Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, απείλησε την Ελλάδα και συνέχισε με την επιθετική ρητορική που έχει υιοθετήσει τους τελευταίους μήνες η Άγκυρα.

Μιλώντας σε τελετή της Πολεμικής Αεροπορίας, ο Ακάρ είπε: «Δεν τίθεται θέμα να κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω, και ό,τι πρέπει να γίνει θα γίνει. Το Ναυτικό μας και ειδικά η Αεροπορία έχουν λάβει σαφείς οδηγίες σχετικά με αυτό.

Αποκλείεται να δείξουμε κατανόηση και να κάνουμε υποχωρήσεις σε αυτό το θέμα. Ανεξάρτητα από το ποιος είναι πίσω τους, είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο», ανέφερε ο Χουλουσί Ακάρ σύμφωνα με την Sabah.

Στη συνέχεια του παραληρήματός του ο Ακάρ είπε: «Μην παραπλανηθείτε με κάποιες μάταιες προσπάθειες εξοπλισμού, τις λεγόμενες συμμαχίες, τα κατορθώματα κάποιων χωρών και την ενθάρρυνση όσων προσπαθούν να πουλήσουν όπλα. Αυτά τα όπλα δεν σας χρησιμεύουν. Αυτός ο οπλισμός είναι πολύς για την άμυνα, λίγος για την Τουρκία. Αυτές οι συμμαχίες είναι άχρηστες. Υπάρχουν παραδείγματα αυτού, κανείς δεν μένει τριγύρω όταν υπάρχει πρόβλημα. Παράδειγμα: 1919-1922. Ορισμένες χώρες προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν την Ελλάδα ως πληρεξούσιο κατά της Τουρκίας. Μπήκαν στην Ανατολία και κατέληξαν πέφτοντας στη θάλασσα το 1922. Διαβάστε την ιστορία, θυμηθείτε. Αν σκέφτεστε κάτι τέτοιο, λέμε “Μην ξεχάσετε να κολυμπήσετε“».

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας μίλησε ακόμα και για τα Ίμια με αφορμή την αποστρατιοτικοποίηση των νησιών που ζητάει η Άγκυρα: «Τα παρακολουθούμε όλα στενά. Έχουν γίνει και γίνονται οι απαραίτητες μελέτες για αυτά. Αυτή η κατάσταση ξεκίνησε το 1956 με τη Χίο. Κάποια πράγματα έχουν συμβεί από εκείνη την ημέρα, αλλά τα Ίμια είναι ένα ορόσημο. Δεν τίθεται θέμα μετά από αυτό. Όπου κι αν φτάσει, αν πεθάνουμε, αν γίνουμε μάρτυρες, είμαστε βετεράνοι. Είναι τόσο απλό».