Αλέξης Τσίπρας: Φτάσαμε στον προορισμό μας, βγήκαμε από τα μνημόνια

Το άρθρο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για τη συμπλήρωση ενός έτους από την έξοδο από τα μνημόνια


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
16:37
21/08/2019
Αλέξης Τσίπρας: Φτάσαμε στον προορισμό μας, βγήκαμε από τα μνημόνια
87
loading

«Φτάσαμε στον προορισμό μας, βγήκαμε από τα μνημόνια, αλλά έχουμε πλήρη επίγνωση ότι δεν τελειώσαμε εδώ. Νέες μάχες είναι τώρα μπροστά μας» επισημαίνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε άρθρο του, που δημοσίευσε στην προσωπική του σελίδα στο Facebook, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, τονίζοντας, ότι «οι μνηστήρες επιχειρούν να γκρεμίσουν όσα με πολύ κόπο χτίσαμε».

Αναλυτικά, «σήμερα συμπληρώνεται ένας χρόνος από την ιστορικής σημασίας έξοδο της χώρας από τα μνημόνια. Στις 21 Αυγούστου του 2018, ο ελληνικός λαός μετά από μια πρωτοφανή 8ετη περιπέτεια λιτότητας, ηθικής και οικονομικής απαξίωσης, έφτασε επιτέλους στην Ιθάκη» αναφέρει ο τέως πρωθυπουργός και συνεχίζει:

«Οι θυσίες έπιασαν τόπο. Αυτό που δεν κατάφεραν τρεις διαδοχικές κυβερνήσεις των κομμάτων της κρίσης, το κατάφερε η κυβέρνηση της Αριστεράς.

Παραλάβαμε μια χώρα σε οικονομική ασφυξία, με πρωτογενή ελλείμματα, με διαλυμένη παραγωγική βάση -σε κατάσταση εργασιακού μεσαίωνα με ανεργία που είχε σκαρφαλώσει στο 27,9% και στο 60% για τους νέους.

Κατορθώσαμε να αντιστρέψουμε την εικόνα. Ολοκληρώσαμε με επιτυχία το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων απορρίπτοντας διαλυτικά μετρά για τη κοινωνία.

Με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση και την ενοποίηση των ταμείων κάναμε ξανά βιώσιμο το ασφαλιστικό μας σύστημα.

Επαναφέραμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό και δώσαμε δωρεάν πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη σε όλους όσους μένουν στη χώρα, Έλληνες και μετανάστες.

Με το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης αντιμετωπίσαμε αποφασιστικά την ανθρωπιστική κρίση και τη φτώχεια. Με τα οικογενειακά επιδόματα την παιδική φτώχεια, ενώ ταυτόχρονα επαναφέραμε την οικονομία σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και μειώσαμε την ανεργία στο 17,6% τον Απρίλη, δηλαδή περισσότερο από 10 ποσοστιαίες μονάδες.

Από την 21η Αυγούστου του 2018 ως και την 7η του Ιούλη του 2019, φέραμε στη Βουλή μέτρα ελάφρυνσης πάνω από 3,5 δισ. ευρώ, προχωρήσαμε στη μείωση του ΕΝΦΙΑ 30% μεσοσταθμικά, ενώ παράλληλα ακυρώσαμε τις προγραμματισμένες μειώσεις στις συντάξεις για το 2019 και στο αφορολόγητο για το 2020».

Ο Αλ. Τσίπρας τονίζει στη συνέχεια ότι «η έξοδος της χρεοκοπημένης Ελλάδας από τα μνημόνια δεν ήταν, όμως, μια νομοτελειακή εξέλιξη που θα έρχονταν ούτως ή άλλως. Χωρίς τη ρύθμιση του χρέους που άνοιξε το δρόμο για την επιστροφή μας στις αγορές με τα ιστορικά χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού και χωρίς την ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας διεθνώς, η Ελλάδα δε θα επέστρεφε στη κανονικότητα».

Επισημαίνει ότι «αυτό άλλωστε ανέμεναν και οι πολιτικοί μας αντίπαλοι, που είτε προέβλεπαν συνεχώς 4ο μνημόνιο, είτε πιστοληπτική γραμμή στήριξης, δηλαδή κεκαλυμμένο μνημόνιο» και συμπληρώνει πως «οι εκλογές του Ιούλη, χάρη στην έξοδο από τα μνημόνια, ήταν οι πρώτες μετά από 10 χρόνια που διεξήχθησαν χωρίς την ασφυκτική κηδεμονία των δανειστών να επισκιάζει τη προγραμματική αντιπαράθεση».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ στα τέσσερα χρόνια διακυβέρνησής του, κέρδισε σχεδόν όλα τα δύσκολα, για πολλούς ακατόρθωτα, πολιτικά και ιστορικά στοιχήματα, έχασε όμως τις εκλογές. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι ανάλογο στην ιστορία της χώρας» αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, συμπληρώνοντας ότι «η ΝΔ κατάφερε να πείσει μεγάλο μέρος των πολιτών ότι όλα αυτά που κέρδισε η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια ήταν δεδομένα και θα γινόταν έτσι κι αλλιώς και μάλιστα πιο εύκολα. Ότι με έναν μαγικό τρόπο, παρότι οι δικές της κυβερνήσεις είχαν υπογράψει πλεονάσματα 4,5% και δε πέτυχαν να πιάσουν ούτε 0,5%, αυτοί θα μπορούσαν να πετύχουν συμφωνία με χαμηλότερα πλεονάσματα. Σήμερα βρίσκονται ήδη μπροστά στις συνέπειες των επιλογών τους. Γιατί ήταν επιλογή τους να εξαπατήσουν τον ελληνικό λαό και όχι αυταπάτη».

Στη συνέχεια, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε εξαγγείλει και ξεκίνησε να εφαρμόζει ένα σχέδιο μείωσης των πλεονασμάτων κατά 1%, δηλαδή από το 3,5% στο 2,5%, από το 2020 και μετά, αξιοποιώντας το μεγάλο αποθεματικό στα δημόσια ταμεία που με κόπο δημιούργησε για αυτό το σκοπό.

Χάρη σε αυτό το σχέδιο θεσμοθέτησε το δώρο Πάσχα ως μόνιμη 13η σύνταξη, μείωσε τον ΦΠΑ στην εστίαση και στην ενέργεια, κατάργησε τη μείωση του αφορολόγητου και προανήγγειλε τη μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50% και την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Η ΝΔ όμως απέρριψε το σχέδιο αυτό, πριν καν το συζητήσει με τους θεσμούς.

Και αποδέχθηκε από μόνη της, καμία μείωση του στόχου για το 2020.

Και από το 2021 και μετά βλέπουμε, με αντάλλαγμα σκληρές μεταρρυθμίσεις μνημονιακού χαρακτήρα, όπως για παράδειγμα αυτή που έφερε στα κρυφά με τροπολογία, λίγα λεπτά πριν κλείσει η Βουλή για το Δεκαπενταύγουστο και έκανε δώρο στον ΣΕΒ τις αναιτιολόγητες απολύσεις εργαζομένων».

«Το πιθανότερο είναι να κόψουν το αφορολόγητο, τη 13η σύνταξη»

«Με δυο λόγια» συνεχίζει, «η ΝΔ κέρδισε τις εκλογές υποσχόμενη άμεσα φορολογικές μειώσεις και τελικά θα φέρει άμεσες επιβαρύνσεις στον προϋπολογισμό του 2020, σε σχέση με όσα είχε ήδη δρομολογήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Ποιες θα είναι αυτές θα το δούμε στον προϋπολογισμό. Το πιθανότερο είναι να κόψουν το αφορολόγητο, τη 13η σύνταξη και βλέπουμε...

Σε κάθε περίπτωση η ιστορία έχει ήδη καταγράψει ότι οι κυβερνήσεις των κομμάτων της κρίσης έβαλαν τη χώρα στα μνημόνια και το λαό στη πρωτοφανή περιπέτεια. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή που έβγαλε τη χώρα από μνημόνια, δίνοντας τέλος στη πρωτόγνωρη δοκιμασία του λαού μας.

Πέρυσι, τέτοια μέρα όμως, στο διάγγελμα μου στην Ιθάκη, προειδοποιούσα: "Φτάσαμε στον προορισμό μας, βγήκαμε από τα μνημόνια, αλλά έχουμε πλήρη επίγνωση ότι δεν τελειώσαμε εδώ. Νέες μάχες είναι τώρα μπροστά μας. Οι σύγχρονοι μνηστήρες είναι εδώ και στέκονται ακόμα απέναντι. Είναι όσοι επιθυμούν να δουν το καράβι ξανά να θαλασσοδέρνεται και το λαό ξανά στα αμπάρια"».

Καταλήγοντας, ο Αλ. Τσίπρας τονίζει ότι «οι μνηστήρες, πράγματι, είναι ακόμη εδώ και όχι μόνο απολαμβάνουν τους καρπούς των προσπαθειών του λαού μας, αλλά επιχειρούν και να γκρεμίσουν όσα με πολύ κόπο χτίσαμε. Αλλά ας μη θαρρούν πως η ιστορία τελείωσε εδώ. Η ιστορία, ευτυχώς ή δυστυχώς, διαρκεί πολύ».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

87
σχόλια
 1. avatar από ποιά μνημόνια βγήκατε

  αχρηστερέ μισθοφόρε συντροφοφασίστα; Μέχρι το 2060 υπέγραψες για υπέρογκα πλεονάσματα. Μέχρι το 2120 έχεις υποθηκεύσει στο υπερταμείο όλη την δημόσια περιουσία (όπως το λιμάνι της Σαμοθράκης).
  Συνεχίζεις τα χυδαία πολιτικά ψέματα με τους τυχοδιώκτες που αποτελούν τα κομματάκια σας.

 2. avatar φροιξος

  Συντομα θα καταλαβουν απαντες τι σημαινει μητσοτακεικο!

  1. avatar advouk7

   Περισσοτερο εχει κυβερνησει ο Αλέξης απ το Μητσοτακεικο συντροφε

 3. avatar niο

  Η ιστορία θα σε δικαιώσει!

  1. avatar όπως θα δικαιώσει

   τον ΓΑΠ τον ΚΟΤΖΙΑ τον ΜΟΥΖΑΛΑΧ, την Κυρά ΤΑΣΙΑ, τον Αλ ΜΠΟΥΝΤΑΛΑΧ,τον ΚΑΗΜΕΝΟ, κλπ γραφικά ρεντίκολα του ξεπουλήματος της ΕΛΛΑΔΑΣ για τα εκατομμυρια του ΠΣΟΡΟΣ.....

 4. avatar Τι ψέματα λεει αυτός ο άνθρωπος

  Βγήκαμε λέει από τα μνημόνια και έχουμε πλεόνασμα 36 δις από έλλειμμα 52 δις.
  Έχουμε τα μικρότερα επιτόκια δανεισμού από το 2001 και δήθεν έριξε την ανεργία 10 μονάδες!
  Τον ψεύτη λέει πως δεν κόπηκαν οι συντάξεις την 1η Ιανουαρίου και ότι έδωσε και καλά 13η σύνταξη!
  Ε καλά το μεγαλύτερο ψέμα είναι πως δεν έχουμε 4ο μνημόνιο!
  Τι όχι;
  Έτσι λέει ο (ΒΟ)ΣΚαι ρε παιδιά.

 5. avatar Big problem

  Το πρόβλημα είναι ότι μετά την καλύτερη κυβέρνηση ever, ήρθαν οι κλέφτες και οι μιζαδόροι που πτώχευσαν τη χώρα!

  1. avatar Ελληνοαμερικανος

   Ever!

  2. avatar καλυτερη?????κακοχρονισμενε????

   στο φορο και στο φπα???διοδιο ενφια και περικοπες???ντολμαδες και μεταναστες??ξεπουληταρι ...κοκαλη??

  3. avatar Τι είσαι εσύ?

   Βολεμενος αργοσχολος του δημοσίου ή απλά χαζός?

 6. avatar Night Rider

  Έμαθε και το αμαξι μου για το τελος των μνημονιων και θελει να το φουλαρω βενζίνη, οχτώ χρόνια με τις αναθυμιάσεις πηγαινε.

 7. avatar Διάσημη

  Εγώ πάντως ξύπνησα με δύο σειρές μαργαριτάρια στο λαιμό

 8. avatar Στράτος σκέτο

  Δηλαδη τωρα θα πηγαινουμε και μεσοβδομαδα μπουζουκια;

 9. avatar ΜΥΑΛΟ ΔΕΝ ΒΑΖΕΙΣ .!!!!

  ΨΕΜΑΤΑ ΤΟΤΕ ΨΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΩΡΑ.
  ΑΝ ΕΙΧΑΜΕ ΒΓΕΙ ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΕΚΑΝΑΝ ΚΟΥΜΑΝΤΟ.
  ΔΕΝ ΣΕ ΣΥΝΝΕΤΗΣΕ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ;;;;;
  ΚΑΤΑΦΕΡΕΣ ΜΕΣΑ ΣΕ 4,5 ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΣΕ ΣΥΜΠΑΘΟΥΝ ΜΟΝΟ [...] (ΡΟΜΑ ΤΟΥΣ ΛΕΣ ΕΣΥ)
  ΟΙ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΚΙΣΤΑΝΑ.
  ΘΑ ΜΟΥ ΠΕΙΣ ΛΙΓΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ;;;;;;;;;
  ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΙΟ. ΤΟΣΟΥΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΟΥΒΑΛΗΣΕΣ ΜΕ ΕΛΑΦΡΙΑ ΤΗ ΚΑΡΔΙΑ,...................

 10. avatar jim

  Τελείωσε τις διακοπές ο άεργος

 11. avatar Spyros peiratis

  Προκαλεσατε ζημια στην χωρα 200.000.000.000 ευρω. Επιβαλατε αχρειαστα βαρη στον λαο 15.000.000.000 ευρω.προδωσατε το ονομα της μακεδονιας στους σκοπιανους. Δολοφονησατε 126 συμπολιτες μας σε ματι και μανδρα αττικης.γεμισατε την χωρα με 70.000 λαθρόμεταναστες
  .αποφυλακισατε 12.000 αρχιεγκληματιες

 12. avatar Ολα αυτά που λες, έπρεπε

  και θα είχαν τελειώσει και με καλύτερο τρόπο αν δεν μεσολαβούσες εσύ.Τα 4 χρόνια γίνανε 8 και η δέσμευσή μας για 100 χρόνια ,δεν καταπίνεται εύκολα.Αντί ,λοιπόν να μιλάς κάτσε ήσυχος και κάνε ότι μπορείς για να μη μας θυμίζεις την ύπαρξή σου ,αλλά και την δική μας βλακεία που δώσαμε τόση πολύ αξία σε έναν καταληψία με καθόλου καλή συμπεριφορά,που μας δημιούργησε μόνο προβλήματα και κάνει και πως δεν τα βλέπει.

 13. avatar megaloagroths

  αυτα τα χαφτουν μονο οι οπαδοι σου, το υπερταμειο που δημιουργησες εχει διαρκεια 99 ετων και μετα το μνημονιο οτι κρατικο πουλιεται θα πηγαινει 50% σε αναπτυξη και 50% σε χρεος
  ολα αυτα με την υπογραφη σου συντροφε

 14. avatar Αμετανόητος

  Ουστ παλιόπαιδο !!

 15. avatar Τέλος ο συριζα

  Ειναι προφανες πλεον οτι ο Τσιπρας αποτελεί παγκοσμίως μέτρο μεγέθους σύγκρισης του τσαρλατανισμού,λαϊκισμού,κουτοπονηριάς,ανευθυνότητας.
  Ευτυχως εμεις ξεμπερδέψαμε οριστικά!

  1. avatar Ενταξει

   Πάντως ο Τσίπρας ΔΕΝ είχε 3 εκ κόκκινα δάνεια και 2 offshore, σπίτι μεσοτοιχία στην Τήνο με τον Χριστοφοράκο και δώρα από τη Siemens , 50 ραντεβού με τον Φρουζή της Novartis δεν κυκλοφορούσε με το ελικόπτερο του Αλαφούζου και δεν έκανε διευθυντή του γραφείου του τον συνέταιρο του Φλώρου της Energa.
   Αν δεν το κατάλαβες αυτόν ψήφισες για πρωθυπουργό.

   1. avatar Εχει όμως το

    97% του ΨΕΥΤΟΚΛΕΦΤΟΘΑΣΟΚ στο κόμμα του εντάξει?

   2. avatar 24-7-1974

    TO ΣANO ΤΗΣ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ ΣΟΥ ΚΑΙΕΙ ΤΟ ΕΓΚΕΦΑΛΟ. ΤΟ ΙΔΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΕΙΧΕ -- Ο ΦΟΙΝΙΚΑΣ--- ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ. ΑΥΤΟΣ ΜΑΣ ΕΚΑΙΓΕ ΣΤΑ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΕΑΤ/ΕΣΑ . Υ.Γ ΗΜΑΣ ....ΠΙΣΤΕΥΩ ΚΑΙ ΥΣΑΣ

  2. avatar gattis

   Συμφωνώ απόλυτα με τα λεγόμενα σου, μόνο για το ξεμπέρδεψαμε οριστικα έχω πολλές επιφυλαξεις...

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει