Εξονυχιστικά εξέτασαν επί 6 μήνες τα οικονομικά στοιχεία του ΕΟΤ οι
επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης. Στο πόρισμά τους, που αναμένεται να
δοθεί το μεσημέρι στη δημοσιότητα, διαπιστώνει οικονομικές ατασθαλίες
και μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι πολλοί από τους εμπλεκόμενους θα πάρουν τον δρόμο προς τον Εισαγγελέα.

Οι επιθεωρητές μπήκαν στο ΕΟΤ τον Ιανουάριο και ο έλεγχος τους αφορούσε τις συμβάσεις διαφήμισης και προβολής της χώρας, καθώς ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού για το διάστημα 2006-2009 είχε σωρευμένες οφειλές σε ξένα τηλεοπτικά και έντυπα μέσα ενημέρωσης 130 εκατ. ευρώ. Αποτέλεσμα της μη εξόφλησης των οφειλών ήταν ο ελληνικός τουρισμός να βρεθεί στο στόχαστρο των ξένων εφημερίδων, περιοδικών και τηλεοπτικών μέσων και η δυσφήμιση ήταν καθημερινή.

Οι επιθεωρητές έβαλαν στο μικροσκόπιο περισσότερες από 170 συμβάσεις διαφήμισης, ενώ διαπίστωσαν ότι σε πολλές περιπτώσεις οι αναθέσεις έγιναν χωρίς να έχουν υπογραφεί συμβάσεις.

Επίσης ο έλεγχος τους επεκτάθηκε στην ιστοσελίδα του ΕΟΤ που κόστισε 2 εκατ. ευρώ, χωρίς ποτέ όμως να τεθεί σε λειτουργία.

Ας σημειωθεί ότι ο έλεγχος επεκτάθηκε και στην ΕΤΑ και ήδη το πόρισμα έχει πάρει το δρόμο για τον Εισαγγελέα, καθώς και εκεί διαπιστώθηκαν παράνομες προσλήψεις αλλά και διασπάθιση χρήματος.

Τώρα ο ΕΟΤ έχει προχωρήσει σε ρυθμίσεις των οφειλών και έχει αρχίσει η σταδιακή αποπληρωμή.

Το υπουργείο Πολιτισμού – Τουρισμού χαράζει νέα επικοινωνιακή στρατηγική για τον τουρισμό (με τη φιλοξενία ξένων δημοσιογράφων στη χώρα, ώστε να μεταφέρουν θετικό μήνυμα μέσα από τα έντυπα για την Ελλάδα), ενώ στο εσωτερικό έχει ζητηθεί η στήριξη από διαφημιστές και Τύπο για την προβολή του προϊόντος με το μικρότερο δυνατό κόστος.

Μάλιστα τη Δευτέρα θα ανακοινωθεί η νέα καμπάνια για το εσωτερικό «Ελλάδα, κομμάτι της ψυχής μας» που θα υποστηριχθεί από όλα τα μέσα επικοινωνίας.

Πηγή: Capital.gr