Άνθρωποι όλων των ηλικιών, φορώντας ένα μπλουζάκι με μήνυμα «ποδήλατο στην πόλη» και στόχο να διαδώσουν την ιδέα του συγκεκριμένου μέσου μετακίνησης, συμμετείχαν στον ποδηλατικό Γύρο Ξάνθης 2010, στο πλαίσιο των Γιορτών Παλιάς Ξάνθης.

Εκατοντάδες ποδηλατών, παρά τις κακές καιρικές συνθήκες, έκαναν ποδήλατο σε μία νέα διαδρομή που περιελάμβανε όλη την κεντρική οδική αρτηρία της πόλης, με αφετηρία και τερματισμό το γήπεδο του Αθλητικού Ομίλου Ξάνθης.

Οι συμμετέχοντες θέλησαν να ενημερώσουν τους πολίτες πως το ποδήλατο μπορεί να αποτελέσει ένα καθημερινό μέσο μετακίνησης, άθλησης και ψυχαγωγίας, πως είναι φιλικό προς το περιβάλλον και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως λύση για την κίνηση στην πόλη σε όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Από το δήμαρχο της πόλης προτάθηκε στην επόμενη διοργάνωση οι συμμετέχοντες να κάνουν πιο αισθητή την παρουσία τους με σφυρίχτρες και κόρνες, έτσι ώστε να κινητοποιηθεί ακόμα περισσότερος κόσμος.  

Εκτός από τους ενήλικες ποδήλατο έκαναν και παιδιά κάτω των έξι ετών, στο μίνι ποδηλατικό γύρο, χρησιμοποιώντας βοηθητικές ρόδες, ενώ υπήρχαν και κάποιοι πιο γενναίοι, που τόλμησαν, παρά το νεαρό της ηλικίας τους να ισορροπήσουν πάνω σε δύο ρόδες.