Προσπάθεια να μπουν γρήγορα στο ταμείο του δημοσίου τα χρήματα των οφειλών όσων έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη αμφισβητώντας τις απαιτήσεις της Εφορίας, κάνει η Κυβέρνηση, με δίκες εξπρές.

Οι προσφυγές των Ελλήνων πολιτών για φορολογικές υποθέσεις φτάνουν τις 100.000. Έτσι το υπουργείο Δικαιοσύνης εναποθέτει τις ελπίδες του στις διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορά την επιτάχυνση των διοικητικών δικών, το οποίο θα καταθέσει στη Βουλή αμέσως μόλις ξεκινήσουν οι εργασίες της.

Στο Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας προσδιορίζονται τώρα για τον Οκτώβριο προσφυγές που κατατέθηκαν το 2005, ενώ στα Διοικητικά Πρωτοδικεία Πειραιά και Θεσσαλονίκης προσδιορίζονται προς εκδίκαση προσφυγές του 2004.

«Αν δεν υπάρξει ειδική νομοθετική ρύθμιση και δεν αυξηθεί ο αριθμός του ανθρώπινου δυναμικού των δικαστηρίων, δεν θα λυθεί το πρόβλημα», τονίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών Γ. Φαλτσέτος, αναφερόμενος στο σύνολο των υποθέσεων που εκκρεμούν, οι οποίες στην Αθήνα ξεπερνούν τις 150.000. Από τον συνολικό αριθμό οι 55.895 εκκρεμείς υποθέσεις αφορούν φορολογικές διαφορές, που έχουν συσσωρευθεί και ουδείς μπορεί να προβλέψει πότε θα εκκαθαριστούν.

Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στο Διοικητικό Πρωτοδικείο του Πειραιά, όπου σε σύνολο 35.000 εκκρεμουσών υποθέσεων οι 21.000 είναι φορολογικές, όπως και στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, ενώπιον του οποίου εκκρεμούν συνολικά 54.050 προσφυγές, από τις οποίες οι 25.000 έχουν φορολογικό αντικείμενο.

Πηγή:ΤΑ ΝΕΑ