Στην κρίση του Συμβουλίου της Επικρατείας βρίσκεται, πλέον, η υπουργική απόφαση (62599/2021) με την οποία καθιερώνεται το «Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων και Οργανώσεων Εργοδοτών».
Το θέμα συζητήθηκε στην επταμελή σύνθεση του Δ΄ Τμήματος του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου την ώρα που έξω από το δικαστικό μέγαρο πραγματοποιούσαν συγκέντρωση εργαζόμενοι και συνδικαλιστές ενώ η ΑΔΕΔΥ είχε προκηρύξει στάση εργασίας.
Στο ΣτΕ προσέφυγαν το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθηνών (ΕΚΑ) και το Σωματείο Εργαζομένων ACS ζητώντας την ακύρωση της επίμαχης απόφασης ως αντισυνταγματική, αντίθετη σε Διεθνή Σύμβαση Εργασίας και παράνομη.
Οι νομικοί παραστάτες των Σωματείων που έχουν προσφύγει έκαναν λόγο για κατάργηση δικαιωμάτων των εργαζομένων όπως, μεταξύ άλλων, της συλλογικής διαπραγμάτευσης, της σύναψης συλλογικών συμβάσεων εργασίας, της προστασίας των συνδικαλιστικών στελεχών έναντι των απολύσεων και της μετάθεσης. Οι δικηγόροι στις τοποθετήσεις τους σημείωσαν ότι η απόφαση του υπουργείου Εργασίας παραβιάζει τόσο τα προσωπικά όσο και τα πολιτικά δεδομένα και δικαιώματα των συνδικαλιστών και των μελών των Οργανώσεων. Παράλληλα, τόνισαν ότι θίγεται ο πυρήνας της συνδικαλιστής ελευθερίας, της συλλογικής αυτονομίας και της ελευθερίας του συνεταιρίζεσθαι καθώς ουσιαστικά η ίδρυση και λειτουργία των συνδικαλιστικών Οργανώσεων εξαρτάται από προηγούμενη άδεια του υπουργείου.
Από την πλευρά το Δημόσιο επιχειρηματολόγησε υπέρ της υπουργικής απόφασης που καθορίζει, μεταξύ των άλλων, το πλαίσιο λειτουργίας του Γενικού Μητρώου Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων (ΓΕΜΗΣΟΕ), όπως και τη διαδικασία εγγραφής και πρόσβασης, αντικρούοντας τους ισχυρισμούς περί αντισυνταγματικότητας, παραβίασης προσωπικών δεδομένων.
Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του το επόμενο διάστημα.