«Οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ και άλλες χώρες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα BlackBerry ως εργαλείο κατασκοπίας», δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας του Ντουμπάι. Στον τελευταίο γύρο αντιδράσεων για τα δημοφιλή κινητά, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα απειλούν να μπλοκάρουν ορισμένες υπηρεσίες.

Τα σχόλια που έκανε ο αντιστράτηγος Χαλφάν Ταμίμ (δημοσιεύονται την Παρασκευή στο δικτυακό τόπο της εφημερίδας Αλ Χαλίτζ) εγείρουν αμφιβολίες για την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στην κυβέρνηση και την κατασκευάστρια εταιρεία Research In Motion.

Ξένοι κατάσκοποι, εκτιμά ο Ταμίμ, θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τις κρυπτογραφημένες υπηρεσίες της RIM για την αποστολή ευαίσθητων δεδομένων σε ξένες δυνάμεις.

Οι κρυπτογραφημένες υπηρεσίες άμεσων μηνυμάτων και email δρομολογούνται μέσω διακομιστών της RIM που βρίσκονται στην έδρα της στον Καναδά.

Αν η RIM δεν δώσει στις Αρχές πρόσβαση στα δεδομένα έως την 1η Οκτωβρίου, η κυβέρνηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων θα μπλοκάρει τις επίμαχες υπηρεσίες.

Αρκετές ακόμα χώρες, εντός και εκτός της Μέσης Ανατολής, ανησυχούν για ενδεχόμενη χρήση των BlackBerry στην τρομοκρατία ή τη διάδοση πορνογραφικού υλικού.

Αυτή την εβδομάδα, η κυβέρνηση της Ινδίας, ανήσυχη για τη δράση των ανταρτών του Κασμίρ, έδωσε διορία 60 ημερών στη RIM για να επιτρέψει την παρακολούθηση των δεδομένων. Το Νέο Δελχί απαιτεί πρόσβαση στα δεδομένα και άλλων εταιρειών επικοινωνιών όπως η Google και η Skype.