Σε μάστιγα για την ελληνική αγορά εξελίσσεται η διακίνηση των προϊόντων «μαϊμού». Η χώρα μας κατέχει επίσημα την πρώτη θέση στην κυκλοφορία των προϊόντων αυτών και το ελληνικό κράτος υπολογίζεται ότι χάνει φορολογικά έσοδα, ύψους τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ το χρόνο. Ενδεικτικό είναι ότι η παραοικονομία στην Ελλάδα ανέρχεται στα 60 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 20 δισ. ευρώ οφείλονται στην εμπορία απομιμητικών προϊόντων.

Αν και σύμφωνα με τους ειδικούς, τα προϊόντα απομιμήσεων κρύβουν κινδύνους για την υγεία των καταναλωτών, δεν είναι λίγοι αυτοί που, λόγω της οικονομικής κρίσης, τα αγοράζουν καθώς έχουν χαμηλή τιμή.

Στις κατηγορίες προϊόντων με τα υψηλότερα ποσοστά δεσμεύσεων από τα τελωνεία συγκαταλέγονται τα τσιγάρα, με ποσοστό 19%, άλλα προϊόντα καπνού (16%), τα επώνυμα προϊόντα (13%) και τα φάρμακα (10%). Επίσης, σημαντικό μερίδιο καταλαμβάνουν και τα προϊόντα καθημερινής χρήσης, όπως σαμπουάν, οδοντόκρεμες, φάρμακα, παιχνίδια, αλλά και ηλεκτρικές συσκευές. Στις χώρες προέλευσης των προϊόντων μαϊμού συγκαταλέγονται η Άπω Ανατολή, η Κίνα, η Μαλαισία, η Ινδονησία, το Πακιστάν και η Ινδία.