«Ποιος να πάει διακοπές φέτος; Όλοι στην Αθήνα θα μείνουν. Αύγουστος είναι και έχει κίνηση στους δρόμους. Οι περισσότεροι παραμένουν στην πρωτεύουσα για δουλειές. Δεν το βλέπετε; Είναι η πιο δύσκολη χρονιά λόγω των οικονομικών συγκυριών», μας λέει ο Ηλίας Κοστίδης, που πουλάει καρύδες στην πλατεία Μοναστηρακίου. Κάνει αυτή τη δουλειά τα τελευταία 30 χρόνια. Κάποτε είχε πελάτες. Τώρα βλέπει ότι κι αυτοί λιγοστεύουν. Ο κύριος Ηλίας δεν έχει άλλη επιλογή.

Είναι αναγκασμένος, όπως αναφέρει, να παραμείνει στην πρωτεύουσα τον πιο «καυτό» μήνα του καλοκαιριού. «Εδώ θα με συναντάτε. Στην πλατεία να πουλάω καρύδες από το πρωί μέχρι το βράδυ. Κάτι πρέπει να κάνω κι εγώ για να ζήσω».

Αλλά και ο κύριος Σάββας, ο μικροσκοπικός γέρος, με τη Ρόζα του, όπως αποκαλεί τη λατέρνα του, ζει για να τραγουδάει, όσο μπορεί πια, στην Ερμού και στους γύρω δρόμους. Άλλωστε, η κίνηση του κόσμου είναι αυξημένη, μολονότι διανύουμε τον Αύγουστο και όπως μας είπε, αυτόν τον μήνα η Αθήνα συνήθιζε να είναι άδεια. Όχι, φέτος όμως.

Η λατέρνα του, 60 ετών πια, φαντάζει πολύ βαριά, αλλά εκείνος προσπαθεί με δύναμη ψυχής να την τσουλήσει. Τραγουδά αλλά η φωνή του δεν ακούγεται. Μόνο όσοι τον πλησιάζουν για να του μιλήσουν, για να του δώσουν λίγα ψιλά, θα τον ακούσουν να ψελλίζει λίγες λέξεις. Να τις ψιθυρίζει.

Ο κ. Σάββας θα κάνει βόλτες όλο το καλοκαίρι στην Αθήνα. Θα ανηφορίζει τους πιο κεντρικούς δρόμους της πόλης και θα κουρδίζει την «Ρόζα» του.