Σε κάθε περίπτωση έγινε ακόμη ένα βήμα προς τον ανασχηματισμό. Την ώρα που ο πρωθυπουργός, από το Καστρί και το Μέγαρο Μαξίμου, έβλεπε τις τελευταίες λεπτομέρειες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έστελνε ένα σαφές μήνυμα τεσσάρων σημείων προς όλους τους ενδιαφερόμενους. «Ουδείς μόνιμος» ξεκαθάρισε και προσέθεσε:

«Οι υπουργοί βρίσκονται στα υπουργεία τους. Κάθε υπουργός έχει τις στοχεύσεις του, έχει τις προτεραιότητές του και φυσικά αυτές κάποτε εκφράζονται.
Είναι ευθύνη του πρωθυπουργού να ορίσει τα πρόσωπα των υποψηφίων στις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Υπάρχει βούληση σε όλους εμάς, σε όλους όσοι ασχολούμαστε με την πολιτική σε συγκεκριμένο επίπεδο, ιδιαίτερα κυβερνητικό, να μπορέσουμε να προχωρήσουμε, να προωθήσουμε αυτόν τον μεγάλο θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που πέρασε μέσα από τον “Καλλικράτη”. Αυτή είναι η κοινή συνισταμένη όλων μας και σε αυτήν την κοινή συνισταμένη βαδίζουμε.
Δεν νομίζω ότι υπάρχει υπουργός που νομίζει ότι είναι μόνιμος σε κάποιο υπουργείο».

Σοφόν το σαφές, έλεγαν οι αρχαίοι, και όλοι οι υπουργοί κατάλαβαν ότι ο πρωθυπουργός «δεν θα σηκώσει όχι» στην κατανομή δυνάμεων που θα καταλήξει.

Για όσους δεν κατάλαβαν πάντως, δηλαδή για τους υπουργούς που λένε ότι θέλουν να ολοκληρώσουν το έργο τους (Λ. Κατσέλη, Τ. Μπιρμπίλη, Α. Διαμαντοπούλου κ.ο.κ.), ο Γ. Πεταλωτής έγινε ακόμη πιο σαφής:
«Αυτό είναι θέμα της βούλησης του κάθε υπουργού. Από εκεί και πέρα, όμως, υπάρχει και Σύνταγμα, υπάρχουν νόμοι που ορίζουν ποιος τα ορίζει όλα αυτά. Και αυτός είναι ο πρωθυπουργός και μόνο».

Πηγή: ΕΘΝΟΣ