Αποδείξεις δύο ταχυτήτων

Ποιες και πώς θα μετρούν στο «χτίσιμο» του αφορολόγητου


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
7:57
23/08/2010
Αποδείξεις δύο ταχυτήτων
loading

Μεγαλύτερη βαρύτητα για την κατοχύρωση του αφορολόγητου θα έχουν οι αποδείξεις από επαγγελματικές κατηγορίες οι οποίες κατά κανόνα ρέπουν προς τη φοροδιαφυγή, σύμφωνα με διάταξη-τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών με στόχο βελτιώσεις στο σύστημα.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προσανατολίζεται σε αποδείξεις δύο «ταχυτήτων» από το 2011, στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλει για αναζωπύρωση του «κινήματος» και αύξηση των δημοσίων εσόδων.

Οι αποδείξεις από αυτές τις επαγγελματικές κατηγορίες εκτός από τη διαφορετική βαρύτητα ενδεχομένως να προσφέρουν ακόμα και έκπτωση από το φόρο ή το φορολογητέο εισόδημα σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες, για τις οποίες θα εξακολουθήσει να εφαρμόζεται το ισχύον καθεστώς.

Η ελεύθερη πτώση στην οποία βρέθηκε ο ΦΠΑ τον Ιούλιου, που αυξήθηκε 0,53% έναντι στόχου 15%, δεν αφήνει πλέον πολλές επιλογές στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, η οποία γνωρίζει ότι τα περιθώρια στενεύουν και σε λίγο καιρό η πορεία των δημοσίων εσόδων θα είναι μη αναστρέψιμη.

Η απόφαση για τις αλλαγές που θα επέλθουν με ειδικό σχέδιο νόμου μέχρι το φθινόπωρο προαναγγέλλονται μάλιστα και στο νέο επικαιροποιημένο κείμενο του Μνημονίου Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής, στο οποίο αναφέρεται συγκεκριμένα ότι «η κυβέρνηση θα κάνει πιο εντατική χρήση των αποδείξεων αγορών προϊόντων και υπηρεσιών για την ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης και θα συνεχίσει τις διασταυρώσεις φορολογικών στοιχείων και δεδομένων σχετικά με τον πλούτο και τις καταναλωτικές συνήθειες με στόχο τη μείωση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής, ιδίως των φορολογουμένων με υψηλά εισοδήματα και περιουσίες, ενώ επανεξετάζει τις υφιστάμενες νομικές διαδικασίες για να διασφαλιστεί η έγκαιρη και αποτελεσματική δίωξη των παραβατών για φορολογικούς λόγους».

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι για τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών το μεγαλύτερο πρόβλημα στο ισχύον καθεστώς είναι το γεγονός ότι οι φορολογούμενοι γνωρίζουν εκ των προτέρων ποιες δαπάνες αναγνωρίζονται για το «χτίσιμο» του αφορολογήτου ορίου, αλλά και το ποσό που απαιτείται για να το κατοχυρώσουν.

Από τη στιγμή, λοιπόν, που ο φορολογούμενος, συνεχίζουν τα ίδια στελέχη, συμπληρώνει το ελάχιστο απαιτούμενο ποσό, πραγματοποιεί τις υπόλοιπες συναλλαγές, χωρίς να λαμβάνει απόδειξη, λαμβάνοντας ίσως μια μικρή έκπτωση από τον επιτηδευματία, με αποτέλεσμα την υστέρηση των δημοσίων εσόδων.

Στο πλαίσιο αυτό οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου έχουν ήδη ετοιμάσει διάταξη-τροπολογία ώστε να υπάρξουν βελτιώσεις στο σύστημα των αποδείξεων:

* Το ελάχιστο ποσό των δαπανών, σε ποσοστό επί του δηλούμενου και φορολογούμενου εισοδήματος, να καθορίζεται κατ' έτος με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, η οποία θα εκδίδεται μέχρι τη 15η Φεβρουαρίου

* Το μέγιστο ποσό των δαπανών για την επιβολή ή την έκπτωση φόρου να καθορίζεται επίσης κατ' έτος με την ίδια απόφαση.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι καθ' όλη τη διάρκεια του έτους θα υποχρεούνται να συλλέγουν αποδείξεις για όλες τις καταναλωτικές δαπάνες τους, αλλά το ποιες τελικά θα εκπίπτουν από το εισόδημα και κατά συνέπεια θα περιορίζουν τη φορολογική επιβάρυνση θα το γνωρίζουν λίγο πριν ξεκινήσει η περίοδος υποβολής των φορολογικών δηλώσεων από ειδική λίστα που θα εκδίδει το υπουργείο.

Με τον τρόπο αυτό ούτε οι καταναλωτές ούτε οι επιχειρήσεις θα γνωρίζουν εκ των προτέρων ποιες δαπάνες θα αναγνωρίζει η εφορία. Το συγκεκριμένο μέτρο αναμένεται να ισχυροποιήσει το ενδιαφέρον των πολιτών στο να ζητούν αποδείξεις από τα εμπορικά καταστήματα.

Πηγή: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει