Πολιτικές αναταράξεις έχει προκαλέσει η καταστροφική πύρινη λαίλαπα που επί 7 ημέρες κατακαίει πολλές περιοχές της Ελλάδας με την Εύβοια να παραμένει επίκεντρο λόγω των αναζωπυρώσεων.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Σε κλειστές συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου έχει αρχίσει τις τελευταίες ημέρες να γίνεται μία πρώτη αποτίμηση της διαχείρισης της πρωτόγνωρων διαστάσεων αυτής κρίσης με τον πρωθυπουργό να βγαίνει μπροστά απευθυνόμενος στους πολίτες ζητώντας συγνώμη για τις αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού, ακολουθώντας το μοντέλο του πολιτικού αρχηγού που προχωρά σε αυτοκριτική τη στιγμή της κρίσης και αναλαμβάνει την ευθύνη, προχωρώντας στην άμεση λήψη μέτρων για την αποκατάσταση των πληγέντων.

Για το λόγο αυτό και χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε πακέτο οικονομικής ενίσχυσης 500 εκατομμυρίων ευρώ στους πυρόπληκτους σε Αττική και Εύβοια μέσω ψηφιακών διαδικασιών, προκειμένου να εξαλειφθεί η όποια γραφειοκρατία την κρίσιμη αυτή ώρα, όπου πολλοί συνάνθρωποί μας από τη μία στιγμή στην άλλη έχουν βρεθεί άστεγοι, βλέποντας τις περιουσίες τους να γίνονται στάχτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbeast ο πρωθυπουργός από την πρώτη στιγμή του ξεσπάσματος των πυρκαγιών ήθελε να γνωρίζει πλήρως το επιχειρησιακό σχέδιο, ενημερώνονταν διαρκώς για τις εξελίξεις – καθημερινά μετέβαινε στο συντονιστικό της Πυροσβεστικής- και μάλιστα πολλές ήταν οι φορές που στο στρατηγείο του στο Μαξίμου οι τόνοι ανέβηκαν κατακόρυφα. Το στενό κυβερνητικό επιτελείο γνωρίζει που καταγράφηκαν αστοχίες και για αυτό ο πρωθυπουργός στο τηλεοπτικό μήνυμά του τόνισε ότι θα αποδοθούν ευθύνες σε δεύτερο όμως χρόνο γιατί τώρα πρέπει να δοθούν άμεσα λύσεις. Πρωταρχικός στόχος της κυβέρνησης είναι να μην υπάρξει καμία καθυστέρηση και να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις των κατοίκων που επλήγησαν από τις φωτιές.

Έρχονται οριζόντια μέτρα για τους πυρόπληκτους

Μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου θα ανακοινωθούν οριζόντια μέτρα για τους πληγέντες της φωτιάς ενώ για την Εύβοια, όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός, θα υπάρξει ειδική μέριμνα με αποζημιώσεις σπιτιών, οικοσυσκευών και επιχειρήσεων. Στα κονδύλια που θα ανακοινωθούν αναμένεται να προσμετρηθεί και ένα ποσό από το υπουργείο Εσωτερικών για τις οικοσυσκευές. Οι πληγέντες θα κάνουν αίτηση μέσω μιας πλατφόρμας και θα λαμβάνουν τα χρήματα των αποζημιώσεων αμέσως. Τα ποσά αυτά που θα λάβουν οι πυρόπληκτοι ως αποζημιώσεις είναι:

  • για πλήρως κατεστραμμένο σπίτι και πλήρως κατεστραμμένη επιχείρηση 20.000 ευρώ
  • για μεγάλες ζημιές σε σπίτια και επιχειρήσεις (αλλά επισκευάσιμες) 8.000 ευρώ
  • για μικρές ζημιές σε σπίτια και επιχειρήσεις 6.000 ευρώ

Στα οικονομικά μέτρα που θα ανακοινωθούν θα προστεθεί και ένα πακέτο απαλλαγής από φορολογικές υποχρεώσεις, όπως εισφορές, ΕΝΦΙΑ, θα ισχύουν για όλους ανεξαιρέτως τους πυρόπληκτους. Ήδη σε τέσσερις δήμους της Αττικής, το υπουργείο Υποδομών έχει ολοκληρώσει τις πρώτες απογραφές και αυτό θα επιδιωχθεί και στην Εύβοια από την επόμενη μέρα της πλήρους κατάσβεσης. Τέλος, ειδική μέριμνα θα υπάρξει και για τους εργαζόμενους – παραγωγούς, αγρότες- που επλήγησαν και απαιτείται μακροπρόθεσμη στήριξη για να καταφέρουν να σταθούν στα πόδια τους.