

  Μουστάκι έχει; Μπατανόβουρτσα
  Καράφλα έχει; Μας στράβωσες
  Μούσι; Ψείρες έπιασε.
  Δεν τον πιάνεις τον λιγόψυχο Ελληναρά, τον βορειοεβιότη, τον κολιτσιανοφάγο, τον γκρενά γονυπετή, ντυμένο στα μωβ βρωμονινοεπαίτη, σαν τους μεγαλοπαρασκευιώτες ορθόδοξους ποαπάδες, τον ποιητή έχοντα και του χοίρου αλλά και του χήρου μορφή.
  ΟΥΣΤ ΡΕ [...].

 5. avatar ……………….αχ τε λίτσα

  Ο πρώην πράκτορας της ΕΥΠ Σάββας Καλεντερίδης παρακολούθησε τον Οτζαλάν βήμα προς βήμα από τη στιγμή που έφυγε από τη Συρία. Ο Αμπντουλάχ Οτζαλάν, όταν έφυγε, το 1998, από τη Συρία και πήγε στην Αθήνα, γνωρίστηκε με τον Έλληνα πράκτορα, Σάββα Καλεντερίδη, είναι ο κύριος πού έδωσε τον Αμπντουλάχ Οτζαλάν......δύση είναι αυτή σιμίτης ο αλλος ευχαριστώ την αμερική έδεσε το γλυκό
  προδότες...ουδέν σχόλιο παραπέρα.........

  1. avatar ……………….αχ τε λίτσα

   Γουστάρω αρνητικές 100 χρόνια μνημόνια ραγιαδες....... Sociologist Doug McAdam is a giant in the field of social movement studies. This classic work originally published in 1982 lays out in detail his critique of the classical model and resource mobilization theories, and then presents his own political process theory. PPT (especially the idea of political opportunities) have become one of the most popular conceptual tools for scholars of social movements and protests ever since. McAdam applies his PPT to the Civil Rights movement in great detail with ample, multiple sources of data.

 6. avatar Έξοχη ανάλυση ..

  .. από έναν βαθύ γνώστη της Γεωστρατηγικής και Γεωπολιτικής. Αυτός έπρεπε να είναι σύμβουλος στο ΥΠ.ΕΞ. και όχι κάτι άσχετοι παρατρεχάμενοι.

 7. avatar baruta

  Απλα τα ειπε ο κος Καλντεριδης.Εσυ που διαφωνεις μπορεις να μας πεις πραγματικα!!!!με επιχειρηματα η αποψη σου....περιμενουμε...τα αλλα ειναι βαβκαλισμοι..

  1. avatar αχ λουλιτσα

   θα με βγαλουν και μενα στα καναλια;;
   θα μου παρει συνεντευξη και το μπηστ;;
   και ως τι θα σου παρουσιαστω ;;
   ως το καμαρι του επους οτσαλαν ;;
   ως αυτος που προεβλεψε το πραξικοπημα;;
   ως αυτος ππυ προεβλεψε την απομακρυνση νταβουτογλου;;
   ως αυτος που προεβλεψε την επαναθερμανση σχεσεων με ρωσια μετα την ριψη του αεροσκαφουςτης;;
   ως αυτος που προεβλεψε συγκεντρωση δυναμης ερντογαν μεσω δημοψηφισματος ;;
   και και και και;;; τι απο τα ελαχιστα παραπανω προεβλεψε ο κατα δηλωση του επικηρυγμενος των Τουρκων
   να τον χαιρεσαι τον τουρκολογο
   εγω ενα αεριτζη σωρα με βουρτσα αντι για φαλακρα βλεπω,Ε οχι ρε μαντρωμενα γκρηκς δε θα γινουμε ξεκουτηδες να χειροκροταμε τον καθε κενοφανη και ουχι καινοφανη ντενεκε που ανασυρετε απ τη χαβουζα σας ως γνώστη οδηγο ηγετη και σωτηρα......
   εχετε ενα κουλη του μπαμπα του να προωθησετε ως τετοιον ,επικεντρωθειτε εκει.
   θα μας ξαναφερετε και παγκαλοσημιτηδες σωτηρες;;
   αντε να ξεχαρμανιασετε και να διαπαιδαγωγηθειτε στο κολοσασαιο της αλαφουζοσκονης του φαληρου ρε.

 8. avatar criskalts

  προσέξατε οτι μέχρι στιγμής το τρόλι δεν πήρε ούτε μια θετική;
  τρόλι είναι η ερρικα η σαλονικιά=σήμερα Νέαρχος Ναθαναήλ

  1. avatar montison

   σήμερα γιορτάζει Νέαρχος Ναθαναήλ δέν το πρόσεξε κανείς χαχαχααα ρε το τρόλι

  2. avatar αχ λουλιτσα

   τα σημερινα ονοματα της ουρας μου τα μετρησες κυρ καλτσες μου ;;
   ξεκινα απ τον ξελιγωμενο και συνεχισε,η ουριτσα μου εχει τουλαχιστο 8 λογαριασμους και αυτοικανοποιειται ακαταπαυστα οποτε με βλεπει,μεχρι να βαρεθει.
   Φαντασιωνεται οτι ειμαι εγω αυτη κιαλλοι τρεις απ το μαντρι της που τα λεμε αναμεταξυ μας στο μπηστ ,
   Σημερα βγηκε υπερασπιστης της βουρτσας του υφισταμενου παγκαλου με τις επαληθευμενες διαχρονικες προβλεψεις στα τουρκικα θεματα.......
   εσυ τι λες κυρ καλτσα μου ;;;
   κιεσυ οπαδος λα λάικας του ζουκερφρικ;;εχεις καμια δικαιωμενη προβλεψη της βουρτσας ομοειδούς σωρρα να μου γραψεις;;

   1. avatar montison

    εκτός το ξελιγωμένο πες και 1,-2 ονόματα ακόμα

    1. avatar αχ λουλιτσα

     παπατρεχας,αντε γεια, σχολιαστης σχολιαστων,να βαλω και σενα;;;
     οπου δεις μαζεμενα +6 ειναι το πρωτο πακετο του..
     το δηλωτικο του, το γεια σου αχ λουλιτσα,ειμαι παρον το γκρηκ φρικ....
     εχεις λογο να αμφιβαλλεις γκρηκ;;;,βλεπεις ναναι σε θεση μα αντιταξει κατι το ελαχιστο παρεκτος τα μουγκανισματα του;;
     μηπως εσυ γκρηκ εχεις καμια επιβεβαιωση της εικονιζομενης βουρτσας που μα τον δικαιωνει ως τουρκολογο;;

     1. avatar ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ.

      Δεν είμαι διχασμένη προσωπικότητα για να έχω πολλά ψευδώνυμα.... ουτε απαντάω κάθε φορά και με διαφορετικό ψευδώνυμο, γνώστη των παντων.....

     2. avatar ……………….αχ τε λίτσα

      δεν απαντας ομως ειπα εκτος το ξελιγωμενο με τη αλλο ονομα βγαινεις

   2. avatar criskalts

    και κάτι άλλο
    [...] ''ΓΚΑΤΟΝΙ''

   3. avatar criskalts

    οτι νάναι, μια ζωή βλήμα
    αλλά δεν είναι το επικίνδυνο αυτό
    επικίνδυνο είναι που νομίζεις οτι είσαι κάτι
    απλά ξ-έ-φ-τ-ι βαμμένο λιλά

 9. avatar criskalts

  Μέχρι στιγμής 10 στα 27 σχόλια από το τρόλι
  αυτό δείχνει τον ψυχαναγκασμό της
  λυπηρό

 10. avatar Νέαρχος Ναθαναήλ

  η αποθεωση της μπουρδας , της π@π@ρι@ς και της αερολογιας ο τυπος.....ελλαδισταν....

  1. avatar criskalts

   η αποθεωση της μπουρδας , της [...] και της αερολογιας=εσύ ερρικα
   Ναι εσύ, μόνο εσύ

  2. avatar Ξελιγωμενος

   Τα ατρανταχτα επιχειρηματα σου και μεστος σου λογος με αφησαν αφωνο!!!!
   ΥΓ. Μια "Ρεντινα" (δεν χρειαζοτανε παραπανω) θα σε εκανε να ξανασκεφτεις τον χαρακτηρισμο "δημοσιος υπαλληλος" για τον συγγραφεα. Ανηλικος? Ι5? Κομμενος?

   1. avatar ΑσεΜαςΡεΦιλε

    Ποιά επιχειρήματα ρε φίλε, μας δουλεύεις; Το "Ναι υπάρχουν εκατοντάδες ή και χιλιάδες αποδείξεις. Υπάρχουν πολλές εκατοντάδες εκλογικά τμήματα ή και χιλιάδες που ψήφισαν όλοι οι εγγεγραμμένοι. Μα αυτό είναι αδύνατο, δεν μπορούν να ψηφίσουν όλοι οι εγγεγραμμένοι." είναι επιχείρημα; Ο άνθρωπος λέει αερολογίες και κανένα μα κανένα ουσιαστικό επιχείρημα.
    Χώρια, που είναι ούτως ή άλλως εκτός πραγματικότητος γιατί ασχολείται με τις μπίζνες του εδώ και χρόνια και όχι με τις "κρατικές υπηρεσίες". Ποιές μπίζνες;
    Αυτές που του απέφερε η στημένη προδοσία στην οποία συμμετείχε - ως πιόνι άλλων βέβαια....

    1. avatar Ξελιγωμενος

     Το σχολιο μου απεθυνεται στον Ναθαναηλ.

   2. avatar criskalts

    κορίτσι είναι, αλλοπαρμένο όμως γιαυτό γράφει με ότι όνομα της καπνίσει

  3. avatar ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ.

   Ωραία επιχειρηματολογία από κάποιον που δεν τρώει σανό..... και το παίζει έξυπνος.

   1. avatar Τα …δικά σου επιχειρήματα

    Είναι καλύτερα! λολ

 11. avatar Στάθης Χατζόγλου

  Συμφωνώ με τον "σχολιαστή-σχολιαστών". Πράγματι, πόσο σοφότεροι θα γινόμασταν όλοι αν νηφάλια γινόταν ο διάλογος (οποιοσδήποτε διάλογος ...) με επιχειρήματα!!! Η ειρωνεία παλιό και επαίσχυντο χαρακτηριστικό που εμβάλει στην επικοινωνία των ανθρώπων το μόνο που κάνει είναι να την ευτελίζει. Η μάλλον να ευτελίζει εν τέλει αυτόν που την χρησιμοποιεί αφού αποκαλύπτει την γύμνια του από επιχειρήματα.Επί του προκειμένου τώρα. Εγώ διάβασα μια εμπεριστατωμένη ανάλυση με δεδομένα χειροπιαστά στα οποία, προσωπικά δεν έχω τις γνώσεις να αντιπαρατάξω δικά μου ισχυρότερα. Δέχομαι λοιπόν αυτά που λέει ο κ. Καλεντερίδης έτσι απλά και ντόμπρα. Αλλιώς θαρρώ πως θα παίξω το παιχνίδι μιας πολύ πρόσφατης γυναικείας παρουσίας στο προεδρείο της βουλής που ο μόνος λόγος της ύπαρξής της ήταν να μιλάει ασταμάτητα....

  1. avatar Νέαρχος Ναθαναήλ

   οκ, μας τον διαφημισες τον πρωην επαγγελματια-νυν ΄΄συγγραφεα΄΄- ρουφιανο δημοσιο υπαλληλο....το εκανες το χρεος σου....
   ετσι, εσυ και ο διαφημιζομενος σου να δινετε απλοχερα πολυ σανο στον ελληνικο σανοφαγο λαουτσικο που ολα τα καταπινει αμασητα.....
   μπεεεε....μπεεεε....μπεεεε

   1. avatar criskalts

    μπεεεε....μπεεεε....μπεεεε
    οκ
    δεν μπορείς να μάθεις κάτι άλλο πέραν της μητρικής σου

 12. avatar Άσπρο μαύρο

  Οι παραπάνω απόψεις να υποθέσω μεταξύ σαρβάιβοθρ και χώνεμα από το κοκορετσάκι; Έχει πολλούς ειδικούς του καναπέ ακόμα η ελλάδα του νιούσμπιστ τελικά... και προφανώς δεν εννοώ τον Καλεντερίδη που έπαιζε τη ζωή του κορώνα γράμματα επί καθημερινής βάσεως για είκοσι και βάλε χρόνια...

  1. avatar Νέαρχος Ναθαναήλ

   επαιζε τη ζωη του κορονα- γραμματα????? ποιος???? αυτος ο δημοσιος υπαλληλος??????....ελα τωρα....στο ελληνικο δημοσιο-... υπηρετουσε οχι στο αμερικανικο.....

 13. avatar Stateless

  Εντάξει, ο Ερντογκαν φοβάται μην χάσει αυτό που ΔΕΝ πρόκειται στο τέλος να χάσει, δηλαδή τις εκλογές.

  1. avatar Νέαρχος Ναθαναήλ

   ειναι παντως τρομερο, αλλα και ανησυχητικο,
   ο ερντογαν να εκλεγεται παντα μεσα απο δημοκρατικες διαδικασιες εκλογικες (να τον ψηφιζει ο λαος του δηλ.)
   και καποιοι στο συριζο-δικτατορικο ελλαδισταν να εχουν λυσαξει με την δημοκρατια στην τουρκια και να προστατευουν ακομα και αποδεδειγμενα πραξικοπηματιες.....πολυ ανησυχητικο....

 14. avatar Μνήμη χρυσόψαρου

  Οι δημοσιογράφοι μας, εξακολουθούν να ρωτάνε την άποψη κάποιου, που συμμετείχε στο φιάσκο σύλληψης, δηλαδή ουσιαστικά παράδοσης του Οτσαλάν στους Τούρκους (!) και αντίστοιχα ο ίδιος, αντί να κρύβεται ή να έχει κόψει το λαιμό του, από τις τύψεις, βγαίνει και μιλάει δημόσια...

  1. avatar +1

   Και ο Πάγκαλος εξακολουθεί να μασουλάει στις ταβέρνες...

  2. avatar Νέαρχος Ναθαναήλ

   ολοσωστο σχολιο!
   αλλα στο ελλαδισταν βλεπεις τα καθαρματα, οι βολεμενοι στο δημοσιο ρουφιανοι χωρις συνειδηση και ηθικη,
   εχουν το θρασος , την προκληση να παριστανουν και ΄΄τις προσωπικοτητες΄΄ και να τους δινουν καποιοι δημοσιο λογο.....ελλαδισταν!
   παντως και καποια σανοφαγα τα θελει ο οργανισμος τους....

 15. avatar ΣχολιαστηςΣχολιαστων

  ο ανθρωπος ειπε την αποψη του, ειπε τα επιχειρηματα του και τελος.. ουτε προφητης ειναι ουτε αριστερος ψευτης, σχολιο προς τους σχολιαστες του αρθρου. Μάθετε επιτελους να διαβαζετε χωρις ειρωνια, και αν εχετε να πειτε κατι.. πειτε το με επιχειρηματα και δεχτειτε την αποψη του αλλου...

  1. avatar αχ λουλιτσα

   σχολιασα με επιχειρηματα την αποψη ενος αερολογου που ουδεποτε εχει προβλεψει το οτιδηποτε μη απολυτως αναμενομενο.Aν δε γυρνοφερνε ως ειδικος τουρκολογος τη μουτρακλα του αντι να κρυβεται μετα το επος οτσαλαν δε θα ειχα λογο να τον σχολιασω,αυτος παρουσιαζεται ως γνωστης οχι εγω.
   Αντι να κρυφτει ο υφισταμενος παγκαλου βγαζει και γλωσσα κατ αναλογια με τον τοτε προιστάμενό του.

   1. avatar Θάνος634

    Νομίζω οτι τα λες σωστα πρέπει να τον έδωσε στεγνά τον οτσαλάν στους τούρκους!

 16. avatar Πεζοδρομιακος

  Σαββα μου τα συχγαρικια του ντοναλντ προς Ερντογαν τα ειδες..; Ολα τα αλλα ειναι μεταξωτες κορδελες και να ειχαμε να λεγαμε..

 17. avatar αχ λουλιτσα

  απο που αντλει πληροφοριες αυτος ο ανθρωπος για το ΣΗΜΕΡΙΝΟ στατους κβο της Τουρκιας;;
  Εχει να επιδειξει μια επαληθευμενη προβλεψη για μη προδηλα αναμενόμενη εξελιξη;;πχ ειχε προβλεψει το προσφατο πραξικοπημα;;οτι ο ερντογαν θα επιζητουσε μεσω δημοψηφισματος επαυξηση προεδρικης εξουσιας;;;;,ποια ειναι η προβλεψη του για διεθνη αναγνωριση κουρδικου μορφωματος;; η για εξελιξη ρωσοτουρκικων σχεσεων;;
  Κατι σε κρυστάλλη ...
  τι ποιον κρυσταλλη;;
  το γνωστο φρουτο της ασφαλειας χαφιεδοτρομοκρατοδημοσιουπαλληλοσυνεντευξακια μου φερνει,κατι σαν δοκτωρ μποση των αναλυσεων μετα καθε εμφανιση της παρεας των αδελφων Σαββα μου κανει.....τεραστιες επιτυχιες...εγινε και καθηγητρια...
  Πουλα τη παραμυθα σου τυπε..... δω ο αλλος τους πουλαει ακομη ιστοριες για ελ και διαστημοπλοια......
  Ειδικος τουρκολογος.... επιτελους βρηκαμε τον ανθρωπο μας κατι σαν ειδικος σεισμολογος...
  Αντε να δω ποτε θα βρουμε και ειδικο ραγιαδολογο να μας πει τι θα μας ξημερωσει αυριο.....
  .Εχω φτιαξει περιποιημενα σοκιν για μουτρακλες με φαρδιά μουστακια κριμα που δεν λεγονται δημοσια κύριε μπηστη μου,χανεις, θα γελαγαν και τα μουστακια σου.
  Ουτε γιαγια δε σου δινω να περασεις απεναντι τυπε,πουλα αλλου την τεχνη σου....

  1. avatar Ξελιγωμενος

   Εισαι απληροφορητη/ος. Δικαιολογημενα βεβαια. Για λαθος ανθρωπο τα γραφεις αυτα.

   1. avatar αχ λουλιτσα

    αν θες δες τι εγραψα πιο κατω ,τωρα για το ξελιγωμα κανε αυτο που σου ξαναγραψα,να ζαχαρωνεις την πιπιλα,κιαν επιμενει τα ξαναλεμε....
    αναλυτες των καναλιων και περιφερομενοι τουρκολογοι χωρις ουτε ενα παρασημο προβλεψης μη αναμενομενης εξελιξης ειναι αξιοι για σενα και το κοπαδι σου τυπε.
    Αυτης της μουτρακλας ουτε γιαγια δε δινω να περασει απεναντι,ισοτιμος και αδελφος και συναδελφος σωρρα,εκει τον κατατασω.
    αερολογιες γενικου ,πολυ γενικου,παρα πολυ γενικου ,μα παρα παρα πολυ γενικου ενδιαφέροντος που καθενας στο τελος βγαζει το μηδενικο του συμπερασμα.....αμα δε χιονισει και δε βρεξει και δεν εχει συννεφια μπορει να βγαλει ηλιο....
    και μη ξεχνας,να τη ζαχαρωνεις τη πιπιλα.

  2. avatar Νέαρχος Ναθαναήλ

   ισως το πιο ευστοχο σχολιο μεχρι στιγμης! ευγε σοφε γεροντα ποιητη!
   σου βγαζω το καπελο!
   το κυριοτερο: δεν μασας σανο!
   γι αυτο και οι υποστηρικτες-διαφημιστες -αλλα και γνωστοι γκρηκ σανοφαγοι
   του ειδικου τουρκολογου εχουν λυσαξει απο κατω σου.....αχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα

  3. avatar ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ.

   Ο Καλεντερίδης είπε την άποψη του με επιχειρήματα. Όποιος θέλει συμφωνεί... δεν είναι απαραίτητο να συμφωνούν όλοι. Αλλά όταν διαφωνείς(δικαίωμά σου) πρέπει να έχεις επιχειρήματα να αντιτάξεις. Σε άλλη περίπτωση γίνεσαι γραφικός..

   1. avatar αχ λουλιτσα

    αποψη εχει ο οποιοσδηποτε για το οτιδηποτε
    θα σε ενδιεφερε η γνωμη του οποιουδηποτε ;;
    για να κρινω τον μουστακια ως αξιοπιστο για οτιδηποτε πρεπει να εχει δωσει προβλεψεις για σοβαρα ζητηματα μη αμεσα προβλεψιμα καο ναχει επαληθευτει
    εχει αυτη η βουρτσα καταφερει κατι τετοιο ποτε;;
    νομιζεις οτι σοβαρες πληροφοριες που συλλεγουν κρατικες υπηρεσιες περιφερονται στα καναλια και γινονται αρθρα και βιβλια;;
    μια μποση που εγινε και καθηγητρια και εκανε υποθεσεις για τους εκτελεστες της 17 Ν τη ξερεις;;μηπως κρυφτηκε οταν πιασαν τους ξηρους;;
    γραφικο ειναι το ωραιο το γελοίο να σκιαζεσαι γκρηκ αλλα που να το δεις κρυμμενο μεσα στο ειναι σου

   2. avatar Νέαρχος Ναθαναήλ

    καλα τρολακι επ αμοιβη
    γραψε με 500 ονοματα ακομη το ιδιο σχολιο (νομιζεις οτι δεν γινεσαι και αντιληπτος τρομαρα σου)
    και τραβα μετα απο το αφεντικο σου να παρεις το μεροκαματο....αιντε...τρολακι....

    1. avatar ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ.

     Αν ήμουν τρολάκι με αμοιβή και 500 ονόματα, θα είχα γίνει πλούσιος και θα σε είχα γραμμένο στα ιδιαίτερά μου. Ενώ εσύ ο "τεράστιος" που δεν τρως σανό, αλλά κάνεις σαν πρόβατο(μπεεεεε) μας έχεις "θαμπώσει" με την επιχειρηματολογία σου. Γι'αυτό έχουμε προκόψει σαν χώρα από κάτι φωστήρες σαν και σένα. Μπράβο σου τρισμέγιστε. Α! και κάτι άλλο, αν όποιος διαφωνεί με σένα είναι τρολ και χρηματίζεται τότε καλά κάνει.....με τύπους σαν και σένα, που δεν σέβονται την άποψη του άλλου.

     1. avatar criskalts

      κοριτσάκι είναι...
      αλλοπαρμένο γιατί δεν της δίνει σημασία κανείς
      η ερρικα η σαλονικιά είναι

  4. avatar ΠΑΠΑΤΡΕΧΑΣ

   Ασυναρτητη ......Σταματα να γραφεις σαχλαμαρες.Σε εχουν βαρεθει ολοι!

   1. avatar Νέαρχος Ναθαναήλ

    τρολ εισαι απλα....και σανοφαγο...μπεεε.....μπεεεε....ο τσοπανης σου που ειναι σημερα??????

  5. avatar ΣΑΛΑΧΙ

   Είσαι πάρα πολύ κουραστικός άνθρωπος και δεν έχεις φίλους.

   1. avatar Νέαρχος Ναθαναήλ

    ενω εσυ χρυσο αυγο, εθνικιστικο προβατο , εχεις πολλους ΄΄φιλους΄΄ στην χρυσαυγουλα σου....εσυ και αν εισαι γραφικος και αναμενομενος σε ολα τα σχολια σου!!!
    εσυ απλα μπαινεις για να σχολιασεις σχολια αλλων και μονο, επειδη πολυ απλα εισαι ατομο χωρις προσωπικοτητα και αποψη....τοσο απλα....εισαι τραγικος...

    1. avatar criskalts

     ατομο χωρις προσωπικοτητα και αποψη=εσύ ερρικα τρολού

 18. avatar ΝΒ

  Επιτέλους βάλατε και ένα σοβαρό άρθρο.

  1. avatar Νέαρχος Ναθαναήλ

   τωρα μας κανεις πλακα ετσι?
   η φατσα του και οσα λεει ο πρωην αυτος ΄΄ηρωας΄΄ σαπιος δημοσιος υπαλληλος σου φαινονται σοβαρα ελληναρα μου?????? αχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα

   1. avatar criskalts

    αχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα
    γέλιο ή ψυχωσική εκδήλωση;
    απλά χαζοτρόλι

  2. avatar ΑσεΜαςΡεΦιλε

   Τρολάρεις, έτσι;

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει