Αρνήθηκε να δώσει εξηγήσεις ο ισοβίτης που ελέγχεται για τις παράνομες αποφυλακίσεις

Καταγγέλλει ως παράνομο το αποδεικτικό υλικό


ΚΟΙΝΩΝΙΑΔΙΚΑΣΤΙΚΟ
19:47
04/02/2019
Αρνήθηκε να δώσει εξηγήσεις ο ισοβίτης που ελέγχεται για τις παράνομες αποφυλακίσεις
loading

Νέα διάσταση στην έρευνα για τις παράνομες αποφυλακίσεις, με κεντρικό πρόσωπο τον επιχειρηματία Αριστείδη Φλώρο, δίνει κίνηση του διαβόητου ισοβίτη που φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση.

Ο ισοβίτης, ο οποίος βρίσκεται μεταξύ των 16 προσώπων που έχουν κληθεί από την εισαγγελέα κατά της διαφθοράς ως ύποπτοι, αρνήθηκε να δώσει εξηγήσεις και κατέθεσε ένσταση απόλυτης ακυρότητας της προκαταρκτικής εξέτασης υποστηρίζοντας ότι βασίζεται σε παράνομο αποδεικτικό υλικό το οποίο καταγράφεται σε τρεις ψηφιακούς δίσκους CD.

Μέσω της συνηγόρου του Βάσως Πανταζή, ο γνωστός ισοβίτης, ο οποίος φέρεται να έκανε χρήση «ύποπτων» πιστοποιητικών προκειμένου να αποφυλακιστεί, καταγγέλλει ως μη νόμιμη τη διαδικασία που ακολουθήθηκε για την άρση απορρήτου από τις αρμόδιες αρχές.

Σύμφωνα με την πληρεξούσια δικηγόρο του, η κίνηση αυτή έγινε γιατί δεν επιθυμούν να νομιμοποιήσουν με την παροχή εξηγήσεων «ένα παράνομο αποδεικτικό υλικό που αποτελείται από παράνομες καταγραφές τηλεφωνικών συνομιλιών από την ΕΥΠ».

Στην πολυσέλιδη αναφορά του ο ισοβίτης καταγράφει με λεπτομέρειες τις ενέργειες, όπως αυτές αναφέρονται στα σχετικά έγγραφα που συμπεριλαμβάνονται στη δικογραφία, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως πρόκειται για παράνομες καταγραφές τηλεφωνικών συνομιλιών από την ΕΥΠ και «αποτελούν παράνομο αποδεικτικό υλικό». Όπως, μεταξύ άλλων αναφέρει η καταγραφή:

  • δεν έγινε κατόπιν διάταξης του αρμόδιου Εισαγγελέα της ΕΥΠ, η οποία και να εγκρίθηκε από τον Εισαγγελέα Εφετών,
  • η επισύνδεση για να γίνει καταγραφή του περιεχόμενου των συνομιλιών που έχουν λάβει χώρα μέσω παρόχου κινητής τηλεφωνίας, όπως στην συγκεκριμένη περίπτωση, δεν μπορεί να ανατρέξει στο παρελθόν, αφού οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας δεν μπορούν ως αναφέρθη να αποθηκεύουν περιεχόμενο συνομιλιών προσώπων,
  • δεν είχε υπάρξει καν άρση απορρήτου εκείνο το χρονικό διάστημα για τα τηλέφωνα των φυσικών προσώπων που φέρονται να συνομιλούν.  «Επομένως πρόκειται ξεκάθαρα για παράνομες καταγραφές της ΕΥΠ(!)» καταλήγει επισημαίνοντας με νόημα πως «τόσο η υποκλοπή προφορικών / τηλεφωνικών συνδιαλέξεων όσο και η χρήση τέτοιου υλικού συνιστούν ποινικά αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα, απειλούμενα με κάθειρξη μέχρι δέκα ετών».

Σύμφωνα με τον ισοβίτη οι επίμαχες συνομιλίες αποτελούν τα μοναδικά στοιχεία σε βάρος του, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως στη δικογραφία δεν υπάρχουν εκθέσεις πραγματογνωμοσύνης για τα ιατρικά πιστοποιητικά που οδήγησαν στην αποφυλάκισή του, όπως αντιστοίχως έχουν εντοπιστεί για τον Αρ. Φλώρο. Επιπλέον, επισημαίνεται  ότι οι συνομιλίες, έχουν καταγραφεί από το Μάιο έως τον Ιούνιο του 2017 στο πλαίσιο άλλης έρευνας που διενεργείτο για υπαλλήλους του ΙΚΑ, καθώς και πως η άρση τηλεφωνικού απορρήτου για τους εμπλεκόμενους για αυτό το διάστημα ζητήθηκε μεταγενέστερα, παρά το ότι σύμφωνα με το νόμο «απαγορεύεται η διατήρηση δεδομένων που αποκαλύπτουν το περιεχόμενων των επικοινωνιών».

Μάλιστα, ο ισοβίτης υπογραμμίζει πως στην περίπτωση που ληφθεί υπόψη από τις δικαστικές αρχές παράνομο αποδεικτικό μέσο, η όλη ποινική διαδικασία πάσχει από απόλυτη ακυρότητα αφού  θίγεται το δικαίωμα του υπόπτου σε μια δίκαιη δίκη. «Από τα παραπάνω συμπεραίνεται ότι η λήψη υποκλοπής καθώς και η χρήση προϊόντων υποκλοπής για την απόδειξη διάπραξης αξιόποινων πράξεων του καταγραφόμενου προσώπου ή τρίτου δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να χρησιμοποιηθεί ως αποδεικτικό μέσο σε δίκη κατά αυτών» τονίζει.

Για τους λόγους αυτούς ζητεί:

  1. Να εξαχθούν από την δικογραφία στα πλαίσια της οποίας κλήθηκα ως ύποπτος να παρέχω εξηγήσεις και να εξεταστώ ανωμοτί, το σύνολο των παρανόμως καταγραφέντων τηλεφωνικών επικοινωνιών που κατέγραψε η ΕΥΠ και οι οποίες περιλαμβάνονται σε 3 ψηφιακούς δίσκους CDκαι να μην ληφθούν υπόψη για τον σχηματισμό δικανικής πεποίθησης σε οποιοδήποτε στάδιο της ποινικής διαδικασίας, διαφορετικά σε κάθε άλλη περίπτωση η προκαταρκτική εξέταση που Υμείς διενεργείται πάσχει από απόλυτη ακυρότητα για τους λόγους που αναφέρονται στο ιστορικό του παρόντος και δη διότι λαμβάνει υπόψη της παράνομο αποδεικτικό μέσο,
  2. Να κληθώ εκ νέου, και μετά την εξαγωγή των ως άνω αναφερθέντων παρανόμως κτηθέντων αποδεικτικών μέσων, εάν θεωρείτε ότι δύναμαι να χαρακτηριστώ ύποπτος τελέσεως αυτεπαγγέλτως διωκόμενων εγκλημάτων,  δυνάμει του άρθρου 31παρ.2ΚΠΔ, με την προσκόμιση από Υμάς, νόμιμων αποδεικτικών μέσων.

Υπενθυμίζεται ότι στην υπόθεση έχουν κληθεί με την ιδιότητα του υπόπτου συνολικά 16 άτομα προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις, κατά περίπτωση, για σειρά αξιόποινων πράξεων όπως  εγκληματική Οργάνωση, ψευδή βεβαίωση, δωροδοκία, δωροληψία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Στη λίστα των «υπόπτων» εκτός από τον Αριστείδη Φλώρο και τον ισοβίτη φιγουράρουν και τα ονόματα γιατρών,  οι οποίοι υπηρετούν στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, σε ιδιωτική κλινική αλλά και στο ΚΕΠΑ Νίκαιας, υπαλλήλων του ΙΚΑ αλλά και ένας δικηγόρος. Οι περισσότεροι από τους φερόμενους ως εμπλεκόμενους στην υπόθεση έχουν λάβει ολιγοήμερη προθεσμία για να προετοιμάσουν τις εξηγήσεις τους.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει