Πόσοι από εσάς έχετε «βιώσει» το αίσθημα της λαιμαργίας και λίγο αργότερα έντονες τύψεις, επειδή δεν καταφέρατε να συγκρατηθείτε για άλλη μια φορά και πέσατε με τα μούτρα στο φαγητό;

Σύμφωνα με τους καθηγητές νευρολογίας του πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, Σάιμον Λάκμαν και Γκάρον Ντόντ, πολλές φορές τρώμε όχι επειδή το έχει ανάγκη ο οργανισμός μας, αλλά από λαιμαργία.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν μια χημική ουσία, που υπάρχει μέσα στον οργανισμό μας και η οποία έχει την ιδιότητα να σταματά τη λαιμαργία, απενεργοποιώντας το αίσθημα της ευχαρίστησης που αποκομίζουμε κάθε φορά που τρώμε.
Σύμφωνα με τους Βρετανούς επιστήμονες, η ουσία αυτή ονομάζεται αιμοπρεσίνη και έχει τη δυνατότητα να ανοίξει το δρόμο για μια νέα γενιά διαιτητικών φαρμάκων, που θα αντιμετωπίζουν το πρόβλημα των περιττών κιλών και δε θα δημιουργούν παρενέργειες.

Οι δύο επιστήμονες πιστεύουν, ότι η αιμοπρεσίνη μπορεί να αξιοποιηθεί και για την αποτοξίνωση από το αλκοόλ , καθώς και από άλλες εθιστικές ουσίες αφού «δεσμεύει» τα λεγόμενα κέντρα επιβράβευσης του εγκεφάλου, εκείνα δηλαδή που δημιουργούν το αίσθημα της απόλαυσης. Μέχρι στιγμής δε γνωρίζουν σε ποια ακριβώς περιοχή του εγκεφάλου παράγεται η αιμοπρεσίνη, και θεωρούν πως η ανεύρεση τρόπων διέγερσης της αιμοπρεσίνης στον οργανισμό μας πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα, καθώς ενδέχεται να χρειαστούν ακόμα πολλά χρόνια έρευνας για την παραγωγή συνθετικής αιμοπρεσίνης, που δεν θα έχει παρενέργειες στον άνθρωπο.