Νέα πρωτοβουλία για την αναβάθμιση της περιοχής Κεραμεικού- Μεταξουργείου, αυτή τη φορά από τη μη κερδοσκοπική εταιρία ΚΜ Πρότυπη Γειτονιά, η οποία παρουσίασε στο δήμο Αθηναίων μια μελέτη ποιοτικής αναβάθμισης των οδών Κεραμεικού και Σαλαμίνος σε άξονες πολιτισμού της ευρύτερης περιοχής.

Η περιοχή Κεραμεικού-Μεταξουργείου ήταν μια αστική γειτονιά της Αθήνας που, τα τελευταία χρόνια, έχει απαξιωθεί. Η παρουσία ερειπωμένων και κενών ιδιοκτησιών που δεν αξιοποιούνται, είτε ως ιδιωτικός είτε ως δημόσιος χώρος, καθώς και το ανεξέλεγκτο παραεμπόριο και οι παραβατικές δραστηριότητες που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή, την έχουν μετατρέψει από μια παραδοσιακή γειτονιά του κέντρου της Αθήνας σε μια εγκαταλειμμένη γειτονιά.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι:

– Η περιοχή εκτείνεται σε 400 στρέμματα
– 290 στρέμματα καλύπτουν 1160 ρυμοτομημένες ιδιοκτησίες και 110 δημόσιος χώρος εκ των οποίων μόλις 6,5 είναι για κοινοφελή σκοπό (πλατείες, πράσινο)
– Η περιοχή έχει κατά 46% απαξιωμένα κτίρια, ερείπια, αδόμητα οικόπεδα
– Η ανασφάλεια του πολίτη είναι έντονη
– Οι κοινωφελείς δημόσιοι χώροι καλύπτουν μόλις το 1,6% της επιφάνειας της περιοχής

Στη συγκεκριμένη πρόταση για την οδό Κεραμεικού ειδική έμφαση δίνεται στη χρήση του ποδηλάτου, ως οικολογικό μέσο μεταφοράς που συστήνεται για μετακίνηση στο κέντρο της πόλης, συνδέοντας σημαντικά πολιτιστικά σημεία (Εθνικό Θέατρο, Δημοτική Πινακοθήκη, Τεχνόπολις) μέσω της δημιουργίας ειδικού ποδηλατοδρόμου.

Αξίζει να εξεταστεί ο σχεδιασμός δικτύου ποδηλατοδρόμων για το κέντρο της πόλης, το οποίο να συνδέεται με τον σχεδιαζόμενο μεγάλο ποδηλατόδρομο διασύνδεσης βορείων – νοτίων προαστίων που έχει ανακοινωθεί από το ΥΠΕΚΑ.

Η πρόταση για την αναβάθμιση δυο οδών στο ΚΜ, καθώς και άλλες πρωτοβουλίες της ΚΜ Πρότυπη Γειτονιά που παρουσιάστηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο, έρχονται σε συνέχεια των πρόσφατων ανακοινώσεων του σχεδίου του ΥΠΕΚΑ «Αθήνα-Αττική 2014» και της υπό διαμόρφωσης σχετικής πολιτικής της Κυβέρνησης και των αρμόδιων φορέων για το Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας.

Πηγή: ered.gr